15.8 C
Chania
Wednesday, November 29, 2023

Συμμετοχή της Οικολογικής Πρωτοβουλίας στη διαβούλευση για τις ΕΠΜ

Ημερομηνία:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων συμμετείχε στη διαβούλευση που διεξήχθη τις προηγούμενες μέρες για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις Προστατευόμενες Περιοχές NATURA 2000.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι:

«Δια ζώσης την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 στο Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων με τοποθετήσεις των μελών της Ρούλας Καστρινάκη και Φώτη Ποντικάκη ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τον κίνδυνο που θα φέρουν για την αλιεία, τον τουρισμό, την οικολογική ισορροπία, για τα Φαλάσαρνα και το Λαφονήσι, μιλήσαμε για τη Γαυδοπούλα, επαναλάβαμε την πρόταση να ενταχθεί ο Σταυρός στο δίκτυο NATURA 2000, μιλήσαμε για την προστασία των νερών της Κρήτης και άλλα.

Ηλεκτρονικά:

1. Στην Εισαγωγή με το παρακάτω κείμενο:

Η προώθηση σεισμικών ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης θα επηρεάσει αρνητικά τόσο τη θαλάσσια προστατευόμενη ζώνη NATURA 2000 όσο και τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 της Γραμβούσας – Μπάλου- Φαλασάρνων, Ελαφονησίου – Ακρωτηρίου Κριός και όχι μόνο.

Ένα ατύχημα με πετρελαιοκηλίδα εκεί θα επηρεάσει όχι μόνο τους φυσητήρες και τα άλλα θαλάσσια είδη αλλά και την αλιεία, τον τουρισμό, την οικονομία και την οικολογική ισορροπία του συνόλου της περιοχής των δυτικών και νότιων ακτών της Κρήτης. Πέρα από τα μεγάλα βάθη της θαλάσσιας περιοχής, πρόκειται για σεισμογενή περιοχή, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ατυχημάτων.

Εάν προχωρήσουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, πιθανόν στο μέλλον να μην υπάρχει προστατευτέο αντικείμενο για το δίκτυο NATURA 2000 στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μεταφέρουμε σε αυτή τη διαβούλευση και την τοποθέτηση φορέων και οικολογικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου, που ζητάνε να μην προχωρήσουν οι έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελληνική Τάφρο και να κηρυχθεί προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή.

Σχετικά μπορείτε να δείτε και πρόσφατο ερώτημα που έθεσε προς τους υποψήφιους των αυτοδιοικητικών εκλογών η Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου.

2. Στο Κεφάλαιο 2, με το παρακάτω κείμενο:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων έχει καταθέσει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόταση ένταξης της παραλίας του Σταυρού Ακρωτηρίου Χανίων στο δίκτυο NATURA 2000.

Η περιοχή αυτή αποτελεί χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta, έχει λιβάδια της προστατευόμενης Ποσειδωνίας, σπήλαια και αρχαιολογικό χώρο (αρχαίο Ενετικό λατομείο).

Ο αρχικός σχεδιασμός των περιοχών NATURA 2000 προέβλεπε την ένταξη στο δίκτυο αυτό της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία τότε εξαιρέθηκε λόγω του σχεδιασμού της εποχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Χανίων σε περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων. Σήμερα το ζήτημα αυτό έχει επιλυθεί, η χαράδρα του Κουρουπητού όπου απορρίπτονταν τα σκουπίδια σε ανεξέλεγκτη χωματερή έχει αποκατασταθεί και γίνεται διαχείριση με βάση την Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Κομποστοποίηση και Ανακύκλωση των Απορριμμάτων από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Απορριμμάτων των Χανίων, χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος.

"google ad"

Είναι καιρός η περιοχή του Σταυρού να ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 όπως έχουμε ζητήσει με έγγραφό μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες από το Νοέμβριο του 2022».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