Συνέντευξη Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Μαρία Δεναξά: «Θα προσφέρουν και ανταλλάγματα σε βουλευτές άλλων κομμάτων για το ασφαλιστικό»

Κανένα σχόλιο

«Αστραψε και βρόντηξε» η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εφ΄όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια της Real News στο Παρίσι Μαρία Δεναξά, στο περιθώριο της διεθνούς Συνδιάσκεψης «Για ένα Σχέδιο Β’ στην Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε στην γαλλική πρωτεύουσα .

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής άσκησε δριμεία κριτική κατά του πρώην συνοδοιπόρου της στον ΣΥΡΙΖΑ και σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς προδότη και καταχραστή της λαϊκής εντολής, προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπάνω περιγράφοντάς τον ως: «μια καρικατούρα του εαυτού του. Ενα υπόλειμμα εκείνης της ελπίδας την οποία ανέλαβε να ενσαρκώσει και που τόσο εύκολα πρόδωσε».

Οσο για τις δικές της ευθύνες στο να προλάβει την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, η ίδια δηλώνει αιφνιδιασμένη και πως συνειδητοποίησε το μέγεθος την πλήρους προδοσίας της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο μεσοδιάστημα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου του 2015, βρισκόμενη αντιμέτωπη με ένα σχέδιο εκκαθάρισης που είχε προσχεδιαστεί και ήταν δύσκολο πλέον να αναχαιτιστεί.

"Sponsored links"

Για τις τρέχουσες εξελίξεις, η πρώην πρόεδρος της Βουλής, προέβλεψε πως το ασφαλιστικό θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση, το οποίο μπορεί να περάσει στην Βουλή με τη σύμπραξη «νεομνημονιακών» δυνάμεων (της κυβέρνησης) και «παλαιομνημονιακών» όπως η (ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ).

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου βέβαια, δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε η παρούσα κυβέρνηση να μαζέψει τον μαγικό αριθμό άνω των 155 βουλευτών, λέγοντας πως η αίσθησή της είναι ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει ακόμη και ανταλλάγματα σε επίπεδο κυβερνητικών θέσεων είτε σε διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ είτε σε βουλευτές άλλων (μικρότερων) κόμματων.

Για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού άφησε σαφή υπονοούμενα, τονίζοντας πως θα κάνει ότι χρειαστεί και δεν πρόκειται να αφήσει τον ελληνικό λαό ανυπεράσπιστο απέναντι στις πιο αδίστακτες και αντικοινωνικές δυνάμεις.. Οσο για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως μπορεί να έχουν κάποιες διαφωνίες, αλλά σίγουρα όχι αυτές που θα καθιστούσαν αδύνατη τη συνεργασία τους.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει κατά τη διάρκεια της συνέντευξής και η ερώτηση για το πώς σχολιάζει την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Η απάντησή της ήταν μια παράφραση της φράσεως «καπιταλισμός εναντίον καπιταλισμού», χαρακτηρίζοντας και τα δύο κόμματα νεοφιλελεύθερα, λέγοντας πως ο λαός έχει να επιλέξει ανάμεσα στους «νεοφιλελεύθερους» του κυβερνητικού συνασπισμού και τους «νεοφιλελεύθερους» της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση πιστεύετε θα περάσει τον σκόπελο του ασφαλιστικού ή όπως υποστηρίζουν ορισμένοι «θα αναγκαστεί σε παραίτηση και τα χειρότερα έπονται»;

Νομίζω ότι τα χειρότερα ενσαρκώνονται από αυτή τη κυβέρνηση η οποία αντιπροσωπεύει τον χειρότερο εφιάλτη εκείνων που πίστεψαν ότι ο κύριος Τσίπρας, θα εκπροσωπούσε την ελπίδα και την ανατροπή. Το ασφαλιστικό δεν πρέπει να περάσει κι αν περάσει δεν πρέπει να εφαρμοστεί.

Η αποφασιστικότητα της  κυβέρνησης να υλοποιήσει τις εντολές των δανειστών απλώς αποδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση  και οι βουλευτές που την στηρίζουν έχουν οριστικά περάσει στην πιο νεοφιλελεύθερη και αντιδραστική «συμμαχία» της Ευρώπης και συμπεριφέρονται ως ο καλύτερος μαθητής τους. Όχι απλά ως «καλός μαθητής» των επιτρόπων και επιτετραμμένων της Τρόικας που έγινε Κουαρτέτο.

