Ο Τάσος Κουρουπάκης θα είναι ένας εκ των υποψήφιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά. Με πορεία δεκαετιών στα κοινά των Χανίων και της Κρήτης και ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τους κατοίκους των χωριών του νομού, ο Τάσος Κουρουπάκης είναι μια αγαπητή προσωπικότητα που έχει θέληση να προσφέρει μέσα από τον πολιτικό χώρο που τον εκφράζει.
Έγινε γνωστός μέσα από την εκπομπή «Το Καφενείο του Χωριού» που προβαλλόταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ1 και ξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινά ήδη από το 1993.
Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μουσούρων, πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Μουσούρων, Νομαρχιακός Σύμβουλος, περιφερειακός σύμβουλος από το 2010 και έπειτα.
Τα τελευταία χρόνια διετέλεσε και Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας οπότε έχει μία βαθύτερη γνώση στα ζητήματα αυτού του τομέα.
Στη σύντομη συνέντευξη που μας έδωσε μιλά για τα προβλήματα των ανθρώπων της επαρχίας που 30 χρόνια μετά την εκπομπή που έκανε παραμένουν τα ίδια. Και αυτό αποτελεί μία αποτυχία του πολιτικού συστήματος, και του ΠΑΣΟΚ, όπως παραδέχεται.
Αναφέρεται στα προβλήματα της καθημερινότητας για τον αγρότη που σχετίζονται με την έλλειψη υποδομών, με την ακρίβεια, με την αδυναμία εύρεσης εργαζόμενων, τον πακτωλό χρημάτων που ξοδεύτηκε και στην Κρήτη για έργα που δεν έχουν τον αντίκτυπο που θα έπρεπε, για τα χρήματα που μπήκαν σε λίγά χέρια και δεν έφτασαν στους πολλούς.
Πιστεύει ότι και στον τομέα του τουρισμού όλα ξεκινούν από τη δίκαιη αντιμετώπιση του εργαζόμενου. Ζητά την επιδότηση της εργασίας όχι της ανεργίας και καλεί τους πολίτες να στηρίξουν ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές τονίζοντας ότι «αν το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο κόμμα τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικά».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:
ΕΡ.: κ. Κουρουπάκη, στα Χανιά γίνατε γνωστός μέσα από την εκπομπή «Το Καφενείο του Χωριού» όπου οι κάτοικοι εκφράζαν με απλά και κατανοητά λόγια τόσο τις χαρές αλλά και τις λύπες τους, τους προβληματισμούς τους για τη ζωή στα χωριά. Πλέον, πολλά από αυτά τα χωριά που είχατε επισκεφθεί έχουν ερημώσει ή έχουν μείνει ελάχιστοι κάτοικοι ενώ πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν τότε, πριν 30 χρόνια, παραμένουν άλυτα σήμερα. Ποιες οι ευθύνες της πολιτείας για την ερήμωση των τόπων αλλά και ποιες οι ευκαιρίες ώστε μέσω της αναζωογόνησής τους να αναδειχθεί ο πλούτος τους, εις όφελος όλης της Κρήτης;
Τάσος Κουρουπάκης: Η περίοδος που έκανα «Το Καφενείο του Χωριού» ήταν ίσως από τα ωραιότερα χρόνια της ζωής μου, και τα χρόνια που μου έδωσαν πραγματικά το κίνητρο και τη δύναμη για να ασχοληθώ στη συνέχεια με τα κοινά.
Όπως γνωρίζετε, εκείνη την περίοδο εγώ ήμουνα υπάλληλος. Τότε μου είχε κάνει την πρόταση ο Νίκος ο Αγγελάκης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έκανε τηλεοπτικό σταθμό στην Κρήτη, και μου έδωσε τη δυνατότητα όχι μόνο να μπορέσω να ξεκινήσω μία όμορφη προσπάθεια αλλά μέσω της επαφής μου με τα χωριά να δοθεί η πραγματική εικόνα της ζωής σε αυτούς τους τόπους, να αποκτήσουν φωνή οι κάτοικοί τους.
Φανταστείτε ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι μέσα από τις εκπομπές αυτές είχαν περάσει περισσότεροι από 12.000 με 14.000 άνθρωποι! Καταγράψαμε τόσα χωριά… καταγράψαμε το τι ακριβώς συνέβαινε σε μία κοινωνία η οποία όπως είπατε και εσείς προηγουμένως, μας περίμενε πώς και πώς. Γιατί, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν πολλά μέσα και οι ζωές αυτών των ανθρώπων, οι χαρές και τα προβλήματά τους έμεναν στην απόλυτη αφάνεια, στο σκοτάδι.
Στα χωριά γινόταν προεργασία, προετοιμάζονταν εκεί οι άνθρωποι και μαζεύονταν «στο καφενείο του χωριού» για να δείξουν σε όλο τον κόσμο την ιστορία τους, το τι σήμαινε γι’ αυτούς να ζούνε σε αυτούς τους τόπους. Ξεκινούσαν και μας μιλούσαν αρχικά για την ονομασία του χωριού τους, μετά για όσα παράγουμε, μιλούσαν με περηφάνεια για τον πολιτισμό τους, αλλά και τα πολλά προβλήματά τους.
Για να φτάσουμε τώρα στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Δυστυχώς κύριε Αγγελάκη αν και έχουν περάσει 30 χρόνια, δεν βλέπουμε μία καλυτέρευση. Δεν βλέπουμε αυτά που θα έπρεπε. Υπάρχουν κάποια πράγματα που έχουν γίνει. Έχει γίνει κάποια πρόοδος. Όμως όταν μιλάμε ότι έχουν περάσει 30 χρόνια και τα προβλήματα που μας περιγράφανε τότε οι κάτοικοι, παραμένουν ακόμα τα ίδια, δεν είναι και ότι καλύτερο.
