27.8 C
Chania
Thursday, July 18, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ετοιμάζει νέες εκκαθαρίσεις με στόχο την απόλυτη κυριαρχία – Προκαλεί τους «αμφισβητίες», ανοίγει ανοικτό πόλεμο με Τσίπρα

Ημερομηνία:

Σκηνικό ρήξης διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εξ Αμερικής παρέμβαση Κασσελάκη χθες με την οποία δείχνει την έξοδο σε όσους τον αμφισβητούν αλλά και σε όσους διεκδικούν να τον θέσουν υπό επιτροπεία.

Η ανάρτηση – μανιφέστο  περίπου δύο χιλιάδων λέξεων στα κοινωνικά δίκτυα χθες το απόγευμα, θύμισε τον περασμένο Οκτώβριο όταν και πάλι τότε από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε τις διαγραφές των Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα, μέσω τουίτερ επιταχύνοντας τις εξελίξεις και ωθώντας στην διάσπαση σε πρώτο στάδιο με την Ομπρέλα και στη συνέχεια με τους 6+6.

Με την συζήτηση για την κεντροαριστερά να έχει φουντώσει στην πολιτικο-δημοσιογραφική πιάτσα, δημοσκοπήσεις να θερμομετρούν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, και να δείχνουν τον Αλέξη Τσίπρα ως επικρατέστερο για την ηγεσία ενός πλατιού προοδευτικού σχήματος, αλλά και με φωνές να τον αμφισβητούν καθημερινά στα κανάλια, χωρίς όμως να ανοίγουν θέμα ηγεσίας ευθέως, ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώνει το γάντι. Και το επιστρέφει θέτοντας σκληρά διλήμματα, στην κατεύθυνση πάντα – όπως δείχνουν όλες οι κινήσεις του μέχρι σήμερα – της «αποτσιπροποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ και της μετατροπής του σε ένα δικό του κόμμα, ή «κόμμα Κασσελάκη» όπως το χαρακτηρίζουν πλέον σχεδόν όλοι.

Διεκδικώντας την απόλυτη κυριαρχία, δεν αφήνει περιθώρια για συμβιβασμούς με όσους φανερά ή σιωπηρά τον αμφισβητούν και όσους τον στήριξαν αλλά σηκώνουν «μπαϊράκι», και τους προκαλεί σε μια λογική «μαζί μου ή εναντίον μου» ώστε είτε να οδηγηθούν στην έξοδο είτε να δηλώσουν υποταγή. Κάνει άλλωστε και την αναφορά ότι η χώρα χρειάζεται ρήξεις και όχι συμβιβασμούς (κάτι που δείχνει να το επιδιώκει και για τον ΣΥΡΙΖΑ). Υπενθυμίζεται, ότι τρεις μέρες μετά τις εκλογές, σε συνέντευξή του (Παραπολιτικά Fm) δήλωνε «κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ» με βασικό αποδέκτη τότε τον Διονύση Τεμπονέρα.

Σαφώς εφόσον φανεί ότι τα πράγματα παίρνουν δρόμο χωρίς επιστροφή, με τον όρο «διάσπαση» να επανέρχεται στο προσκήνιο, προφανώς θα υπάρξει ένα μπρα ντε φερ για το ποιος θα χρεωθεί μια τέτοια νέα εξέλιξη.Το ερώτημα πάντως τώρα είναι πώς θα αντιδράσουν όσοι είναι απέναντι και σε ποιο χρόνο – η Κεντρική Επιτροπή φαίνεται να μετατίθεται για τις 6 – 7 Ιουλίου.

«Αποτσιπροποίηση» τελικού σταδίου

Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης με την μακροσκελή και πυκνή σε μηνύματα ανάρτησή του και λαμβάνοντας αφορμή από τη συζήτηση για την «συγκόλληση» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ:

Από την μία μπαίνει ανοιχτά σε πόλεμο με τον Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας πολυάριθμες σοβαρές αιχμές, για το κυβερνητικό πρόγραμμα, τα οικονομικά του κόμματος («παρέλαβα χάος» και… χρέη σε προμηθευτές), αλλά και για τα σενάρια της κεντροαριστεράς στα οποία ο πρώην πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί – τα αποδίδει σε συστημικά ελατήρια, όσων ψάχνουν τη «ρεζέρβα του Μητσοτάκη» και κάνει λόγω για «δήθεν σωτήρες».