Η αίσθηση μου είναι ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου να περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Ακόμη και προσφέροντας ανταλλάγματα σε επίπεδο κυβερνητικών θέσεων. Ακόμη και σε βουλευτές άλλων κόμματων. Πιστεύω επίσης ότι θα αναζητήσει δικαιολογίες και άλλοθι προκειμένου να προβεί σε αυτό που είναι το σχέδιο του κυβερνητικού και του πρωθυπουργικού επιτελείου. Δηλαδή, μια ευρύτερη σύμπραξη με την «παλιά γενιά» των μνημονιακών δυνάμεων που θα έρθουν να αιμοδοτήσουν και να υποστυλώσουν τις νέες μνημονιακές δυνάμεις.

Γνωρίζετε μήπως πρώην συντρόφους σας στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους φυσικά έχετε επαφές και δεν θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο;

"Sponsored links"

Όχι, δεν το γνωρίζω.

Ενας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ, κοιτώντας πίσω ποια είναι η κριτική σας για τον Αλέξη Τσίπρα;

Θα έλεγα ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να καρπωθεί και να καπηλευθεί την νίκη της 25ης Ιανουαρίου. Αυτή τη στιγμή υλοποιεί ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που αντιπροσώπευσε στο συλλογικό υποσυνείδητο αλλά και στην κοινωνική συνείδηση ο ΣΥΡΙΖΑ που νίκησε τις μνημονιακές δυνάμεις πριν ένα χρόνο. Ο κύριος Τσίπρας σήμερα δεν είναι παρά μια καρικατούρα του εαυτού του. Ενα υπόλειμμα εκείνης της ελπίδας την οποία ανέλαβε να ενσαρκώσει και που τόσο εύκολα πρόδωσε.

Κάποιοι στην αριστερά σας καταλογίζουν ότι το καλοκαίρι μετά το δημοψήφισμα στηρίξατε τον κύριο Τσίπρα, ενώ μπορούσατε να είχατε ρίξει την κυβέρνησή του κι ότι ο ελληνικός λαός δύσκολα θα σας εμπιστευθεί ξανά. Τι απαντάτε σε όλα αυτά;

Νομίζω ότι τα γεγονότα του καλοκαιριού ξεπέρασαν και το πιο ζοφερό σενάριο και την πιο διεστραμμένη φαντασία. Ηταν ασύλληπτο σε πάρα πολλούς και πάρα πολλές,  ότι τελικά η υπόθεση της Ελλάδας είχε προδοθεί πριν καν διεκδικηθεί.

Σε ό,τι με αφορά, η συνειδητοποίηση της πλήρους διάστασης αυτής της προδοσίας ήρθε θα έλεγα, σε χρόνο κατά τον οποίο ήταν ήδη δρομολογημένες οι εξελίξεις. Δηλαδή μιλάω για το τέλος του Ιουλίου αρχές Αυγούστου του 2015, οπότε ήδη όπως αποδείχθηκε ο κύριος Τσίπρας, είχε μεθοδεύσει τις πρόωρες εκλογές προκείμενου να εκκαθαρίσει όλους εκείνους και εκείνες που θα αντιστέκονταν στο τρίτο μνημόνιο.

Νομίζω ότι υπήρξαμε πολλοί και πολλές – κι όχι μόνο οι βουλευτές που συγκρότησαν την Λαϊκή Ενότητα – αλλά και εμείς που συνεργαστήκαμε με την Λαϊκή Ενότητα ως ανεξάρτητοι, όπως εγώ. Υπήρξαν πολλοί και πολλές που έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να αποτρέψουν αυτό το αποτέλεσμα και να περισώσουν την συλλογική αξιοπρέπεια και αξιοπιστία ενός κόμματος που αντιπροσώπευσε πάρα πολλά στην συλλογική και κοινωνική συνείδηση.

Εάν τώρα υπάρχουν «μετά Χριστόν Προφήτες» που όλα τα είχαν προβλέψει και τα επικαλούνται, εκείνο το οποίο θα ήθελα να τους πω  είναι ότι εάν δεν αποδεικνύονταν από τα πράγματα οι τερατώδεις διαστάσεις αυτής της προδοσίας, κανείς δεν θα μπορούσε να την επικαλείται.

Κι ακόμη θέλω να πω ότι σε μια συλλογικότητα και σε μια συλλογική προσπάθεια είναι ζωτικής σημασίας η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια. Με αυτήν την αρχή, της εμπιστοσύνης και της ειλικρίνειας, εγώ τουλάχιστον θέλησα να λειτουργήσω, γιατί αξιακά δεν μπόρεσα ποτέ στη ζωή μου να συμπράττω είτε προσωπικά είτε ομαδικά, έχοντας ως βάση την καχυποψία και την υποκρισία.

