28.8 C
Chania
Friday, May 24, 2024

Σύνδεσμος κληρικών για τα ακίνητα της Μητρόπολης: Γιατί η δημοτική αρχή επιθυμεί με κάθε τρόπο να οικειοποιηθεί τα εκκλησιαστικά ακίνητα «για το κοινωνικό καλό»

Ημερομηνία:

Ο Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του Δημάρχου Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημαντηράκη, σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, στις οποίες, όπως αναφέρει, εξαπολύει μύδρους εναντίον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνού, του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως, Αρχιμ. κ. Νικηφόρου Εικοσιδέκα και Εφημερίων Ενοριών της πόλεως.

Ο Σύνδεσμος Κληρικών τονίζει ότι τα ακίνητα που ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη και στις Ενορίες είναι στην πλήρη και αδιαμφισβήτητη κυριότητά τους και οι αρμόδιοι φορείς της Εκκλησίας είναι αυτοί που αποφασίζουν για την καλύτερη αξιοποίησή τους.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Κληρικών υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία έχει διαθέσει κατά καιρούς εκατοντάδες στρέμματα γης για κοινωφελείς σκοπούς και ότι εργάζεται πάντοτε για το κοινωνικό καλό.

Τέλος, ο Σύνδεσμος Κληρικών καλεί τον Δήμαρχο Χανίων να επανεξετάσει τις ενέργειες και δηλώσεις του και να αλλάξει τακτική και συμπεριφορά έναντι της Τοπικής Εκκλησίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις του κ. Δημάρχου Χανίων, συνεργατών του αλλά και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στα τοπικά ραδιόφωνα, στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και όπου αλλού, για θέματα που αφορούν σε ακίνητα τα οποία ανήκουν στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) της Τοπικής μας Εκκλησίας (Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου, Οργανισμός Διοίκησης Μοναστηριακής Περιουσίας, Ιεροί Ενοριακοί Ναοί και Ιερές Μονές), ο Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου, ο οποίος εκπροσωπεί και εκφράζει τους κληρικούς της Μητροπόλεως μας, επιθυμεί να καταθέσει τα ακόλουθα:

Με πολλή θλίψη και προβληματισμό ακούσαμε τις ανακριβείς και παραπλανητικές δηλώσεις του Δημάρχου Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημαντηράκη, αλλά και συνεργατών του, σε δύο τουλάχιστον ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης μας και έναν τηλεοπτικό, στις οποίες, εκτός των άλλων, εξαπολύει μύδρους εναντίον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Δαμασκηνού, του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Αρχιμ. κ. Νικηφόρου Εικοσιδέκα και Εφημερίων Ενοριών της πόλεως μας, με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο, ο οποίος επ’ ουδενί δικαιολογείται ή αρμόζει στον δημόσιο διάλογο. Διερωτόμαστε: Γιατί αυτή η στοχοποίηση του Επισκόπου, του Πρωτοσυγκέλλου και των αδελφών κληρικών μας και, μάλιστα, με ανακριβή και παραπλανητικά δεδομένα; Γιατί χρησιμοποιείται από πλευράς δημοτικής αρχής αυτή η λανθασμένη και απαξιωτική συμπεριφορά;

Στις δημόσιες δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρεται σε ακίνητα που ανήκουν κατά πλήρη και αδιαμφισβήτητη κυριότητα σε εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ. (Μητρόπολη, Ενορίες κ.τ.λ.),τα οποία εκ του Νόμου είναι αρμόδια για να αποφασίζουν σχετικά με τη διαχείριση και την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας τους (ενοικίαση, πώληση κ.α.), σύμφωνα, πάντα, με τους νόμους του Κράτους. Τις προτεραιότητες και τις ανάγκες κάθε εκκλησιαστικού φορέα τις καθορίζει και τις ικανοποιεί το αρμόδιο συμβούλιο, το οποίο και λογοδοτεί για κάθε του ενέργεια. Όπως ο Δήμος φροντίζει τα του οίκου του, έτσι και η Εκκλησία φροντίζει τα του οίκου της. Συνεπώς, όπως η Εκκλησία δεν παρεμβαίνει ούτε υποδεικνύει στον Δήμο μας πώς θα πρέπει να αξιοποιήσει την περιουσία του, ποιες προτεραιότητες θα προτάξει, ποιες ανάγκες θα καλύψει και με ποιον τρόπο, αντίστοιχα και ο Δήμος οφείλει να συμπεριφερθεί έναντι της Εκκλησίας.

