18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Συνέντευξη του διοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης για όλα τα θέματα δημόσιας υγείας στον καιρό της κρίσης

Ημερομηνία:

Ο διοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης κ. Αντώνης Γρηγοράκης μίλησε στο prismanews.gr για όλα τα ζητήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν το νησί.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαμπράκη

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, με τα πρώτα χειρουργεία να κλείνουν μια πληγή χρόνων, βάζοντας τέλος στην αναμονή των ασθενών και αναβαθμίζοντας κατακόρυφα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη Κρήτη. Αυτό τόνισε στην συνέντευξη που παραχώρησε στο prismanews.gr ο διοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης κ. Αντώνης Γρηγοράκης, ο οποίος μίλησε παράλληλα για όλα τα ανοικτά μέτωπα του τομέα της υγείας στο νησί.
Για τη λειτουργία των μεγάλων νοσηλευτικών μονάδων, το νέο διοικητικό μοντέλο που εφαρμόζεται, για τα Κέντρα Υγείας και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, μέσα από το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και κυρίως την οικονομική κρίση και τις δραματικές περικοπές. Η προσπάθεια της ΔΥΠΕ Κρήτης μοιάζει με πορεία σε τεντωμένο σκοινί, καθώς τα πάντα πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών μας και με βάση τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί, χωρίς ωστόσο να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Το πόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας μας, όταν έρχεται σε επαφή με το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας…

Καρδιοχειρουργική
Το σήριαλ της καρδιοχειρουργικής κλινικής σε κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης θα είχε διάρκεια λίγων επεισοδίων και σίγουρα ευτυχή κατάληξη. Στην Ελλάδα όμως η λειτουργία της συγκεκριμένης κλινικής συναγωνίζεται σε διάρκεια -αλλά και σε δραματικότητα- τις σειρές του Νίκου Φώσκολου. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με τα δεδομένα που υπάρχουν φαίνεται πως η οριστική λύση του θέματος είναι κοντά και σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκη, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα είναι σε θέση να λειτουργεί, καλύπτοντας όχι μόνο την Κρήτη και τα γειτονικά νησιά, αλλά και τους ξένους επισκέπτες που ενδεχομένως να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε αυτήν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί. Ο απώτερος στόχος της ΔΥΠΕ Κρήτης, είναι η δημιουργία ενός Μεσογειακού Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, με βάση την καρδιοχειρουργική κλινική στο ΠΑΓΝΗ, λέει χαρακτηριστικά στο prismanews.gr ο κ. Αντώνης Γρηγοράκης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να μην προκύψουν εμπόδια της τελευταίας στιγμής.

Νοσοκομεία
Το θέμα της συγχώνευσης των νοσοκομειακών μονάδων και η αλλαγή στον τρόπο διοίκησής τους βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης των αποφάσεων που ελήφθησαν σε πολιτικό επίπεδο την περασμένη χρονιά, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στο νομό Λασιθίου. Εκεί, το μεγάλο ζήτημα του Διαλυνάκειου ιδρύματος και των νομικών θεμάτων που προέκυψαν θα αντιμετωπιστούν, όπως αναφέρει ο διοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης, ενώ ήδη οι αντιδράσεις των πολιτών αλλά και των φορέων της περιοχής έχουν αναδείξει το θέμα της υγείας ως το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα για το νομό Λασιθίου, μετά και τις αλλαγές στις νοσοκομειακές μονάδες του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και της Σητείας.

Κέντρα Υγείας
Για θέμα των Κέντρων Υγείας που λειτουργούν σε όλη τη Κρήτη αλλά και το γενικότερο ζήτημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ο κ. Αντώνης Γρηγοράκης τόνισε ότι θα επιχειρηθεί μια βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τους ώστε πολλά από τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται σε αυτά, ώστε να μην απαιτείται η προώθηση των ασθενών προς τις μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες των μεγάλων αστικών κέντρων. Ήδη επιχειρείται μια καταγραφή των προβλημάτων σε επίπεδο Κρήτης με επισκέψεις των διοικητικών στελεχών της ΔΥΠΕ στα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι.

Υγειονομικό υλικό – προσωπικό
Το θέμα της επάρκειας των υγειονομικών και των αναλώσιμων υλικών στις δημόσιες μονάδες υγείας έρχεται συχνά στο προσκήνιο καθώς μετά τις περικοπές, αλλά και το σχέδιο για την καλύτερη διαχείριση των προμηθειών. Τα πράγματα πολλές φορές έχουν φτάσει σε οριακό σημείο ενώ το ρεπορτάζ έχει καταγράψει πολλές φορές τις δραματικές ελλείψεις σε υλικά και μέσα προκειμένου να παρέχεται η κατάλληλη περίθαλψη στους ασθενείς. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης, η καλύτερη διαχείριση των υπαρχόντων υλικών θα περιορίσει το πρόβλημα, αν και αναγνώρισε ότι οι περικοπές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Παράλληλα, αναφέρεται στην πολύ σημαντική βοήθεια των ομογενών, μετά την πρόσφατη δωρεά ιατροφαρμακευτικού υλικού στην οποία προχώρησαν.
Σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Γρηγοράκης τόνισε ότι επιχειρείται μέσω του υπουργείου Υγείας η κάλυψη κενών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρά το ότι το πλαίσιο που έχει επιβάλει η Τρόικα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό.

Πηγή: prismanews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