Από την άλληδείχνει την έξοδο σε στελέχη της εποχής Τσίπρα, ανάμεσά τους και στελέχη που τον βοήθησαν να εκλεγεί και στη συνέχεια τον στήριξαν. Και το κάνει με ποικίλους τρόπους:

-με απευθείας μηνύματα ότι «καριέρες θα τελειώσουν», γιατί «αυτά έχει η ζωή», επιθετικές αναφορές, ότι «καθαρίζουμε το κόμμα μας από συμφέροντα και μαγαζάκια» και τέλος, με την προτροπή να εφαρμοστεί το καταστατικό για το όριο των τριών διαδοχικών κοινοβουλευτικών θητειών (δείχνοντας προς Τσίπρα, Γεροβασίλη, Παππά και Πολάκη).

– με το μήνυμα ότι όλα αλλάζουν ριζικά, «όλα θα μπουν στη συζήτηση», άρα όλα είναι ανοιχτά και η συζήτηση σχεδόν από το μηδέν

-Με τις διαχωριστικές που τραβάει με το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, υποχρεώνοντας και όσους τον επικαλούνται ή συντάχθηκαν αρκετά πρόσφατα με την επιλογή του στο Συνέδριο να αντιδράσουν. «Δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ» λέει μεταξύ άλλων.

-Με το στιγματισμό της συζήτησης για την κεντροαριστερά την οποία αποδίδει σε σχεδιασμούς του συστήματος, επιχειρώντας να δημιουργήσει καχυποψία έναντι όσων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ανακινούν συμμετέχουν –  πέρα από τα όσα λένε στελέχη καθημερινά, προφανώς στο στόχαστρο είναι και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η «συνένωση» του προοδευτικού χώρου ήταν το βασικό μήνυμα του συνεδρίου του λίγες μέρες πριν. Σημειώνει εδώ ότι το σύστημα μέσω πολιτικών, δημοσιογράφων και ΜΜΕ προσπαθεί να επιβάλλει στην κοινωνία και την αντίληψη για το ποιο είναι το πρόβλημα και τη λύση και μιλά για «δήθεν σωτήρες» τους οποίους το σύστημα μπορεί να ελέγξει.

Ταυτόχρονα διαμηνύει ότι ο ίδιος δεν φοβάται τίποτα και κανέναν («ας με πολεμήσουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά απ’ έξω») και θα πάει «κόντρα στα σχέδια του συστήματος», ρισκάροντας την «καρέκλα» του: «δεν έχω πρόβλημα να αφήσω όσες φορές χρειαστεί την καρέκλα και να προσφύγω στην κρίση του λαού».

«Αποπαρασιτώσεων» συνέχεια 

Σε αυτό το περιβάλλον δεν είναι μάλλον και τόσο τυχαία η χθεσινή επανεμφάνιση του στιχουργού Νίκου Μωραϊτη, του ειδικού στις «αποπαρασιτώσεις» (όρος που ο ίδιος είχε χρησιμοποιήσει όταν πέρυσι προέτρεπε σε εκκαθαρίσεις προσώπων με το επιχείρημα περί «υπονομευτών» του Τσίπρα). Ο εν λόγω στιχουργός που είχε το προηγούμενο διάστημα στο εκτός κόμματος περιβάλλον Κασσελάκη, έδειξε την έξοδο σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προτρέποντας να πάνε στους πολιτικούς χώρους που σύμφωνα με τον ίδιο πραγματικά ανήκουν: ο Κώστας Ζαχαριάδης αλλά κι ο Αλέκος Φλαμπουράρης στη Νέα Αριστερά, οι Σπίρτζης, Τεμπονέρας, Θεοχαρόπουλος στο ΠΑΣΟΚ, και ο Γ. Τσίπρας «σπίτι του».

