20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Συνάντηση Α. Γεωργιάδη με το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων

Ημερομηνία:

Κατά την διάρκεια της χθεσινής (26-9-2013) συνάντησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου , συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα , με ιδιαίτερη έμφαση στα τοπικά προβλήματα ,ακολούθως παραδόθηκε στον υπουργό το παρακάτω υπόμνημα .Το επίπεδο της παρεχόμενης Υγείας στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στη Βουλή οι δαπάνες για τις παροχές ασθενείας την περσινή χρονιά κυμάνθηκαν στο ύψος των δαπανών του 2003! Βάσει των ίδιων στοιχείων η μείωση της δημόσιας δαπάνης για τις παροχές υγείας για την περσινή χρονιά σε σύγκριση με το 2009 έπεσε στο ναδίρ αγγίζοντας το 50%, από 8.383.755.274 ευρώ το 2009 σε μόλις  4.521.063.549 ευρώ πέρυσι. Και ενώ συμβαίνουν αυτά ο μέσος Έλληνας βιώνει το δικό του Γολγοθά στην ανεύρεση μιας στοιχειωδώς επαρκούς περίθαλψης, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Έρευνα δείχνει ότι ο μέσος έλληνας πολίτης, με κατά κεφαλήν εισόδημα 22.083 δολάρια ανά έτος, δαπανά περίπου 1.051 δολάρια κάθε χρόνο για ζητήματα υγείας, ήτοι το 4,76% του εισοδήματός του, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε. και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Αυτό και μόνο δείχνει το βαθμό της ανασφάλειας και της αναποτελεσματικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στη χώρα. Παρακάτω σας αναφέρουμε τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν προκύψει σήμερα με ιδιαίτερη αναφορά και στα τοπικά προβλήματα στην Υγεία:

Α. Στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας:

  1. Υπάρχει αριθμητική ανεπάρκεια αλλά και ανισοκατανομή των ιατρών που εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ με ένα πλήθος διαφορετικών συμβάσεων και εργασιακών καθεστώτων.
  2. Η λειτουργία των ΚΕΠΑ καθίσταται προβληματική με την έλλειψη επαρκών συνεργείων πιστοποίησης με αποτέλεσμα τον πολύ μεγάλο χρόνο αναμονής και την εξαιρετικά γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου των αιτούντων.
  3. Η άρνηση έως τώρα του συμψηφισμού των φορολογικών υποχρεώσεων των ιατρών με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων προς αυτούς τους δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία των ιατρείων τους.
  4. Η εφαρμογή του μέτρου του claw back στα εργαστήρια αφαιμάσσει τη λιγοστή ρευστότητα που έχουν, ιδιαίτερα οι μικρές μονάδες, με διακύβευμα ακόμη και τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
  5. Τα τηλεφωνικά ραντεβού ΕΟΠΥΥ με χρέωση στέκονται εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση στον ιατρό και αποτελούν πολλές φορές ανυπέρβλητο φραγμό στην επικοινωνία των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με τον Οργανισμό .
  6. Η αποδόμηση των εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ (διεξάγονται μόνο το 5% των εξετάσεων) αποτελεί γεγονός αυξημένης σημασίας διότι στα εργαστήρια αυτά επιτυγχάνονταν οικονομίες κλίμακας.
  7. Η αποστολή μηνυμάτων στους ιατρούς για την συνταγογράφησή τους, κρίνεται απαράδεκτη διότι χρησιμοποιούν  αντιεπιστημονικά κριτήρια και εξάγουν στατιστικά αποτελέσματα χωρίς ουσιαστική αξία.
  8. Το σημερινό σύστημα συνταγογράφησης με την αναγραφή της δραστικής ουσίας και την χορήγηση του σκευάσματος από τον φαρμακοποιό με βάση αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην διάθεση του κατάλληλου φαρμάκου και κινδύνους για την υγεία του ασφαλισμένου. Μόνος υπεύθυνος της θεραπείας είναι ο ιατρός και άρα η χορήγηση θεραπείας χωρίς ο ιατρός να γνωρίζει και να ελέγχει την ποιότητά της είναι ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη.
  9. Υπάρχει οργανωμένη στοχοποίηση και συκοφάντηση της πλειοψηφίας του Ιατρικού Σώματος μέσα από συγκεκριμένες τοποθετήσεις και δημοσιοποιήσεις. Πρόσφατα ακόμη μία προσπάθεια στοχοποίησης του Έλληνα ιατρού κατέπεσε στο κενό:  από τους 65.000 ιατρούς που συνταγογραφούν στην Ελλάδα ως πιστοποιημένοι και συμβεβλημένοι, μόνο 11 παραβάτες ιατροί τιμωρήθηκαν για υπερσυνταγογράφηση.
  10. Η ανεργία των νέων ιατρών και η φυγή τους στο εξωτερικό για εργασία έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις.
  11. Σε τοπικό επίπεδο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του πρώην Οίκου Ναύτου, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ιατροί που είχαν σύμβαση με το ταμείο αυτό.
  12. Έχουμε πρόβλημα και ενδεχομένως αυτό θα οξυνθεί, μετά την εφαρμογή του νόμου περί απελευθέρωσης του Ιατρικού επαγγέλματος. Εμφανίζονται πολυιατρεία, ακόμη και με ιδιοκτήτες μη ιατρούς, η άσκηση της ιατρικής γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις με «πλανοδιακό» τρόπο, με ιατρούς που επισκέπτονται τα Χανιά περιστασιακά.
  13. Τα Κέντρα Υγείας των Χανίων επωμίζονται μεγάλο φόρτο εργασίας ενώ πλέον λειτουργούν υποστελεχωμένα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται στο Κ.Υ. Κανδάνου.
  14. Υπάρχει πρόβλημα με το κτίριο του Π.Ι. Κολυμβαρίου, το οποίο διεκδικεί η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για να το εκποιήσει!

