21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα κυριαρχίας Τσίπρα στο εσωτερικό του κόμματος – Τα 4 χτυπήματα κατά των «προεδρικών»

Ημερομηνία:

Της Μαρίας Μητσοπούλου

Σαφές μήνυμα κυριαρχίας, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ (αλλά και εκτός) κατά την χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής μετά την εκλογική διαδικασία της 15ης Μαϊου για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή.

Τόσο από τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα του γραμματέα της προηγούμενες μέρες, κρατώντας κλειστά χαρτιά για τις τελικές του αποφάσεις όσο και με τις επίσημες ανακοινώσεις στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως είναι κυρίαρχος και μπορεί να επιβάλει τη βούλησή του με γνώμονα το τι θεωρεί ο ίδιος προωθητικό για το κόμμα, χωρίς διαπραγματεύσεις και παζάρια με τις τάσεις, προς ικανοποίηση αιτημάτων, φιλοδοξιών και διασφάλιση ισορροπιών.

Αξίζει να επισημανθεί πως άνοιξε την χθεσινή ομιλία του με την αναφορά στην πρωτοφανή εκλογική διαδικασία από την οποία αναδείχθηκε και η παρούσα Κεντρική Επιτροπή, και την υπογράμμιση πως «ο Πρόεδρος του κόμματος έχει εκλεγεί από πάνω από 150.000 μέλη του κόμματος, κατά την οποία πάνω από 110.000 άντρες και γυναίκες εντάχθηκαν στις γραμμές μας, ενεγράφησαν ως νέα μέλη του κόμματος την ημέρα της εκλογής».

Αν με την επιβολή της διαδικασίας εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και όχι από το Συνέδριο, «καθάρισε» με την εσωκομματική μειοψηφία η οποία κατά τη συνεδριακή διαδικασία απέσπασε ένα ποσοστό 26% και στην εκλογή για ΚΕ κινήθηκε λίγο παρακάτω, τώρα ήταν η σειρά των λεγόμενων «προεδρικών» να λάβουν τα μηνύματά τους.

«Προεδρικοί» στη «σέντρα»

Αρχικώς κάλεσε τα μέλη της ΚΕ να αφήσουν πίσω τους τους εύλογους ανταγωνισμούς της κάλπης και να απορρίψουν κάθε λογική νικητών και ηττημένων.

  • Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς όλες τις τάσεις με την κατάληξη όμως να αποτελεί «συστημένη επιστολή» προς «προεδρικούς», και καλώντας την ΚΕ να αναλογιστεί την ανάγκη για αλλαγή στους τρόπους δράσεις και σκέψεις «Θα συνεχίσουμε κι από δω και στο εξής, ξανά και ξανά, να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις-καρικατούρες, που, ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στην πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών; Και μάλιστα, εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου, να τα πω όλα. Ακόμη και του Προέδρου του κόμματος».
  • Ανακοίνωσε, για τη θέση του Γραμματέα, ένα πρόσωπο από την εσωκομματική μειοψηφία γνωστό όμως για την εργατικότητα, τον κομματικό πατριωτισμό και τη νοοτροπία «στρατιώτη του κόμματος» όπως επισήμαιναν και συνεργάτες του προέδρου μετά την ομιλία, την Ράνια Σβίγκου. Ισορροπώντας με ένα πρόσωπο πιο οικείο στους προεδρικούς, τον Γιώργο Βασιλειάδη στη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα. Κοινώς, αποφάσισε να πάει σε μια πρόταση «συνθετική»  που εμπεριείχε το στοιχείο της ανάδειξης της νέας γενιάς, της ισότιμης μεταχείρισης των φύλων και της προσπάθειας γεφύρωσης του χάσματος με την μειοψηφία. Δεν υποχώρησε σε πιέσεις «προεδρικών» που πρόβαλαν το επιχείρημα πως οι νέοι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή θα έπρεπε να αποτυπωθούν στο πρόσωπο του Γραμματέα, αξιώνοντας στην ουσία το «χρίσμα» του προέδρου ως ηγετικής τάσης μες το κόμμα.
  • Αντιπαρατέθηκε ευθέως προς τον Παύλο Πολάκη, όταν αργότερα κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων μελών της ΚΕ, ο βουλευτής Χανιών – επιχειρώντας να εκφράσει προς τα έξω τη δυσαρέσκεια των πιο σκληροπυρηνικών της τάσης του (Κίνηση Μελών) σημείωσε ότι η εν λόγω υποψηφιότητα δεν μπορεί να στηριχτεί διότι ήταν απέναντι στην λογική της διεύρυνσης. Ο Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια του απάντησε πως «κανένας δεν είναι αυθεντικός εκφραστής των 172.000 του κόμματος», καθώς πέρα του ότι κάθε ένα από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να έχει διαφορετική αντίληψη του τι σημαίνουν τα 172.000 μέλη, σε τελική ανάλυση καθένας και καθεμιά εκπροσωπούν αυτά τα χιλιάδες μέλη. Και πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά ό,τι είπε και στην ομιλία του πως «ο μόνος εκφραστής των απόψεών μου είμαι εγώ». Σαφώς, το μήνυμα «δεν θα επικαλείστε το όνομά μου στις μάχες μηχανισμών και προσωπικών επιδιώξεων» στρεφόταν προς όλη την πτέρυγα των στελεχών που αποκαλούνται «προεδρικοί» (Κίνηση Μελών) και όχι μόνο προς τον Πολάκη.

