20.8 C
Chania
Saturday, December 2, 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Ο χρόνος πιέζει όλες τις πλευρές – Το «συντομεύετε» του Κασσελάκη προς τους 6+6 και το «σας περιμένουμε» του Τσακαλώτου

Ημερομηνία:

«Συντομεύετε» ήταν χθες η παραίνεση Κασσελάκη στους 6+6, μετά το πέρας της πολύωρης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Κυριακής η οποία έβγαλε την εικόνα ότι η τάση φεύγει αλλά οι επίσημες ανακοινώσεις θα καθυστερήσουν λίγες μέρες. Την ίδια ώρα, και ενώ η ομάδα Αχτσιόγλου πήρε χρόνο για να αποκρυσταλλώσει τα βήματα εξόδου από το κόμμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την άλλη μεριά έστειλε το σήμα ότι η Ομπρέλα βρίσκεται σε αναμονή για την συμπόρευση σε επίπεδο καταρχάς της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας για όλες τις πλευρές και πιέζει τόσο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τους ήδη αποχωρήσαντες και όσους είναι να αποχωρήσουν αν πρόκειται να δημιουργήσουν νέο κόμμα το οποίο θα μετρηθεί στις ευρωεκλογές.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο στο Κόκκινο και στην εκπομπή της Ευγενίας Λουπάκη που φιλοξένησε το την «Ώρα του προέδρου», ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα. Ούτε εγώ έχω δικαίωμα να παίζω με την αγωνία και την υπομονή του ΣΥΡΙΖΑ».

Εν ολίγοις διεμήνυσε ότι το εσωκομματικό «δράμα» πρέπει να τελειώσει άμεσα, ώστε οι δύο πλευρές να πάνε παρακάτω.

Γ. Τσίπρας: Το να διατηρήσουμε το ποσοστό του Ιουνίου είναι χαμηλή στόχευση

Άλλωστε στην ηγεσία δείχνουν να πιστεύουν ότι όσο διαρκεί η κρίση, που ξετυλίγεται σε διάφορα επεισόδια, οι δημοσκοπήσεις θα είναι αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, ως εκ τούτου αναμένουν την επόμενη μέρα για να διαπιστώσουν ποιο είναι το νέο τοπίο και αν μπορεί να σημειωθεί ανάκαμψη.

Πάντως, αν και ο Στέφανος Κασσελάκης, έχει πει ότι θα κριθεί στις εθνικές εκλογές – χθες μάλιστα επανέφερε το στόχο της διακυβέρνησης, εκτιμώντας ότι σε τέσσερα χρόνια θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του – ςοι δημοσκοπήσεις, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε τρίτος στο νέο κύκλο δημοσκοπικών ερευνών τις τελευταίες μέρες. Μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι τρίτος στις ευρωεκλογές και αν θα είναι ευθύνη της ηγεσίας ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Απάντησε καταρχάς ότι αυτό είναι απίθανο ενδεχόμενο, αλλά αν συμβεί πράγματι «θα είναι αποτυχία της νέας ηγεσίας».

Έδειξε δε να βάζει τον πήχη ψηλά για τις ευρωεκλογές, όταν στην δημοσιογραφική παρατήρηση ότι το ποσοστό στο οποίο παρέλαβε ο Κασσελάκης ήταν πιο χαμηλό από το 17,8% των εκλογών, απάντησε πως αυτό δεν έχει σημασία, και πως «δεν είναι δικαιολογία» ότι, άρα «είναι καλό να φτάσουμε στο ποσοστό του περασμένου Ιουνίου». «Η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, «δεν αφορά να διατηρήσουμε το ποσοστό του Ιουνίου, (…) η βάση είναι αυτή, δεν είναι κάτι άλλο, δεν νομίζω ότι η στόχευση μπορεί να είναι τόσο χαμηλή».

Τσακαλώτος: υπάρχει η προοπτική για νέο σχήμα, ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος

Από την άλλη πλευρά, το θέμα του χρόνου έδειξε να βάζει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες. Μιλώντας στο ethnos.gr αλλά και στο δελτίο του Anti1 στη συνέχεια, σημείωσε ότι «είναι εφικτή και επιθυμητή» η συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας με τους 6+6 σε περίπτωση που αποχωρήσουν οριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και πως «υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ένα νέο σχήμα, μεγαλύτερο από φορέα, λιγότερο από κόμμα», που θα μετρηθεί στις ευρωεκλογές, χρειάζεται συζήτηση και προεργασία, από την άλλη ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος.

