24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Σύσκεψη στο ΕΒΕΧ για την εκρηκτική αύξηση στα δημοτικά τέλη: Αδικαιολόγητη η αύξηση, λένε. Μόλις 0,5% η αύξηση στο Δήμο Ηρακλείου, καμία στο Δήμο Πατρών

Ημερομηνία:

Τα κόστη διαρκώς αυξάνονται και οι πολίτες όσο και οι μικροκαταστηματάρχες πνίγονται. Με αφορμή την απόφαση για την μεγαλύτερη αύξηση των δημοτικών τελών στην ιστορία που πήρε πριν λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, επαγγελματικοί φορείς του τόπου πραγματοποίησαν σύσκεψη σήμερα στο ΕΒΕΧ.

Όπως είπαν, η αύξηση των τελών θα έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα τόσο για τη λειτουργία των καταστημάτων όσο και συνολικά για τους επαγγελματίες. Κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι δεν πραγματοποίησε διάλογο και ότι ο τρόπος με τον οποίο επιλέχθηκε να επιβληθεί το τέλος ταφής είναι άδικος αφού γίνεται με βάση τα τετραγωνικά και όχι στη βάση του όγκου και του είδους των αποβλήτων που παράγονται.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς Παναγιώτης Κλειδαράς σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε:

“Δεν υπήρχε κανένας διάλογος ειδικά στη χρέωση του Πόρτα – Πόρτα ενώ υπήρξε εξίσωση καταστημάτων που παράγουν υλικό 100% ανακυκλώσιμο (χαρτόκουτες, πλαστικό, κλπ) με τον κλάδο της εστίασης που παράγει και 1 με ενάμιση κυβικό της ημέρα mix απόβλητο το οποίο και περισσότερη δουλειά χρειάζεται και δεν ανακυκλώνεται στο 100%. Άρα η εξίσωση για μένα που μπορεί να έχω 100 τ.μ. με έναν άλλο που έχει τα μισά τετραγωνικά αλλά παράγει 15 φορές περισσότερα απόβλητα είναι αδικαιολόγητη. Είναι 7 ευρώ το τ.μ., δηλαδή, για ένα μαγαζί 100 με 120 τ.μ. έχει επιβάρρυνση 1.000 ευρώ μόνο δημοτικά τέλη το χρόνο. Φαντασθείτε με την αύξηση του ρεύματος, τα υπόλοιπα έξοδα, την αύξηση της φορολογίας, τα καταστήματα στην παλιά πόλη δε μπορούν να φοροδιαφύγουν. Άρα μιλάμε για καταστήματα που κάθε φορά που εφαρμόζεται ένα νέο μέτρο κτυπιούνται.”

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο αντίλογος εκ μέρους του Δήμου είναι ότι του έχει επιβληθεί το τέλος για τα απορρίμματα και ότι έχουν αυξηθεί τα ενεργειακά κόστη και δεν έχει πάρει καμία επιπλέον χρηματοδότηση ο κ. Κλειδαράς είπε:

“Συμφωνώ, αλλά ο Δήμος Ηρακλείου τι αύξηση επέβαλλε; Θα σας πω εγώ. Γύρω στο 0.5%, αν δεν κάνω λάθος και ο Δήμος Πατρών το απορρόφησε τελείως. Ξέρω λοιπόν δύο πολύ μεγάλους δήμους και ο ένας δήμος, ο Ηρακλείου, είναι τουριστικός με τεράστιο όγκο καταστημάτων στην Παλιά Πόλη και δεν εφάρμοσαν παρόμοια πολιτική”

Σημειώνουμε ότι το παρόν στη σύσκεψη έδωσε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης ο οποίος είπε ότι ο Δήμος Χανίων δεν προχώρησε σε ενημέρωση εγκαίρως ως όφειλε για την αύξηση των τελών ενώ ενημέρωση ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Δήμαρχο Χανίων για να συζητήσουν για το θέμα.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