«Όσοι πιστοί προσέλθετε» – Νέο εσωκομματικό τοπίο

Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας επιφυλάσσοντας ψυχρολουσία για τους «προεδρικούς» αυτή την τελευταία μέρα της μακρά συνεδριακής διαδικασίας, έστειλε μήνυμα ποια θεωρεί ότι είναι τα πραγματικά κυβικά αυτής της τάσης και ποιος είναι ο άρχων του παιχνιδιού, που με την εκλογή προέδρου απέφερε στο κόμμα 110.000 νέα μέλη μέσα σε μια μέρα.

Πέρα από το ότι εδώ και καιρό είναι καθαρό ότι τα πρόσωπα εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα δεν προέρχονται από τους αυτοαποκαλούμενους «προεδρικούς» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές και προς αυτή την πλευρά ότι δεν επιβραβεύονται λογικές εσωτερικού ρεβανσισμού, συμπεριφορές που καταλήγουν να είναι υπονομευτικές για το κόμμα και τον ίδιο, αυτονομημένες πρωτοβουλίες, αξίωση προνομιακής προβολής και μεταχείρισης στο όνομα της αφοσίωσης στον πρόεδρο (η οποία πολλές φορές στην πράξη δεν επαληθεύεται), κλπ. Εν τέλει άνοιξε τα χαρτιά του ως προς τις προθέσεις τους να τους «απονευρώσει» και να τους «χαμηλώσει».

Μετά απ’ όλα αυτά, διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό στο εσωτερικό του κόμματος, με τον πρόεδρο να απευθύνει ουσιαστικά προσκλητήριο προς κάθε κατεύθυνση «όσοι πιστοί και ικανοί προσέλθετε», δημιουργώντας έτσι ένα προεδρικό κέντρο με το οποίο επικοινωνούν όλες οι τάσεις. Όσοι επιμένουν σε λογικές που ανταγωνίζονται το σχέδιο του προέδρου σιγά σιγά εξωθούνται στο περιθώριο τόσο από τη μία πλευρά όσο και από την άλλη.

Άλλωστε, πέρα των γνωστών και προβεβλημένων προσώπων η ανανέωση στα όργανα και ειδικά στην Κεντρική Επιτροπή είναι μεγάλη: τόσο λόγω του διπλασιασμού των μελών της (300 μέλη από 150 που αριθμούσε η προηγούμενη εκλεγμένη ΚΕ), λόγω της νέας διαδικασίας εκλογής, που εμπλούτισε το σώμα με αρκετά μέλη από την Περιφέρεια, αλλά λόγω της ποσόστωσης των γυναικών. Πολλοί εξ αυτών των μελών πλέον έχουν βασικό σημείο αναφοράς τον ίδιο τον Πρόεδρο και όχι τις τάσεις.

Κατά τη χθεσινή μέρα, οι δύο κυρίαρχες τάσεις, η Κίνηση Μελών και η Ομπρέλα δυσαρεστήθηκαν με την επιλογή του προέδρου και διχάστηκαν οι μεν πρώτοι γιατί θεώρησαν πως μένουν εκτός νυμφώνος ή έστω δεν έλαβαν την επιβράβευση που περίμεναν, οι δε καθώς είδαν με καχυποψία την πρόταση του προέδρου, ως προσπάθεια να τους εγκλωβίσει και να τους διασπάσει με το πρόσχημα της σύνθεσης.

Στο τέλος, οι περισσότεροι εξ αυτών επέλεξαν να δώσουν μια ευκαιρία στο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για το κόμμα, στο όνομα της σύνθεσης και της ενότητας (εν όψει εκλογών, μην ξεχνάμε), ενώ 70 από τα μέλη της ΚΕ (εκ των 298 εγκύρων) επέλεξαν να μην δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ψηφίζοντας λευκό. Κατά πληροφορίες τα λευκά μοιράζονται εξ ημισείας σε Ομπρέλα και Κίνηση Μελών.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...