Υπό αυτά τα δεδομένα, από τη μία ο Κασσελάκης που ζητά γρήγορες αποφάσεις, από την άλλο ο Τσακαλώτος που υπενθύμισε ότι «ο χρόνος τρέχει», οι 6+6 δεν μπορούν, έχοντας ουσιαστικά λάβει απόφαση για αποχώρηση, να δικαιολογήσουν την παραμονή τους στο κόμμα για πολύ ακόμα. Ούτως ή άλλως πάντως, φαίνεται να είναι θέμα μερικών ημερών το να καταλήξουν στα βήματα εξόδου. Είναι γενικότερα, κοινός τόπος ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ η εκκρεμότητα και όλα δείχνουν ότι η επόμενη ΚΕ στις αρχές Δεκεμβρίου έχει φύγει τελείως απ’ τον ορίζοντα, αντιθέτως η έξοδος είναι θέμα δεκαημέρου.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν τελικώς θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν το νούμερο «10», δηλαδή ότι έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, μόνοι τους ή σε συνδυασμό με τους δύο βουλευτές της Ομπρέλας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα. Υπενθυμίζεται ότι οι 6+6 έχουν 7 βουλευτές (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Αναγνωστοπούλου, Φωτίου και Τζούφη). Στο παρασκήνιο, υπάρχουν πληροφορίες, ότι μπορούν να ρυμουλκηθούν παραπάνω από ένας βουλευτές, αλλά αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Είναι επίσης με ερωτηματικό αν θα υπάρξουν και μεμονωμένες αποχωρήσεις πριν την οργανωμένη έξοδο, από τους πιο «βιαστικούς».

Το «φαινόμενο», το «προσωπείο» και ο Βαρουφάκης

"google ad"

Στο μεταξύ, ενώ η εσωκομματική εκκρεμότητα συντηρείται, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το επικοινωνιακό μπαράζ, και μετά τις συνεντεύξεις στο Ενώπιος Ενωπίω και την Εφημερίδα των Συντακτών χθες έδωσε το «παρών» στην ραδιοφωνική εκπομπή του ρ/φ Στο Κόκκινο, όπως προαναφέρθηκε, ενώ το απόγευμα σειρά είχε η συμμετοχή του στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη που αφορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή  – «φαινόμενο». Τίτλος του βιβλίου «το φαινόμενο Κασσελάκη -Το μεσσιανικό προσωπείο της δημοκρατίας», το οποίο παρουσίασαν ο συγγραφέας και ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος ενώ συμμετείχε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Από τις αναφορές του προέδρου, ξεχώρισε η παραδοχή του πως «δεν είναι ένδειξη σωστής κομματικής λειτουργίας το ότι εκλέχτηκα» – κάτι που μπορεί να θεωρηθεί συνέχεια της αναφοράς περί «άρρωστου κόμματος» που παρέλαβε. Από την άλλη υποστήριξε την διαδικασία αντιτείνοντας στην παρατήρηση Κοντιάδη ότι «κέρδισε από τα στιγμιαία μέλη», ότι «τα μέλη δεν είναι στιγμιαία» και πως «αυτός ο ελιτισμός πρέπει να τελειώσει». Σημείωσε ότι κανείς δεν θα τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο ίδιος θα επιτρέψει την ρευστοποίησή του. Επίσης απέρριψε την θέση του συγγραφέα ότι υπάρχει η κατασκευή ενός προσωπείου μέσα από την επιλογή του τι θα προβληθεί μέσω των σόσιαλ μήντια και αντέτεινε πολλές φορές ότι ο ίδιος είναι απλός, ειλικρινής και διαφανής – η διαφάνεια φάνηκε να είναι το μότο του.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η αναφορά του για το 2015 και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε αν ήταν στην θέση του Αλέξη Τσίπρα το 2015, είπε ότι δεν θα έκανε υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη, κάτι που ερμηνεύτηκε ως άλλη μια αιχμή κατά των επιλογών του Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Guardian «αδειάζει» τον Σούνακ – Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης με Μητσοτάκη

Σε αποκαλύψεις αναφορικά με τα όσα προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής...

Κρήτη: Με τηλεφωνήματα και sms αποσπούν χρήματα οι απατεώνες

Δύο υποθέσεις εξαπάτησης καταγγέλθηκαν, χθες, στις διωκτικές Αρχές. Και οι δύο...

Κρήτη: Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 15 ετών

Σε ακραία επίπεδα σχεδόν σε όλη τη χώρα κυμάνθηκε η...