18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Συνταξιούχος αλεξιπτωτιστής του Γερμανικού στρατού ο ηγέτης της παρακρατικής ομάδας που σχεδίαζε πραξικόπημα

Ημερομηνία:

Σε μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές έρευνες στον χώρο της ακροδεξιάς στη Γερμανία, συνελήφθησαν νωρίτερα σήμερα 25 άνδρες και γυναίκες, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger), η οποία είχε ως απώτερο στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος δια της βίας και σχεδίαζε μεταξύ άλλων ένοπλη εισβολή στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και συλλήψεις πολιτικών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος, στην επιχείρηση έλαβαν μέρος περισσότερα από 3.000 άτομα, ενώ έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο, στη Βαυαρία, στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, στη Σαξονία, στην Έσση και στη Θουριγγία, σε 130 κατοικίες, γραφεία και αποθήκες, συμπεριλαμβανομένων των στρατοπέδων της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (KSK) στη Βάδη – Βυρτεμβέργη.

Οι έρευνες επεκτείνονται ακόμη στο Κίτσμπιουελ της Αυστρίας και στην Περούτζια της Ιταλίας και στόχος τους είναι τουλάχιστον 52 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις, 71 ετών, και ο πρώην διοικητής της μονάδας αλεξιπτωτιστών Ρούντιγκερ φον Π., 69 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη συλληφθεί.

Στην οργάνωση συμμετείχε και η Μπίργκιτ Μάλζακ – Βίνκεμαν, πρώην ομοσπονδιακή βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) και νυν δικαστής στο Βερολίνο, η οποία είναι επίσης αθλήτρια της σκοποβολής και έχει στην κατοχή της «πολλά πυροβόλα όπλα». Μεταξύ των συλληφθέντων και των υπόπτων βρίσκονται ακόμη ένας δικηγόρος, ένας γιατρός, πρώην στρατιώτες και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός της KSK.

Birgit Malsack Winkemann

Η πρωην βουλευτής της AfD και νυν δικαστής στο Βερολίνο Birgit Malsack Winkemann / Youtube

Ιδιαίτερο ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση της οργάνωσης φαίνεται ότι έχει διαδραματίσει η οργάνωση συνωμοσιολογίας QAnon, η οποία παρακίνησε τον Ιανουάριο του 2021 τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο, στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η οργάνωση σχεδίαζε ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 ένοπλη επίθεση στην Bundestag και συλλήψεις πολιτικών, με στόχο να προκληθεί εκτεταμένη αναταραχή στη χώρα και τελικά «ανατροπή» του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Εισαγγελίας, τα μέλη της οργάνωσης συνδέονται με «βαθιά απόρριψη των κρατικών θεσμών και της δημοκρατίας στη Γερμανία, γι’ αυτό και σχεδίαζαν βίαιη αλλαγή του συστήματος. Γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν νεκροί, αλλά αποδέχονται αυτό το σενάριο ως ενδιάμεσο βήμα για την επίτευξη των στόχων τους».

Οι αρχές ωστόσο πρέπει ακόμη να διευκρινίσουν αν οι «Πολίτες του Ράιχ» προετοίμαζαν πράγματι μια «εξαιρετικά προδοτική ενέργεια», επισημαίνεται στο πόρισμα. Η ομάδα πάντως θεωρείται ότι προσπαθούσε να δημιουργήσει έναν «σκιώδη» στρατό σαν πολιτοφυλακή σε διάφορα σημεία της χώρας, προκειμένου να προωθήσει το σχέδιό της. Σε εξέλιξη βρισκόταν και μεγάλη επιχείρηση συγκέντρωσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ πραγματοποιούνταν ασκήσεις σκοποβολής για τα μέλη. Οι αρχές ασφαλείας κάνουν επίσης λόγο για ένα «ασυνήθιστα μεγάλο» χρηματικό ποσό που είχε στην κατοχή της η οργάνωση.

Επικεφαλής της νέας κυβέρνησης επρόκειτο να τοποθετηθεί ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος, ο οποίος θα επεδίωκε να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Είχε ήδη μάλιστα επικοινωνήσει με τις ρωσικές αρχές, μέσω της συντρόφου του, της Βιτάλια Μπ., 39 ετών, αλλά δεν υπάρχουν ως τώρα στοιχεία ότι η ρωσική πλευρά είχε ανταποκριθεί.