Βαριά υπονοούμενα για ηγεσία Τσίπρα

Πέραν των όσων ήδη προαναφέρθηκαν σε σχέση με την επιδίωξη Κασσελάκη να αναμετρηθεί μετωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο περιγράφει ως πρόχειρο και προϊόν εσωκομματικών ισορροπιών, χωρίς επαρκή κοστολόγηση, ενώ αναφέρεται με επιθετικό τρόπο και σε όσους έχουν διατελέσει υπουργοί του Τσίπρα, δείχνοντας σε πρώτο πλάνο τους «πρώην», αλλά με το βλέμμα στο εσωτερικό- ο κόσμος αναφέρει «δεν ξεχνά υπουργούς της παλιάς κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον δεν είναι μαζί μας».

Κυρίως, όμως έχει ενδιαφέρον, ως προς το μέγεθος της πρόκλησης και των διαθέσεων που αποκαλύπτει έναντι του προκατόχου του, η αναφορά του σε οικονομική εξυγίανση με το γνωστό επιχείρημα «παρέλαβα χάος» το οποίο επικαλείται έναντι των προμηθευτών του κόμματος δημιουργώντας ταυτόχρονα σκιές για την περίοδο Τσίπρα. «Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές» τονίζει.

Αναφέρεται μάλιστα σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο μεταξύ των δύο περσινών εθνικών εκλογών: «έχουμε» τονίζει, πολύ μεγάλα ανοίγματα «και από την περίοδο μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου – Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας».

Παρεμβάλει μια αναφορά για «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί στα εγχώρια κόμματα και διαμηνύει, αφήνοντας προφανώς υπονοούμενα: «Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης(…) δεν θα πάρει ποτέ δάνειο από τράπεζα. Τα “δανεικά και αγύριστα” σε άλλους χώρους».

Τέλος, επισημαίνει προς κάθε ενδιαφερόμενο – καθησυχάζοντας πρωτίστως τους προμηθευτές («δεν θα τους αφήσουμε στον αέρα») – πως υπό την ηγεσία του έχουν τακτοποιηθεί όσο ήταν δυνατό τα έξοδα του κόμματος, τα οποία κινούνται όπως λέει «στα όρια της κρατικής επιχορήγησης».

Προαναγγέλλει μια «επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού» (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε συνέχεια των απολύσεων στελεχών). Προαναγγέλλει επιπλέον νέες αποκαλύψεις για τα οικονομικά του κόμματος: «θα σας παρουσιάσω και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά».

Ολόκληρη η ανάρτηση που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης

«Ξέρω ότι πολλοί από εσάς ανησυχείτε.

Ανησυχείτε για το πώς θα βγει ο μήνας. Για το μέλλον των παιδιών σας. Για το μέλλον της χώρας μας.

Ανησυχείτε για το πώς θα ξεκολλήσουμε από τη στασιμότητα. Για το πώς ο προοδευτικός κόσμος θα πάρει τα ηνία από τη Δεξιά που κυβερνά για λίγους και εκλεκτούς.

Και βλέπετε ξαφνικά μια συζήτηση να έχει ξεκινήσει με επιμονή για τη «συγκόλληση» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, μία τέτοια συζήτηση κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε ανοίξει πέρυσι, όταν η ΝΔ πήρε 41%, και όχι τώρα που η ΝΔ κατέρρευσε στο 28%;

Και επιτρέψτε μου να πω ότι σε αυτήν την κατάρρευση της ΝΔ έπαιξε ρόλο η αντιπολίτευση που κάναμε εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί -έχοντας δύο διασπάσεις στην πλάτη μας και ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μας- να μην μπορέσαμε να καρπωθούμε μερίδιο από αυτήν την κατάρρευση, όμως την προκαλέσαμε σε μεγάλο βαθμό. Γιατί δώσαμε ορατότητα στο γεγονός ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Αναδείξαμε τα ψέματά τους, την ευθύνη τους για την ακρίβεια, την άδικη φορολογία, την αλαζονεία τους.

