Συνέχεια Ρωσοφοβίας στη Γερμανία: Ανεπιθύμητοι οι εκπρόσωποι Ρωσίας-Λευκορωσίας στην επέτειο απελευθέρωσης του Μπούχενβαλντ

Κανένα σχόλιο

Το ίδρυμα μνήμης στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ δήλωσε ότι επίσημοι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν έχουν προσκληθεί στις τελετές που θα γίνουν τον επόμενο μήνα για την 77η επέτειο από την απελευθέρωσή του.

«Οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν είναι ευπρόσδεκτοι στις τελετές φέτος», ανέφερε το Ίδρυμα Μνημείων Buchenwald and Mittelbau-Dora, προσθέτοντας ότι οι πρεσβείες των δύο χωρών στο Βερολίνο έχουν ενημερωθεί για την απόφαση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επισκιάζει τον εορτασμό, «ιδιαίτερα μετά τον βίαιο θάνατο του Μπόρις Ρομαντσένκο», ενός επιζώντα στρατοπέδου που σκοτώθηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν το διαμέρισμά του στην πόλη Χάρκοβο, ανέφερε το ίδρυμα.

"Sponsored links"

Αναφέρθηκε επίσης ότι η τελετή στις 10 Απριλίου θα αποτίσει ειδικό φόρο τιμής στον Ρομαντσένκο, που υπήρξε κρατούμενος σε τέσσερα διαφορετικά ναζιστικά στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά τελικά βρήκε τραγικό θάνατο στο Χάρκοβο στις 18 Μαρτίου.

Ο Ρομαντσένκο, 96 ετών, είχε ασχοληθεί για δεκαετίες με τη διατήρηση της μνήμης και την ενημέρωση των νέων ανθρώπων για τη φρίκη της ναζιστικής εποχής και ήταν αντιπρόεδρος για την Ουκρανία της διεθνούς επιτροπής Buchenwald-Dora. Στην τελετή επετείου της απελευθέρωσης του Μπούχενβαλντ το 2015, είχε καλέσει σε αγώνα για τη δημιουργία ενός «κόσμου ειρήνης και ελευθερίας».

Το ίδρυμα είπε ότι αντί να συμπεριλάβει αξιωματούχους από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, θα καλούσε εκπροσώπους της Ουκρανίας και της ρωσικής «κοινωνίας των πολιτών» να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

Δεκαπέντε επιζώντες από τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ελβετία, την Ουγγαρία και τις ΗΠΑ αναμένεται επίσης να παραστούν στην εκδήλωση.

Το ίδρυμα σημείωσε ότι 30 γερμανικές ομάδες μνήμης έχουν ιδρύσει ένα δίκτυο βοήθειας για να βοηθήσουν τους επιζώντες της ναζιστικής δίωξης στην Ουκρανία, δεδομένου ότι πολλοί βρίσκονται σε «υπαρξιακό κίνδυνο» ενόψει της ρωσικής εισβολής.

Σκοπεύει να παραδώσει δωρεές τροφίμων και φαρμάκων και να προσφέρει πρακτική βοήθεια σε επιζώντες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, παραλαμβάνοντάς τους από τα ουκρανικά σύνορα ή βρίσκοντάς τους κατάλυμα στη Γερμανία. Εξακολουθούν να ζουν περίπου 42.000 επιζώντες των ναζιστικών εγκλημάτων που κατοικούν σήμερα στην Ουκρανία, σύμφωνα με το δίκτυο βοήθειας.

Περισσότεροι από 76.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέθαναν στο Μπούχενβαλντ και στο γειτονικό στρατόπεδο Mittelbau-Dora κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το στρατόπεδο το 1945.

The Guardian

kosmodromio.gr

"Sponsored links"

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live