Με λύπη πολλή διαπιστώσαμε ότι ο κ. Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, όσον αφορά στα δύο εκκλησιαστικά ακίνητα των Ενοριών Αγ. Λουκά και Αγ. Αναργύρων Χανίων, προσπάθησε να παρουσιάσει μία άλλη πραγματικότητα, σύμφωνη με τις επιδιώξεις του, η οποία στερείται νομιμότητας. Το επιχείρημα «για το κοινωνικό καλό», που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον δεν έπεισε κανέναν. Στο όνομα του «κοινωνικού καλού» δε δικαιολογείται καμία αμφισβήτηση κυριότητας, πολύ δε περισσότερο η έμμεση ή άμεση υφαρπαγή εκκλησιαστικής περιουσίας. Εάν ο κ. Δήμαρχος δυσκολεύεται να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις αυτό είναι θέμα δικό του και των συνεργατών του. Σε κάθε περίπτωση, γνώριζε εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο ότι και οι δύο Ενορίες είχαν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στις προτάσεις της δημοτικής αρχής. Γιατί αυτή η αδικαιολόγητη επιμονή από πλευράς Δήμου;

Γιατί, άραγε, η δημοτική αρχή δεν αξιοποιεί τα ακίνητα που ανήκουν στον Δήμο Χανίων; Γιατί επιθυμεί με κάθε τρόπο να οικειοποιηθεί τα εκκλησιαστικά ακίνητα «για το κοινωνικό καλό»; Η τακτική αυτή παραπέμπει σε άλλες εποχές και καταστάσεις, οι οποίες, ωστόσο, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πώς θα αντιδρούσε, άραγε, η δημοτική αρχή αν η Τοπική μας Εκκλησία απαιτούσε επιτακτικά να οικειοποιηθεί και διαχειριστεί εκείνη τη δημοτική περιουσία προς όφελος, πάντα, της τοπικής μας κοινωνίας και για το κοινωνικό καλό;

Τα Νομικά Πρόσωπα της Τοπικής μας Εκκλησίας (Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου, Οργανισμός Διοίκησης Μοναστηριακής Περιουσίας, Ιεροί Ενοριακοί Ναοί και Ιερές Μονές) έχουν διαθέσει κατά καιρούς εκατοντάδες στρέμματα γης για κοινωφελείς σκοπούς (π.χ. ανέγερση Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Πολυτεχνείου Κρήτης, πολλών σχολείων της περιοχής μας, αθλητικών εγκαταστάσεων, γηπέδων κ.α.). Και αναρωτιόμαστε: Γιατί αυτό το μένος κατά της Τοπικής μας Εκκλησίας; Γιατί αυτή η ανοίκεια επίθεση, κ. Δήμαρχε και λοιποί δημοτικοί σύμβουλοι; Γιατί αυτή η αγνωμοσύνη; Πώς θέλετε, μετά ταύτα, να σας εμπιστευθεί ποτέ ξανά η Τοπική μας Εκκλησία;

Λυπούμαστε πολύ που κατά την περίοδο αυτή, της ευλογημένης και ψυχωφελούς Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Δημοτική Αρχή, με πρόσχημα τον δημόσιο διάλογο και το «κοινωνικό καλό», επέλεξε να διχάσει τους ανθρώπους της περιοχής μας με τις ενέργειές της. Οι άνθρωποι του τόπου μας, κ. Δήμαρχε, γνωρίζουν καλά ότι η Τοπική μας Εκκλησία εργάζεται πάντοτε για το κοινωνικό καλό. Αυτό που ίσως διαφεύγει σε πολλούς στη δημοτική αρχή είναι το αναφαίρετο δικαίωμά της να επιλέξει εκείνη πώς θα εργαστεί για το κοινωνικό καλό, καθώς και το γεγονός ότι η Τοπική Εκκλησία δεν είναι μία επιπλέον δημοτική υπηρεσία ή ένας κοινωφελής δημοτικός οργανισμός

Συντασσόμαστε πλήρως με τα όσα δημόσια δηλώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολή μας και τις Ενορίες Αγ. Λουκά και Αγ. Αναργύρων Χανίων και εκφράζουμε την απόλυτη στήριξη και συμπαράστασή μας στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Δαμασκηνό, στον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. κ. Νικηφόρο Εικοσιδέκα και στους Εφημερίους των δύο παραπάνω Ενοριών, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν και κατασυκοφαντήθηκαν άδικα.

Καλούμε, τέλος, τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει τις ενέργειες και δηλώσεις της και να αλλάξει τακτική και συμπεριφορά έναντι της Τοπικής μας Εκκλησίας. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να ξεπεραστεί σύντομα η κρίση αυτή στις σχέσεις Δήμου και Τοπικής Εκκλησίας, για την οποία η Εκκλησία μας ουδεμία ευθύνη φέρει.

Καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής!»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφράγιση και νέου γυμναστηρίου κατόπιν φορολογικού ελέγχου υπηρεσιών της ΑΑΔΕ στα Χανιά

Σε συνέχεια των ελέγχων που διεξήγαγαν συνεργεία της Α.Α.Δ.Ε. σε...

Οι Ευελπίδες και οι συνέπειες του αναγκαστικού νόμου της 9ης Μαΐου 1941

Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * ΕΠΕΙΔΉ Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν « 9/5/41 από...

Επίσκεψη υπ. Ευρωβουλεύτριας Νέας Αριστεράς Μαρίας Καραμεσίνη σε Εργατικό Κέντρο και ΔΥΠΑ

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια της Νέας Αριστεράς Μαρία Καραμεσίνη στο...