Γιατί λοιπόν αυτή η συζήτηση για «συγκόλληση» τώρα; Τώρα που καθαρίζουμε το κόμμα μας από συμφέροντα και μαγαζάκια, τώρα που ραγίσαμε την παντοδυναμία Μητσοτάκη;

Τώρα λοιπόν, κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφοι, δημοσκοπήσεις – ολόκληρο το σύστημα θέλει να σας επιβάλλει και το πρόβλημα και τη λύση. Τους δήθεν σωτήρες που θα μπορούν να ελέγξουν.

Το έχω τονίσει επανειλημμένως: Οι συνεργασίες χτίζονται από κάτω προς τα πάνω – και σε αυτήν τη διαδικασία είμαστε παρόντες.

Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή ξαφνικά το σύστημα βλέπει τον Μητσοτάκη να αποσταθεροποιείται και ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του.

Νομίζουν ότι θα κάνω τα πάντα για να μείνω στην καρέκλα. Δε με ξέρουν καλά. Εν αντιθέσει με τους πολιτικούς του κομματικού σωλήνα ή των τζακιών, μπορώ να έχω και ζωή και καριέρα έξω από την πολιτική.

Γι’ αυτό και -εντός πολιτικής- δεν έχω πρόβλημα να αφήσω όσες φορές χρειαστεί την καρέκλα και να προσφύγω στην κρίση του λαού, κόντρα στα σχέδια του συστήματος.

Ας μιλήσουμε γι’ αυτό το σύστημα.

Πόσο έντιμα είναι τα πολιτικά κόμματα σήμερα;

Καταθέσαμε τροπολογία για να είναι σε δημόσια θέα οι ρυθμίσεις δανείων και των πολιτικών και των κομμάτων. Τι κάνει ο Πρωθυπουργός; Απορρίπτει την πρότασή μας.

Τι άλλη απόδειξη θέλετε;

Σιγά που θα μας έδειχναν σε ποιον οφείλουν τι και πώς τα πληρώνουν. Τις εξαρτήσεις τους. Τα μαύρα χρήματα που λιμνάζουν στα κόμματα της Ελλάδας. Το ψάρι που βρωμάει από το κεφάλι.

«Δεν θα σας προδώσω ποτέ» σημαίνει δεν συμβιβάζομαι με το σύστημα. Αν είναι να γίνω πρωθυπουργός σε συνεργασία με το σύστημα, προτιμώ να μη γίνω ποτέ.

Τους αποκαλύπτω όλους. Δεν φοβάμαι για την καρέκλα μου. Δεν φοβάμαι για τα αντίποινα. Και ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει – αλλά ας γίνει με εντιμότητα.

Αυτό ακριβώς θα κάνω, αρχίζοντας από τώρα. Και ας με πολεμήσουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά απ’ έξω. Γιατί η χώρα έχει ανάγκη από ανεξαρτησία και ρήξεις – όχι από συμβιβασμούς και συγκολλήσεις.

Έχω ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το δεύτερο μισό του 2024, που θα μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό κόμμα, που θα πείσει τον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος να κυβερνήσει, και να κυβερνήσει ρηξικέλευθα.

1) Οικονομική Εξυγίανση

Δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος. Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου – Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας.

Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: «πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα».

Λοιπόν – Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης.

Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ δάνειο από τράπεζα. Τα «δανεικά και αγύριστα» ανήκουν σε άλλους χώρους.

Αν γίνω δέσμιος εξαρτήσεων, είτε «άγνωστων χρηματοδοτών» είτε τραπεζιτών, θα σας έχω ήδη προδώσει.

Άρα, πάμε να πολεμήσουμε μόνοι μας:

Έχουμε τακτοποιήσει όσο ήταν δυνατόν τα έξοδα του κόμματος με βάση τις υπάρχουσες δομές. Έχουμε κινηθεί στα όρια της κρατικής επιχορήγησης όλο αυτό το διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές, κάνοντας μία πολύ στοχευμένη και περιορισμένη προεκλογική καμπάνια. Έχουμε καλύψει τρύπες.

Και δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσουμε τους προμηθευτές που στήριξαν το κόμμα στον αέρα.

Δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού.

Θα σας παρουσιάσω και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά.

