19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Συνεργασία Πούτιν-Ερντογάν για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία

Ημερομηνία:

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ελεύθερη διαμετακόμιση αγαθών στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη, ο Πούτιν «τόνισε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διαμετακόμιση εμπορευμάτων σε συντονισμό με Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Η πλευρά της γείτονος ενημέρωσε ότι, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Ερντογάν τόνισε ότι είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η περιοχή που δημιουργήθηκε σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Η Άγκυρα διεμήνυσε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, καθώς και τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας.

Ερντογάν: Η Τουρκία έτοιμη να παίξει ρόλο στον μηχανισμό παρακολούθησης

Εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης προστέθηκε ότι, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για μέτρα για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την αποκατάσταση του εδάφους ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι είναι έτοιμοι να συναντηθούν με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη στην Κωνσταντινούπολη και να παίξουν ρόλο σε έναν πιθανό μηχανισμό παρατήρησης, εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν επί της αρχής.

«Δεν μπόρεσε να δημιουργηθεί ζώνη απαλλαγμένη από τρομοκρατία βάθους 30 χιλιομέτρων»

Υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG κατά της Τουρκίας και Σύριων αμάχων συνεχίζονται στη Συρία, ο πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ζώνη απαλλαγμένη από τρομοκρατία βάθους 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, η οποία περιλαμβανόταν στη συμφωνία στο Οκτώβριος 2019, και ότι η ασφάλεια αυτών των περιοχών αποτελεί αναγκαιότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Ουκρανία για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα (30/5) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...