23.7 C
Chania
Τρίτη, 30 Ιουνίου, 2026

Συμπαράσταση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη δράση της Κοινωνικής Κουζίνας

Ημερομηνία:

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων εκφράζει τη συμπαράστασή της στη δράση της συλλογικότητας της Κοινωνικής Κουζίνας η οποία, παρά την υποδειγματική λειτουργία της, εξακολουθεί να απειλείται από τον Δήμο Χανίων, με έξωση από το χώρο του 1ου Γυμνασίου στην οδό Τσουδερών.

Η Κοινωνική Κουζίνα που δραστηριοποιείται κυρίως στη σίτιση απόρων κατοίκων χωρίς διάκριση εθνικότητας, φύλου ή φυλής, δρα παράλληλα με τα συσσίτια της Σπλάντζιας, το Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών και άλλες συλλογικότητες στο χώρο της Σπλάντζιας. Οι δράσεις αυτές σε συνδυασμό με τις δράσεις της νεολαίας που ζει στην περιοχή, αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται στα στενά της Σπλάντζιας αναδεικνύουν τη γειτονιά και τους κατοίκους της, ως γειτονιά της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της εναλλακτικότητας.

Σε περιόδους κρίσης, η ουσία της ανθρώπινης ψυχής είναι η αλληλεγγύη και η προσφορά του ενός στον άλλο. Όσοι ζουν και δραστηριοποιούνται στη Σπλάντζια το αποδεικνύουν αυτό έμπρακτα με το βηματισμό τους, ένα βηματισμό που κινείται στα χνάρια ενός από αυτούς που την αγάπησαν και έδρασαν προδρομικά σε αυτήν, του Κωστή Νικηφοράκη.

Δεν κατανοούμε την ιδιαίτερη σπουδή να μεταφερθεί η Κοινωνική Κουζίνα στο παλαιό ψυχιατρείο, δηλαδή να εξοβελιστεί σε έναν χώρο μη προσβάσιμο για όσους έχουν ανάγκη τη δράση της και ουσιαστικά να καταστεί αναποτελεσματική. Η δύσκολη κατάσταση των εμπόρων της περιοχής δεν σχετίζεται με τη δράση των συσσιτίων στην περιοχή, αλλά με τις πολιτικές που διαλύουν το μικρομεσαίο εμπόριο, τις ίδιες πολιτικές πού οδηγούν καθημερινά δεκάδες ανθρώπους στην πόρτα της Κοινωνικής Κουζίνας. Αυτές τις πολιτικές θα τις παλέψει η κοινωνία ενωμένη κι όχι αλληλοσπαρασσόμενη.

Αν η μεταστέγαση είναι απαραίτητη, η δημοτική αρχή οφείλει να βρει δημόσιο ή δημοτικό χώρο, εντός του αστικού ιστού για την μεταστέγαση της Κοινωνικής Κουζίνας, με τρόπο που να γίνονται σεβαστές οι αρχές της συλλογικότητας δηλαδή η αυτοοργάνωση και η απουσία οποιουδήποτε άμεσου ή έμμεσου ελέγχου –οικονομικού, πολιτικού ή άλλου.

Καλούμε την χανιώτικη κοινωνία να στηρίξει με κάθε τρόπο, έμπρακτα και ηθικά, την Κοινωνική Κουζίνα ως δράση αλληλεγγύης και αντίστασης στην εξαθλίωση που αγγίζει όλο και περισσότερο κόσμο συνεπεία της μνημονιακής πολιτικής.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χανίων

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συλλυπητήρια του Ο.Α.Κ. για τον αδόκητο χαμό της Άννας Λειψάκη

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης εκφράζει συλλυπητήρια για τον αδόκητο χαμό της Άννας Λειψάκη. Θλίψη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Άρη Παπαδογιάννη για την οικογένεια του πρώην Αντιδημάρχου Χανίων.

Πολάκης: Η Νέα Κυδωνία εξισώνεται αναίτια με Μύκονο και Σαντορίνη στο νέο χωροταξικό για τον τουρισμό

Ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού, καταγγέλλοντας ότι η Νέα Κυδωνία εξισώνεται αναίτια με Μύκονο.

Με επιτυχία η πεζοπορική διαδρομή στο Κολυμπάρι του Δήμου Πλατανιά – Νέες δράσεις το φθινόπωρο

Επιτυχημένη πεζοπορική διαδρομή στο Κολυμπάρι από τον Δήμο Πλατανιά. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν καταφύγια Γερμανικής Κατοχής, τη Μονή Γωνιάς και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Νέες δράσεις το φθινόπωρο.

Μαμουλάκης: «0-5 το σκορ από τις Βρυξέλλες για τους αγρότες» – Πέντε συνεχόμενες ήττες σε χρηματοδοτήσεις καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Χάρης Μαμουλάκης καταγγέλλει πέντε διαδοχικές ήττες της Ελλάδας στην ΕΕ με περικοπές χρηματοδοτήσεων για αγρότες. Κριτική στον Μαργαρίτη Σχοινά για απώλειες 300 εκ. ευρώ σε βιολογικά και ακυρώσεις προγραμμάτων.