Σας υπόσχομαι ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα έχετε μια προοδευτική κυβερνητική δύναμη πραγματικά ανεξάρτητη. Εκτός φυσικά αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον μου να με ρίξουν. Ας προσπαθήσουν – σας είπα, δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα. Με ενδιαφέρει να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και αυτό δεν το κάνεις με άγνωστες πηγές χρηματοδότησης.

2) Καταστατικό Συνέδριο

Ετοιμαστείτε για ριζικές αλλαγές. Θα φτιάξουμε ένα από τα πιο σύγχρονα κόμματα στην Ευρώπη. Με αμεσοδημοκρατία. Ψηφιοποίηση. Αξιοκρατία. Μεγαλύτερη δύναμη στη βάση, μικρότερα και ευέλικτα όργανα. Δυνατότητα σε όλες και όλους να αναδειχτούν σε θέσεις ευθύνης με την αξία τους. Και αξιοποιώντας τις γνώσεις όλων των μελών.

Θυμάστε το ερωτηματολόγιο που έθεσα προς τα μέλη τον Φεβρουάριο; Αυτό που ήταν αιτία για την αμφισβήτησή μου στο συνέδριο; «Πώς τόλμησε να ρωτήσει τα μέλη αντί για τα όργανα!».

Λοιπόν: 8000 μέλη απάντησαν. Πολλές φορές περισσότερα από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίστηκαν πρόσφατα – μερικές με δείγμα 60 ατόμων.

Το 83% των μελών ΔΕΝ είναι ικανοποιημένο με την ανταπόκριση των οργάνων. Το 86% απαιτεί ριζικές αλλαγές.

Δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη μας θα ακούσουμε και θα φέρουμε τις ριζικές αλλαγές που απαιτούν από εμάς.

Όλα θα μπουν στη συζήτηση (όπως και το αν πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό που λέει το τωρινό καταστατικό μας, για όριο τριών διαδοχικών θητειών στους βουλευτές).

Αν θέλουν λοιπόν οι προοδευτικοί πολίτες μια μεγάλη παράταξη, τους ενθαρρύνω να γραφτούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να λάβουν μέρος στις αλλαγές που ζητούν.

3) Κυβερνητικό Πρόγραμμα

Δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος,
με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων «τάσεων», και χωρίς επαρκή κοστολόγηση.

Όχι.

Θα φτιάξουμε πρόγραμμα για τα πάντα. Και θα αγγίξουμε και θέματα που κάνουν «τζιζ».

Από τα προνόμια των βουλευτών μέχρι τον τρόπο λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας στην Ελλάδα. Από την αναγκαστική στρατιωτική θητεία μέχρι τη διάκριση ρόλων κράτους – εκκλησίας.

Και ας συγκρουστούμε.

Ας συγκρουστεί κάποιος επιτέλους με τις παθογένειες δεκαετιών.

Με έναν σύμμαχο:

Με κάθε Ελληνίδα και Έλληνα που θα μπορεί να μπει ψηφιακά στον http://SYRIZA.gr και να εντοπίσει στο πρόγραμμά μας τις θεματικές που την/τον ενδιαφέρουν. Να μπορεί να βρει τον εαυτό της/του στο πρόγραμμά μας. Με πρόγραμμα για την κεντρική κυβέρνηση, για τις περιφέρειες, για κάθε κλάδο και επαγγελματική ιδιότητα.

Και με προτάσεις νόμου έτοιμες να γίνουν νομοσχέδια. Όλα έτοιμα να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν.

Η πορεία προς ένα τέτοιο κυβερνητικό πρόγραμμα έχει ήδη αρχίσει με τη φορολογική μας πρόταση. Αλλά τώρα προχωράμε ώστε να καλύψουμε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής.

Στις επόμενες μέρες, θα ανακοινώσουμε στον Τύπο τα υπόλοιπα think tank μας, με τρόπο πιο περιληπτικό από τα προηγούμενα, ώστε να αρχίσουμε άμεσα τη δουλειά για την επεξεργασία του προγράμματος. Μαζί με τα τμήματα του κόμματος, τους βουλευτές μας και φυσικά όλα τα μέλη που ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν.

