17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα – Τι θα γίνει με μάσκες, τεστ και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Ημερομηνία:

Η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα άρχισε. Η φετινή χρονιά, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η πρώτη μετά από τρία χρόνια που θα μοιάζει… φυσιολογική

‘Ηδη δημοσιεύτηκε η απόφαση με τo νέο πρωτόκολλο με τα μέτρα που θα ισχύουν για τον κορωνοϊό στα σχολεία τα οποία θα ανοίξουν σε όλη την Ελλάδα στις 12 Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει εισηγηθεί η Επιτροπή, μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες και να υποβάλλονται σε self test.

Ωστόσο, το ίδιο δεν ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιάζουν μια φορά την εβδομάδα αρνητικό τεστ covid (είτε μοριακό, είτε rapid), με τα έξοδα να τους επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου.

Αναλυτικά η απόφαση για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Τα μέτρα που θα ισχύσουν για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους και έως τις 30/6/2023.

Χρήση μάσκας

Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), συστήνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο εκπαίδευσης και επικοινωνίας.

Οι συνοδοί μαθητών/τριών στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) συστήνεται να φέρουν προστατευτική μάσκα.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Υποχρέωση διενέργειας εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) των μη εμβολιασμένων και μη νοσήσαντων εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. και διαχείριση περιστατικών κορωνοϊού COVID-19.

Κεραμέως: «Κάνουμε ότι γίνεται και στην Ευρώπη»

Η υπουργός Παιδείας Νικη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία δίχως μέτρα,.

"google ad"

Είπε ότι πλέον έχει νοσήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ένα άλλο πολύ μεγάλο ποσοστό έχει εμβολιαστεί. «Πριν συνεδριάσει η επιτροπή ειδικών έγινε χαρτογράφηση των μέτρων που τηρούνται στην Ευρώπη. Παντού βλέπουμε μόνο συστάσεις. Αυτή είναι πλέον η τάση διεθνώς» τόνισε.

Η υπουργός εξήγησε, ωστόσο, ότι παραμένει η υποχρέωση για rapid test για τους ανεμβολίαστους καθηγητές -για τους μαθητές αίρεται η υποχρέωση- και ότι υπάρχει υπάρχει πρωτόκολλο απομόνωσης για 5 μέρες και υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για πέντε επιπλέον μέρες για την περίπτωση νόσησης μαθητή. Η Νίκη Κεραμέως προσέθεσε ότι «η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία, την οποία παρακολουθούμε στενά με το Υπ. Υγείας, την επιτροπή Ειδικών και τον ΕΟΔΥ».

Αναφορικά με τη θέρμανση των σχολείων, η υπουργός είπε ότι αρμόδια Αρχή είναι οι δήμοι. «Το υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει ειδική μέριμνα για επιπλέον χρηματοδότηση των δήμων, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες ενέργειας» υπογράμμισε.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...