Prinz Reuss.

Ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις, 71 ετών, θα αναλάμβανε επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της ακροδεξιάς οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» / YouTube

Ο «στρατιωτικός βραχίονας» των «Πολιτών του Ράιχ» οργανωνόταν γύρω από τον Ρούντιγκερ φον Π., πρώην αξιωματικό των αλεξιπτωτιστών του Γερμανικού Στρατού ο οποίος προσπαθούσε να στρατολογήσει μεταξύ άλλων αστυνομικούς και στρατιώτες.

Τον τελευταίο χρόνο αυτοι οι δύο ίδρυσαν “τρομοκρατική οργάνωση με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος στη Γερμανία και την εγκαθίδρυση δικού τους κράτους για το οποία μάλιστα οι σχεδιασμοί είχαν προχωρήσει”. Υπεύθυνος του στρατιωτικού τομέα θα ήταν ο Ρούντιγκερ φον Π. ενώ ο πρίγκηπας για την εγκαθίδρυση νεας πολιτικής τάξης. Μαλιστα είχαν ήδη διαμοιραστεί και υπουργεία σε μια μετα-πραξικοπηματική κυβέρνηση με την πρώην βουλευτίνα του ακροδεξιού AfD Birgit Malsack Winkemann να έχει τη θέση της Υπουργού Δικαιοσύνης.

"google ad"

Τα μέλη της κίνησης αρνούνται την ύπαρξη του Γερμανικού Κράτους όπως εγκαθιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύουν ότι το κράτος ουσιαστικά ελεγχεται από άλλες δυτικές δυνάμεις, μεταξύ άλλων τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Για αυτούς, τα σύνορα της Μεγάλης Γερμανικής αυτοκρατορίας από το 1937 ακόμα ισχύουν.

Τα μέλη δεν αποδέχονται την εξουσία των αρχών της Γερμανίας και μάλιστα αρνούνται να πληρώνουν φόρους ενώ έχουν αυτοανακηρύξει τις δικές τους “εθνικές περιοχές” τις οποίες αποκαλούν “Δεύτερη Γερμανική Αυτοκρατία”, το “Ελεύθερο Κράτος της Πρωσίας”.

Τυπώνουν διαβατήρια και άδειες οδήγησης. Επίσης τυπώνουν και πουλάνε μπλουζάκια, σημαίες για διαφημιστικούς λόγους. Στις ιστοσελίδες τους εκφράζουν τη βούληση τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο κράτος της Γερμανίας.

Η «Ημέρα Χ»

Κάποιοι εξ αυτών πάντως βλέπουν όλο και πιο θετικά τη δημιουργία ένοπλης πτέρυγας και ετοιμάζονται για την «Ημέρα Χ», κατά την οποία θα εξεγερθούν εναντίον της κυβέρνησης.

Το εξτρεμιστικό αυτό κίνημα φέρεται επίσης να δουλεύει πάνω σε σχέδια για δημιουργία ένοπλης πτέρυγας που θα επιδίδεται σε βίαιες ενέργειες, σύμφωνα με το Focus. «Ετοιμάζονται για την Ημέρα Χ» δήλωσε στο περιοδικό, χωρίς να κατονομαστεί, στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ονομάζονται επίσης «Γερμανοί του Ράιχ» ή «Γερμανίτες» και όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, αισθάνονται πολίτες του Τρίτου Ράιχ και το εκδηλώνουν σε κάθε ευκαιρία με το να μην αναγνωρίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το σύνταγμα, τα κρατικά της όργανα, τις υπηρεσίες της ενώ αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχει ένας πολίτης απέναντι στο κράτος που διαμένει.

Σύμφωνα με τις Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, πό τα 21.000 μέλη της κίνησης μόνο 5% θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ακροδεξιοί ακτιβιστές. Η πλειοψηφία τους είναι άντρες άνω των 50 ετών και η ιδεολογία τους είναι ένα μείγμα ακροδεξιού λαϊκισμού, αντισημιτισμού και ναζιστικών ιδεολογίων. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα.

Οι 25 συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα και αύριο, Πέμπτη, ενώπιον του ανακριτή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, στην Καρλσρούη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...