4) Σκιώδης Κυβέρνηση

Μου λένε όλη την ώρα: Ποια είναι η ομάδα σου; Είσαι one-man-show. Θέλουμε να δούμε ανανέωση.

Φυσικά, όταν τους αναφέρω παραδείγματα από τα υπάρχοντα think tanks και το ευρωψηφοδέλτιο, μου λένε ότι όντως, υπάρχει νέο ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά και πάλι, είναι σημαντικό ο κόσμος να ξέρει με ποιους επιθυμώ να κυβερνήσω αν μας επιλέξει – ειδικά επειδή έχει απογοητευτεί από τη δήθεν «αριστεία» των υπουργών της ΝΔ και συγχρόνως δεν ξεχνά υπουργούς της παλιάς κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον δεν είναι μαζί μας.

Έχω ένα όραμα για κυβέρνηση κυρίως εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Θεωρώ ότι υπάρχουν αντικρουόμενα κίνητρα όταν ένας υπουργός έχει εξουσία και συγχρόνως κυνηγά σταυρούς τοπικά. Θα ήθελα λοιπόν όποιος βουλευτής είναι να γίνει υπουργός, να είναι έτοιμος να θυσιάσει την έδρα του.

Για να απαντήσω λοιπόν μια και καλή στο «ποια είναι η ομάδα σου;», θα παρουσιάσω μέχρι το τέλος του χρόνου τη σκιώδη κυβέρνησή μας, η οποία θα επιβλέπει τη δημιουργία του προγράμματος – νομοσχεδίων και θα είναι η πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσής μας. Για να δώσουμε πρόσωπο σε αυτό που ονομάζουμε «νέος ΣΥΡΙΖΑ» και «σύγχρονη Αριστερά».

5) Μητρώο Στελεχών

Ανανέωση σημαίνει: μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν. C’est la vie…

Και αυτό θα αρχίσει άμεσα. Σε λίγες μέρες, θα μοιραστώ μαζί σας έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο στον οποίο κάθε μέλος θα μπορεί να δηλώσει το ενδιαφέρον του για αιρετή θέση: Για τα ψηφοδέλτιά μας στις βουλευτικές εκλογές και για την τοπική αυτοδιοίκηση (όπου υστερούμε, δυστυχώς, πολύ).

Θα γνωρίσουμε αυτόν τον νέο κόσμο. Θα του δώσουμε τη δυνατότητα να προσφέρει και να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα ώστε να πετύχει στα μελλοντικά μας ψηφοδέλτια. Όχι μόνο στην προκριματική διαδικασία, αλλά βεβαίως και στην εθνική διαδικασία απέναντι στον συντηρητισμό της δεξιάς.

Συγχρόνως, θα δημιουργήσουμε και μητρώο για όσους δεν επιθυμούν αιρετή θέση αλλά θα ήθελαν να στελεχώσουν την κυβερνητική δομή την επόμενη μέρα της νίκης μας, να προσφέρουν στη χώρα μας.

Και το κάθε υπουργείο δε θα στελεχωθεί από τους κολλητούς και τα ρουσφέτια του εκάστοτε υπουργού (όπως πχ το Υπ. Μεταφορών του Κώστα Καραμανλή). Θα στελεχωθεί από τον άξιο κόσμο που θα έχουμε αναδείξει.

6) Ακτιβισμός

Μπορεί μεν να έχουμε καταφέρει να σπάσουμε ως ένα βαθμό το επικοινωνιακό εμπάργκο της προπαγάνδας Μητσοτάκη, αλλά δεν μπορούμε να ξεμπλέξουμε τα πλοκάμια εξουσίας που έχει απλώσει παντού. Με τις απευθείας αναθέσεις, τις Αναπτυξιακές Εταιρείες στην περιφέρεια, τις οικονομικές εξαρτήσεις.

Εκεί δεν αρκεί ούτε η πολιτική πρόταση (όσο καλοδουλεμένη και να είναι) ούτε η επικοινωνία (παρότι καταφέραμε να ηττηθεί ο Γκρίνμπεργκ και να ακυρωθεί στην πράξη το… βραβευμένο tiktok του Πρωθυπουργού). Εκεί χρειάζεται ακτιβισμός στην κοινωνία μέσα.

