Σωκράτης Βαρδάκης: «Μεγάλο πλήγμα για τους αλιείς της Κρήτης η εξάπλωση των λαγοκέφαλων στη Μεσόγειο»

Κανένα σχόλιο

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη με την συνυπογραφή του αρμόδιου τομεάρχη, Σταύρου Αραχωβίτη και 22  βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,  για  την ταχεία εξάπλωση εισβολικώνχωροκατακτητικών ειδών στην Μεσόγειο, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Είναι η τέταρτη κοινοβουλευτική μας παρέμβαση, αλλά δυστυχώς το αρμόδιο Υπουργείο συνεχίζει να αγνοεί το τεράστιο πρόβλημα, που οδηγεί τους αλιείς σε εξαθλίωση.

Συγκεκριμένα, η ταχεία εξάπλωση εισβολικώνχωροκατακτητικών ειδών στην Μεσόγειο,  απειλεί την βιωσιμότητα του κλάδου των αλιέων και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Είδη ψαριών, όπως ο λαγοκέφαλος, που έχουν περάσει στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ, διαταράσσουν σε μεγάλο βαθμό την οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης, στις οποίες οι πληθυσμοί καταγράφουν ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Η αλίευση του τοξικού ψαριού, σύμφωνα με μαρτυρίες αλιέων (επαγγελματιών & ερασιτεχνών) είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ πολύ συχνή είναι και η αλίευσή του από πολίτες, που εξασκούν το ψάρεμα ως χόμπι (καλάμι ψαρέματος/ ψαροντούφεκο).

"Sponsored links"

Στην περίπτωση των επαγγελματιών αλιέων υπάρχουν και εκτεταμένες ζημιές τόσο στα αλιεύματα, όσο και στα εργαλεία που χρησιμοποιούν. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα στην Χερσόνησο Ηρακλείου, όπου αλιέας έπαθε ολική καταστροφή, σε δίχτυα και εξοπλισμό, από 500 κιλά λαγοκέφαλων που πιάστηκαν σε αυτά.

Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το θέμα, Ιούνιο του 2020, Ιούνιο του 2021, Μάρτιο του 2022 και Νοέμβριο του ίδιου έτους, αν και υπήρξαν κάποιες απαντήσεις και προτάσεις, η εξάπλωση των ειδών, όχι μόνο δεν έχει ελεγχθεί, αντίθετα οι πληθυσμοί τους πολλαπλασιάστηκαν, ενώ τα περιστατικά που αναφέρονται είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.

Εφόσον μέχρι τώρα απέτυχε ο περιορισμός των πληθυσμών των ειδών αυτών και πλήττεται σοβαρά η αλιεία στην περιοχή της Μεσογείου, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και εάν προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις της ερευνητικής κοινότητας για την καθιέρωση μεθόδων στοχευμένης αλιείας, επιδοτώντας τους επαγγελματίες αλιείς.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live