13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σόιμπλε σε Λιού: Θα σώσουμε το Πουέρτο Ρίκο εάν σώσετε την Ελλάδα – Πιέσεις Ομπάμα σε Μέρκελ

Ημερομηνία:

Η παροιμία από κόρακα στόμα «κρα» θ’ ακούσεις φαίνεται ότι ταιριάζει στον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας ο οποίος, ανένδοτος, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Πλέον δεν προκαλεί εντύπωση.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκάλυψε -σε μια προσπάθεια να αστειευτεί- ότι πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού να σώσει η Γερμανία το Πουέρτο Ρίκο, εάν η Ουάσινγκτον σώσει την Ελλάδα – Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα ασκεί πιέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ για επίλυση του θέματος, αναφέρει το Spiegel.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκάλυψε -σε μια προσπάθεια να αστειευτεί- ότι πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού να σώσει η Γερμανία το Πουέρτο Ρίκο, εάν η Ουάσινγκτον σώσει την Ελλάδα.

To Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται και αυτό σε βαθιά οικονομική κρίση, εξαιτίας του υψηλού χρέους και αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας. Το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βρει λύση στην κρίση.

Ο Τζακ Λιού έχει ζητήσει επανειλημμένως από την Ευρώπη να δείξει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις για να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδοτική στήριξη, ενώ παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Βεβαίως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να αποκλείσει κατηγορηματικά τη λύση του «κουρέματος».

Πιέσεις Ομπάμα σε Μέρκελ

Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα ασκεί πιέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ για επίλυση του θέματος, αναφέρει το Spiegel.

Επισήμως, οι ΗΠΑ μένουν εκτός του ελληνικού δράματος. Παρασκηνιακά ζητούν κούρεμα χρέους και προχωρούν σε ιστορικές συγκρίσεις, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην γερμανίδα καγκελάριο, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Το Spiegel αναφέρεται μεταξύ άλλων σε πρόσφατο θέμα των New York Times που έκανε λόγο για την συμφωνία του 1953 για το χρέος της Γερμανίας.

Το περιοδικό αναφέρεται στο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι μία κρίση στο ευρώ θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ, την ώρα που η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει και την κρίση χρέους του Πουέρτο Ρίκο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει συνομιλήσει με πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα, πιο πρόσφατα με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με την ίδια τη Μέρκελ, στην οποία επισήμανε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα «να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτύχει τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ευρωζώνη». Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: καλεί τη Μέρκελ να εγκαταλείψει τη σκληρή στάση.

Το περιοδικό αναφέρεται στις πιέσεις της Ουάσινγκτον να δημοσιευτεί η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, καθώς και τις πιέσεις για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το Spiegel, η ιδέα για μία νέα διάσκεψη για το χρέος της Ελλάδας γίνεται πιο επιτακτική. Το περιοδικό επιστρέφει στο 1953 και το γεγονός ότι μία από τις 21 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία για το χρέος της Γερμανίας ήταν και η Ελλάδα.

"google ad"

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...