23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Επίκαιρα θέματα: Προφυλάξεις από την πύρινη λαίλαπα

Ημερομηνία:

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή *

“Θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο’’ είπε κάποιος σοφός που δυστυχώς δεν γνωρίζω το όνομά του. Τώρα εμείς για να νικήσουμε τον σίγουρο πόλεμο που κάθε χρόνο μας κηρύττει η πύρινη λαίλαπα πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα. Δεν πρέπει, για μια ακόμα φορά, να βγούμε βαθιά πληγωμένοι και το χειρότερο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και να δούμε το ζωικό μας βασίλειο κάρβουνο διασκορπισμένο έξω από τις στάνες του κι όχι μόνο.

Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι η πύρινη λαίλαπα έχει κάνει την εμφάνισή της στις οθόνες των τηλεοράσεων να καταβροχθίζει από τώρα δάση, διάφορες καλλιέργειες, οικίες κ.τ.λ. ζωτικής σημασίας αγαθά, σε πολλά μέρη της πατρίδας μας. Επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε το ανήμερο θηρίο, τη φωτιά, με περισσότερη προετοιμασία θωρακίζοντας όσο καλύτερα μπορούμε τις περιουσίες μας, τα δάση μας, τις οικίες μας, τα εξοχικά μας κ.τ.λ.

Δεν είναι δύσκολο μήτε πολύ δαπανηρό να καθαρίσουμε το χώρο γύρω – γύρω από την οικία μας, απομακρύνοντας κάθε εύφλεκτο υλικό, όπως δύσκολο δεν είναι να τοποθετήσουμε ένα λάστιχο αρκετά μεγάλο σε μάκρος σε μια βρύση ώστε όταν εκδηλωθεί πυρκαγιά να την προλάβουμε στην γέννησή της ή μετά το πέρασμά της να σβήσουμε τα όποια αποκαΐδια άφησε πίσω της, για τυχόν αναζωπύρωσή της.

Τώρα, ως προερχόμενος από το Π.Σ., στα τριάντα και κάτι παραπάνω χρόνια ως μάχιμος, όλο και κάποια πείρα έχω αποκτήσει όσον αφορά τους τρόπους κατάσβεσης των διάφορων πυρκαγιών. Εγώ θα σας πω ότι φεύγοντας για διακοπές δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε τον διακόπτη του ρεύματος ανοιχτό. Επιβάλλεται να διακόψουμε το ρεύμα του σπιτιού μας. Πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί από ένα βραχυκύκλωμα. Επίσης πρέπει να απομακρύνουμε την φιάλη υγραερίουκαι να την τοποθετήσουμε σε κάποιο δροσερό μέρος έξω από το σπίτι. Και τούτο γιατί σε περίπτωση πυρκαγιάς, αν εκραγεί είναι πιθανό το οστικό κύμα να ισοπεδώσει τελείως το σπίτι μας, κάνοντας το οικόπεδο γιομάτο έπιπλα, παράθυρα, πόρτες κι ότι άλλο θα έχει απομείνει από την πυρκαγιά.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλούς τρόπους αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, είτε αυτή έχει εκδηλωθεί σε σπίτι είτε σε αυτοκίνητο ή στην στάνη κ.α. φοβάμαι όμως ότι δεν θα σας ενημερώσω όσο πρέπει και γι’ αυτό σας προτείνω να επισκεφθείτε την Π.Υ. της πολιτείας που μένετε ή αν δεν έχει να επικοινωνήσετε μαζί τους και να τους ζητήσετε να ενημερώσουν από τα Μ.Μ.Ε.. Δώστε τους χρόνο και χώρο να σας πούνε αυτά που έμαθαν φοιτώντας στις σχολές τους για το δικό σας καλό.

Εκεί είναι και σας περιμένουν όλο το 24ωρο, άγρυπνοι φρουροί, ετοιμοπόλεμοι για να αναμετρηθούν με την φωτιά. Για να ξέρουν όμως τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν πηγαίνοντας για να σβήσουν την όποια φωτιά πρέπει εσείς να τους ενημερώσετε σωστά, σε πιο μέρος έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά, τι καίγεται, όσο μπορείτε πιο ψύχραιμα.

Και να ξέρετε ότι οι πυροσβέστες θα σας προσφέρουν τη βοήθειά τους σε όποιο ατύχημα κι αν έχετε εμπλακεί, είτε αυτό είναι πυρκαγιά,  τροχαίο ατύχημα ή στην κατάρρευση κάποιου παλαιού κτίσματος , στις πλημύρες και ότι άλλα ατυχήματα μπορεί να σας συμβούν στο διάβα της ζωής σας. Ειδικά στην εποχή που ζούμε η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει να δημιουργηθούν πάρα πολλά καινούργια εύφλεκτα υλικά. Μην σας προβληματίζει όμως αυτό γιατί οι πυροσβέστες μας, για ότι καινούργιο υλικό εμφανίζεται στην αγορά, μαθαίνουν πως και με τι κατασβεστικό υλικό πρέπει να το αντιμετωπίσουν. ‘’Έχουν γνώσει οι φύλακες’’ λέει μια σοφή ρήση.

Τέλος επιβάλετε να καθαρίσετε το οικόπεδο που είναι δίπλα στο σπίτι σας έστω κι αν ο ιδιοκτήτης του δεν το καθαρίζει ο ίδιος και μην λέτε ‘’γιατί να πάω να κόψω τα χορτάρια δεν έχω καμιά υποχρέωση να προβώ σε αυτή την ενέργεια’’. Να αφήσεις τον εγωισμό κατά μέρος και να κάνεις τη δουλειά που έπρεπε να κάνει ο ιδιοκτήτης του για τον απλούστατο λόγο και δεν είναι άλλος από το να γλυτώσεις το σπίτι το δικό σου, γιατί ‘’κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά’’ λέμε στο χωριό μας.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει νόμος που να επιβάλει στους ιδιοκτήτες να καθαρίζουν το χωράφι τους στις κατοικημένες περιοχές. Αν υπάρχει, εφόσον ο γείτονά σας είναι επιπόλαιος και ανεύθυνος, για να τον συνεφέρετε ακολουθήστε το μονοπάτι της δικαιοσύνης. Αν όμως δεν υπάρχει τέτοιος νόμος επιβάλετε να ψηφιστεί από την όποια κυβέρνηση.

Η φωτιά κύριοι δεν αστειεύεται. Είναι ανήμερο θηρίο και καταβροχθίζει ότι βρει στο διάβα της, ανοίγοντας πολλές φορές πληγές στην ψυχή μας που δεν κλείνουν ποτέ και που συνέχεια θα αιμορραγούν για την υπόλοιπη ζωή μας. Κι ας μην ξεχνάμε ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν γίνει απρόβλεπτες και πολύ επικίνδυνες με ότι αυτό συνεπάγεται.

* συγγραφέας – ποιητής

μέλος της Παγκοσμίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών,

μέλος των Πνευματικών Δημιουργών νομού Χανίων

"google ad"

και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...