Β. Στο επίπεδο της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας:

  1. Στο νοσοκομείο Χανίων εμφανίζεται μια επικίνδυνη δυσαναλογία παραγωγικότητας νοσοκομείου και προσωπικού, με την παραγωγικότητα να αυξάνει και το προσωπικό να μειώνεται. Η πιθανολογούμενη στελέχωσή του με επικουρικούς ιατρούς δεν λύνει το πρόβλημα.
  2. Η πιθανή συγχώνευση κλινικών με κριτήρια κυρίως οικονομίας κλίμακας θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία του νοσοκομείου.
  3. Όλοι αναμένουμε το νέο οργανισμό του νοσοκομείου που όμως ακόμη δεν ανακοινώνεται.
  4. Υπάρχει ορατός πλέον ο κίνδυνος της απώλειας της προμήθειας αξονικού και μαγνητικού τομογράφου μέσω ΕΣΠΑ, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.
  5. Η εφαρμογή εισιτηρίου 25€ σε εισαγωγή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ θα πλήξει καίρια τους πολίτες και ιδιαίτερα τους άνεργους, τους ανασφάλιστους και τους μη έχοντες γενικότερα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων ζητά:

  1. Λειτουργία της συνταγογράφησης με τον ιατρό μόνο υπεύθυνο για την χορήγηση θεραπείας.
  2. Κανένα φάρμακο να μην δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή, πράγμα που αποτελεί και συνταγματική δέσμευση της Πολιτείας για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
  3. Σαφέστατα είμαστε υπέρ της λειτουργίας του Ιατρού βάσει της ισχύουσας Νομοθεσίας και Δεοντολογίας και δεν επικροτούμε την παραβατική συμπεριφορά. Δεν μπορούμε όμως να επιτρέψουμε τη στοχοποίηση και συκοφάντηση της πλειοψηφίας του Ιατρικού Σώματος και θα προστατεύσουμε τους Ιατρούς που επιτελούν το καθήκον τους στα πλαίσια του ιατρικού τους έργου.
  4. Να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, άλλωστε ο ίδιος έχετε κατ’ επανάληψη εκφράσει την άποψη ότι δεν περισσεύει ούτε ένας από τη Δημόσια Υγεία.
  5. Το νοσοκομείο Χανίων να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό και όχι επικουρικούς ιατρούς, με βάση ένα λειτουργικό οργανόγραμμα, ενώ άμεσα να προσληφθούν οι ιατροί των οποίων οι οργανικές θέσεις έχουν ήδη κριθεί.
  6. Η δαπάνες του Νοσοκομείου να ελέγχονται με σύστημα bar code.
  7. Χρειάζεται μία γενναία μεταρρύθμιση στο σύνολο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα στηρίζεται στον εξορθολογισμό των δαπανών, την ενοποίηση των μονάδων ΠΦΥ σε ένα ενιαίο σύστημα, την μετατροπή των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας με σκοπό να αποτελέσουν, μαζί με τα ιατρεία των συμβεβλημένων, την πρώτη βαθμίδα προσφοράς φροντίδας Υγείας. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην επαρχία, δεδομένης της αδυναμίας των κατοίκων της περιφέρειας στη πρόσβαση σε κεντρικότερες δομές Υγείας.

Τέλος, θα θέλαμε να αναφερθούμε στα προβλήματα του ίδιου του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, στα θέματα της διεκπεραίωσης των αιτημάτων και αντιμετώπισης των προβλημάτων των συναδέλφων, τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με ελάχιστο προσωπικό. Επίσης το ΕΤΑΑ-ΤΥ χρωστά στον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων μεγάλα ποσά, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας του Συλλόγου, λόγω οικονομικής στενότητας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...