Υπάρχει η φημολογία ότι θα κάνετε δικό σας κόμμα; Ποια είναι η τοποθέτηση σας απέναντι σε αυτή;

Εχω απερίφραστα δηλώσει ότι θα κάνω ότι χρειαστεί και δεν πρόκειται να αφήσω αυτή την κοινωνία ανυπεράσπιστη απέναντι στις πιο αδίστακτες δυνάμεις. Και δεν είμαι βέβαια μόνη μου και δεν είμαι βέβαια η μόνη. Και δεν είμαι βέβαια μόνη μου και δεν είμαι βέβαια η μόνη. Είναι πολλοί και πολλές, εκείνοι και εκείνες που είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί,  προκειμένου να ανατραπεί αυτή η απάνθρωπη και φρικαλέα πολιτική που προωθείται και επιβάλλεται στην χώρα μας, καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πως κρίνετε την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως νέου προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Νομίζω ότι η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα αποκαλύψει και θα αποκρυσταλλώσει με τον πιο αυθεντικό τρόπο ότι το δίλημμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας δεν είναι πια παρά ένα δίλημμα επιλογής μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και νεοφιλελευθερισμού.

Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν την γνώση, την εμπειρία, την πείρα και την ευθυκρισία να αντιληφθούν ότι ούτε στην μια επιλογή, ούτε στην άλλη, βρίσκεται ο δρόμος για ένα άλλο περιεχόμενο κοινωνικής συνύπαρξης και συλλογικής αξιοπρέπειας.

Την συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», πως την σχολιάζετε; Επαληθεύεται  μήπως με αυτό τον τρόπο πως ότι οι πολιτικές σας απόψεις δεν συγκλίνουν;

Θα ήταν πολύ πρόχειρο να κάνουμε πολιτικές αναλύσεις επ’ αφορμή μιας τηλεοπτικής συνέντευξης. Οπως εχω κατ’ επανάληψη πει, θεωρώ ότι υπάρχουν πεδία στα οποία και με τον Γιάνη Βαρουφάκη και με πάρα πολλούς και πολλές άλλες προσωπικότητες μπορούμε να συγκλίνουμε και να συμπράξουμε αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση εκδημοκρατισμού και αλλαγής του ζοφερού αυτού πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη . Βέβαια, προφανώς δεν σημαίνει σύμπτωση και σύγκλιση σε όλα τα επίπεδα ούτε και ταύτιση. Αλλά αν συμφωνούσαμε σε όλα, αυτό δεν θα ήταν καλό…

Ποια είναι η θέση σας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό;

Τις θέσεις μου τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για το προσφυγικό είχα την ευκαιρία πολλές φορές να αναπτύξω ιδίως κατά την περίοδο που υπήρξα υπεύθυνη στον ΣΥΡΙΖΑ,  για τα θέματα της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  διαφάνειας.

Σήμερα το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα ουσιαστικά χρησιμοποιείται ως ένα ακόμη εργαλείο άσκησης πίεσης και επίδειξης δύναμης, από πλευράς κρατών αλλά και από πλευράς ευρωπαϊκών αρχών και οργανισμών.

Νομίζω ότι η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει περίτρανα πως υπάρχει μείζων ευθύνη της Ευρώπης λόγω της την συμμετοχής της σε συρράξεις, ακόμη και σε επιθετικούς πολέμους. Και μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και η τερατώδης σύλληψη περί της μετατροπής της Ευρώπης σε φρούριο, γυρίζοντάς μας στις πιο σκοτεινές εποχές.  Θα πρέπει οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις, οι Ευρωπαϊκές χώρες, να ανατρέξουν στις καταστατικές και ιδρυτικές αρχές και αξίες τους και να θυμηθούν ότι η Ευρώπη, προορίζεται να είναι πεδίο ασύλου και προστασίας εκείνων που καταφεύγουν στο έδαφός της, άνθρωποι κατατρεγμένοι από πολέμους, διακρίσεις, πολιτικές διώξεις και οικονομική εξαθλίωση. Η λύση δεν μπορεί να βρίσκεται ούτε στην ξενοφοβία, ούτε στους αποκλεισμούς, ούτε σε μια προσωπικοποίηση της υποδοχής που ξαφνικά εμφανίζεται ως μια επαχθής υποχρέωση μέσω της οποίας το ένα ευρωπαϊκό κράτος δείχνει αλληλεγγύη στο άλλο. Να θυμηθούμε ότι η Ευρώπη, πρωτίστως δημιουργήθηκε για να εγγυηθεί την ευημερία των λαών και των κοινωνιών της η οποία περνά και μέσα από την ευημερία των άλλων λαών, των άλλων ανθρώπων.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις