19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: Κολυμβητήριο Χανίων – Επιπόλαιες λύσεις, μεγαλύτερα προβλήματα

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χανίων:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων θυμίζει ότι κατά την διαδικασία παράδοσης και παραλαβής της διοίκησης του ΕΑΚ Χανίων το 2019 , έγινε σαφές ότι, οι όποιες  επεμβάσεις στο χώρο του Κολυμβητηρίου , θα πρέπει να κινηθούν σε πρώτη φάση σε έργα συντήρησης και να αποφευχθεί η όποια κατεδάφιση  μέχρις ότου θέματα όπως, η απουσία χαρακτηρισμού γραμμής Αιγιαλού και προβλήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος ,που επηρεάζουν την έκδοση οικοδομικών αδειών, επιλυθούν.

Σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να διερευνηθεί η περίπτωση  ανέγερσης νέων κατασκευών σε αντικατάσταση των υφιστάμενων.

Όσον αφορά στο στέγαστρο της 25αρας και  12,5αρας κολυμβητικής δεξαμενής παραδώσαμε:

α) την καταγραφή των προβλημάτων,  την αυτοψία και εκτίμηση των αναγκών  από τη ΓΓΑ, καθώς και την υπόσχεσή τους για την επίλυση του προβλήματος.

β) αναλυτική ενημέρωση για την υφιστάμενη νομοθεσία με εντοπισμό στις δυσκολίες, στα κενά , στις παρατυπίες, στις πολεοδομικές επικινδυνότητες.

γ) τα νομιμοποιητικά έγγραφα των κτιριακών εγκαταστάσεων  από παλιά έως σήμερα.

δ) την τεχνογνωσία για το πως μπορεί αυτό το έργο να υλοποιηθεί χωρίς να προκαλέσει αδιέξοδα στη λειτουργία του Κολυμβητηρίου.

Η  κατεδάφιση του στεγάστρου , περιφρονώντας τα πολεοδομικά και νομικά προβλήματα που υπάρχουν, το μόνο που κατάφερε είναι να πληγώσει βαθιά τον τοπικό Αθλητισμό του Υγρού Στίβου.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε βασιζόμενη σε οπτικό μακροσκοπικό έλεγχο της κατασκευής και όχι σε μελέτη στατικής επάρκειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επισκευή του υπάρχοντος.

Η απόφαση αυτή αγνόησε τελείως ότι μετά την κατεδάφιση δεν υπάρχει πλέον κτίσμα , από πολεοδομικής άποψης . Το δεδομένο της ύπαρξης παλιού νόμιμου κτίσματος  ( 838/1979 Ο.Α.), το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει το αίτημα για έγκριση γραμμής Αιγιαλού που θα αφήνει εκτός αυτής , την υλοποιημένη οικοδομική γραμμή, εξανεμίζεται.

Ο επείγων χαρακτήρας  του προβλήματος , σε συνδυασμό με τη σημαντικότητα του για την πόλη μας , λόγω ανυπαρξίας άλλων χώρων υγρού στίβου , αλλά και της προβολής  μέσα από τους αναγνωρισμένους  Πρωταθλητές μας ,  θα μπορούσε να είναι το εισιτήριο για ουσιαστικές αποφάσεις με ταχύτητα και έκδοση ειδικών νομοθετικών και πολεοδομικών  διατάξεων , στο πλαίσιο του επιτρεπτού .

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ,ότι η γραμμή Αιγιαλού σήμερα είναι καθορισμένη για όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου  εκατέρωθεν της ιδιοκτησίας του Κολυμβητηρίου και εξαιρεί όλες τις υφιστάμενες κατασκευές. Αυτό από μόνο του θα άνοιγε το δρόμο για τον καθορισμό γραμμής Αιγιαλού για την ιδιοκτησία του Κολυμβητηρίου σύμφωνα με τα επιθυμητό, δηλαδή να αφήνει εκτός τις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές .

Συνεπώς η κατεδάφιση του στεγάστρου χωρίς να συνοδεύεται από τα προαπαιτούμενα,  υποδηλώνει ή  επιπόλαιη  άγνοια ή   μεθοδευμένη απαξίωση.

"google ad"

Η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας που αφορά στους δημόσιους χώρους και πολύ περισσότερο στους αθλητικούς είναι:

Να τους συντηρεί, να τους θωρακίζει και να τους λειτουργεί, χωρίς να υπάρχει διακοπή της συνέχειάς τους, αποσταθεροποίηση της ασφάλειας του πολίτη και απογύμνωση του ίδιου του χώρου από  βασικές του ανάγκες.

Η επιστροφή στην ομαλότητα  της λειτουργίας του  Κολυμβητηρίου της Νέας Χώρας φαντάζει αδύνατη όταν:

α)  οι συντηρήσεις εκλείπουν την ώρα που τους πρέπει , συνεπώς οι φθορές προχωράνε σε βάθος.

β) υλοποιούνται έργα με παρατυπίες νομιμότητας,  αγνοώντας το καθορισμένο πλαίσιο πολεοδομικής νομοθεσίας και εκτέλεσης Δημοσίων Έργων και Συμβάσεων

γ) ο προγραμματισμός των επεμβάσεων, δεν έχει προβλέψει με επάρκεια όλα τα απαιτούμενα στάδια προκειμένου να υπάρξει το ζητούμενο αποτέλεσμα.

δ) «ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ» το ζητούμενο αποτέλεσμα

Η ορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση διοίκηση του ΕΑΚ Χανίων, κατέγραψε τα προβλήματα και τα ιεράρχησε σε ένα πρόγραμμα επεμβάσεων το οποίο και πιστά υλοποίησε, μέχρι το σημείο  που το παρέδωσε στην επόμενη διοίκηση. Σαφώς δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα αλλά δεδομένης της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών οι παρεμβάσεις ήταν σημαντικές. Το σπουδαιότερο είναι ότι μετά από αρκετά χρόνια που υπολειτουργούσε το κολυμβητήριο ξανάρχισαν παρά την τεράστια οικονομική κρίση να λειτουργούν και οι τρείς πισίνες δώδεκα μήνες τον χρόνο.

Για το ποιες άλλες ήταν οι παρεμβάσεις μας που υλοποιήθηκαν, είμαστε σίγουροι ότι η Χανιώτικη- Αθλητική Κοινωνία και τις είδε, και τις αξιοποίησε και συνεχίζει να είναι αποδέκτης αυτής της προσφοράς.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει Όραμα και το «ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ».

Το Όραμα είναι , Δημόσιοι Αθλητικοί Χώροι για όλους.

Το Ζητούμενο είναι η αδιάρρηκτη και αδιάλειπτη συνέχεια της λειτουργίας τους.

Διεκδικήσαμε σεβόμενοι ,κοινωνία και νομοθεσία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ισόρροπα απέναντι και στους δύο.

Δε λυγίσαμε στο βάρος της ευθύνης, δεν τρομάξαμε στην απειλή της νομοθεσίας, δεν αγνοήσαμε το βάρος της ασφάλειας του πολίτη, δεν πετάξαμε στο καλάθι τους κόπους και τα όνειρα παιδιών και γονέων.

Έχοντας παραλάβει ένα βομβαρδισμένο τοπίο των μνημονίων αλλά και της πολιτικής αδιαφορίας , ΔΕΝ κρυφτήκαμε και ΔΕΝ φύγαμε.

Αντιθέτως ξαναστήσαμε αθλητικούς χώρους και παραδώσαμε δρομολογημένα έργα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...