Για τον συνδικαλισμό έχω ήδη μιλήσει, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ θέλει να συνεργαστούμε. Αλλά και πάλι δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό. Πρέπει να χτίσουμε και εμείς τις δικές μας βάσεις παντού.

Για τον ακτιβισμό γενικότερα, εκεί πρέπει να πρωτοστατήσουμε με τους νέους τους οποίους ξανακερδίσαμε στις τελευταίες εκλογές. Πρέπει να στρέψουμε τον πολιτισμό της χώρας μας προς την πρόοδο.

Δράσεις για το περιβάλλον. Για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Για τη ζωοφιλία. Για την ισότητα παντού.

Θα αρχίσουμε όμως με την Παλαιστίνη. Είμαι ήδη σε επικοινωνία με την παλαιστινιακή κυβέρνηση και με τον ΟΗΕ και οργανώνουμε ανθρωπιστική δράση στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας στις αρχές του Σεπτέμβρη. Εννοείται ότι θα είμαι παρών εκεί στην πρώτη γραμμή. Θα μοιραστώ σύνδεσμο ώστε να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι θέλουν να βοηθήσουν – ειδικά γιατροί (και ψυχίατροι), νοσηλευτές, διερμηνείς.

Θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας. Και ως κοινωνία και ως κοινωνική αντιπολίτευση.

Τι σημαίνει το δεύτερο;

Όπως κάνουμε με τη φόρμα για τα παράπονα των πολιτών για το ΕΣΥ (σύντομα θα παρουσιάσουμε πολλά που έχουμε πληροφορηθεί από εσάς), έτσι θα αναδεικνύουμε τις αδικίες και τη διαπλοκή στη χώρα μας σε όλους τους τομείς.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρουν μια ασπίδα προστασίας σε εμάς απέναντι στο κράτος-λάφυρο της ΝΔ.

Ο πολίτης θα έχει μια διέξοδο σε εμάς απέναντι στην ανεπάρκεια της δεξιάς κυβέρνησης.

Έξι πυλώνες λοιπόν. Εκκίνηση τώρα, με δομική ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2024, και έμπρακτο έργο από εκεί και πέρα.

Σας καλώ να αγνοήσετε τα στημένα παιχνίδια του συστήματος και τους μοχλευτές του.

Σας καλώ να φιλτράρετε τις «αλήθειες» και τις «λύσεις» που σας παρουσιάζουν ως δικές σας επιλογές που ποτέ δεν πήρατε.

Σας καλώ να επιλέξετε τη ριζική αλλαγή. Την είσοδο της ελληνικής πολιτικής στο άφθαρτο, το αξιοκρατικό και το αδιάφθορο.

Από μεριάς μου, έχω λάβει τα μηνύματα.

Ξέρω πού και πώς πρέπει να βελτιωθώ. Και το κάνω ήδη.

Δεν είμαι ένας εναντίον όλων. Είμαστε πολλοί εναντίον λίγων.

Στηρίξτε μας να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτό που μοιάζει προδιαγεγραμμένο αλλά δεν είναι.

Στηρίξτε μας να μπορέσουμε να φτιάξουμε μαζί σας μια Ελλάδα στην οποία οι πολίτες της θα νιώθουν περηφάνια και αξιοπρέπεια.

Επιτέλους, κάτι πάει να αλλάξει».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενημερωτική Εκδήλωση στα Χανιά για τις Ενεργειακές Κοινότητες

Ενημερωτική εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή...

Λήξη συναγερμού για την 54χρονη στα Χανιά

Το αίσιο τέλος της περιπέτειας μια γυναίκας 54 ετών,...

Νικολακόπουλος: Το «Κρήτη 1» στην Αγιά Χανίων είναι σωφρονιστικό κατάστημα-πρότυπο

To κλειστό σωφρονιστικό κατάστημα «Κρήτη 1» επισκέφθηκε το πρωί...

Με τον υπουργό Μετανάστευσης και ασύλου συναντήθηκε η Σέβη Βολουδάκη

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκε σήμερα με τον...