Δεν μασάω τα λόγια μου. Σίγουρα φέρει και το κόμμα μου κάποια ευθύνη. Οπωσδήποτε όμως όταν χρειάστηκε, στα δύσκολα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ προτίμησε να σώσει την κοινωνία και το κράτος από το να σωθεί το ίδιο. Σήμερα δυστυχώς τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Έχουμε έναν πρωθυπουργό και έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι αποκομμένοι από τα προβλήματα που απασχολούν τον απλό πολίτη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να κάνει μία καινούργια προσπάθεια και θα δούμε κάτι διαφορετικό. Υπάρχει ένα καινούργιο πρόγραμμα που έχει αναλυτικές προτάσεις για αυτά τα ζητήματα. Τα συζητούμε με τους ανθρώπους στα χωριά, και προσπαθούμε να φέρουμε μια Αλλαγή, μαζί με αυτούς τους ανθρώπους.
ΕΡ.: Έχετε υπάρξει αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και ως εκ τούτου έχετε μία καλή εικόνα των πολλών ελλείψεων σε σημαντικά έργα υποδομής. Οι ελλείψεις αυτές γίνονται σήμερα πιο εμφανείς λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που λόγω κλιματικής κρίσης πολλαπλασιάζονται. Πέραν των πλημμύρων και των πυρκαγιών έχουν και τη διάβρωση των ακτών, ένα ζήτημα που δε φαίνεται να λαμβάνει της προσοχής που θα έπρεπε από τους πολίτες όμως είναι εξίσου σημαντικά, ειδικά για μία περιοχή όπως η Κρήτη. Υπάρχουν ακόμα περιοχές που δεν έχουν γίνει τα έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει. Επίσης, είναι το ζήτημα της επιρροής της κλιματικής κρίσης στην αγροτική παραγωγή που θα το αντιμετωπίσουμε πιο έντονα τα επόμενα χρόνια. Πιστεύετε ότι γίνονται αρκετά σε αυτούς τους τόσο σημαντικούς τομείς;
Τ.Κ.: Γνωρίζω πάρα πολύ καλά και ίσως είναι και ένα κίνητρο αυτό που μου δόθηκε για να είμαι σήμερα υποψήφιος βουλευτής. Ξέρετε όταν κάποιος είναι σύμβουλος είναι πολύ διαφορετικό ο σύμβουλος στον πρώτο βαθμό από τον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης.
Ο δημοτικός σύμβουλος είναι για την περιοχή του, ο Περιφερειακός Σύμβουλος για όλο το νομό και συνολικά για την Κρήτη. Κάτι που σημαίνει ότι το πρώτο κοινό που έχει με τον υποψήφιο βουλευτή είναι ότι πρέπει να γνωρίζει πάνω απ όλα την ίδια του την περιοχή, όλο το νομό Χανίων. Είναι κάτι το οποίο προσωπικά, όπως είπα και στην αρχή, στην πρώτη ερώτηση ήταν ένα μεγάλο κέρδος που απόκτησα εγώ από τότε, από τα παλιά χρόνια όταν και καταγράψαμε τα προβλήματα.
Ο λαός δεν είναι διακονιάρης να ζει με pass και να του μοιράζει εκατοστάρικα ο κάθε «κουβαρντάς». Ο κόσμος αλλάζει. Τα τελευταία χρόνια σπαταλήθηκαν πολλά δισεκατομμύρια δίχως όμως να υπάρχει ο αντίκτυπος που έπρεπε. Αυτά τα χρήματα κατέληξαν στους πολλούς ή σε κάποια λίγα χέρια; Ας το σκεφτεί αυτό ο κόσμος…
Χρειάζεται πολιτική αλλαγή ώστε να γίνουν περισσότερα και σωστά σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς που περιγράφετε. Δε μπορεί να βγαίνει ο Μητσοτάκης και να μας λέει ότι κατάφερε και έσωσε το κράτος. Ποιο κράτος έσωσε; Λέει ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι καλύτερη ενώ δεν έχει παραδόσει ουσιαστικά τίποτα.
Γράψτε το αυτό. Δεν έχει παραδώσει τίποτα. Και θα το πληρώσουμε.
ΕΡ.: Τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η προοπτική για όλους τους Κρητικούς;
Τ.Κ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που σήμερα αντιμετωπίζει η κοινωνία μας είναι η καθημερινότητα. Ξέρετε, το χειρότερο από όλα ποια είναι; Να θέλει να πάει ο αγρότης και να βαριαναστενάζει για το πώς θα πάει να πάρει το ένα τσουβάλι λίπασμα όταν τη μία ημέρα κάνει 25 και την άλλη έχει 32. Το να θέλει να πάει στην περιουσία του και δυστυχώς το 2023 να ξέρει ότι, όση παραγωγή και να κάνει κινδυνεύει να μείνει αδιάθετη… το να θέλει να καλλιεργήσει τη γη του και να σκέφτεται ότι δε θα μπορεί να βρει εργάτη να κάνει τη δουλειά του, το να πρέπει να μετακινήσει τα προϊόντα του και να βλέπει την τιμή στη βενζίνη να φτάνει τα 2 ευρώ και να έχει τους κυβερνώντες να προσπαθούν να τον πείσουν ότι αυτά τα 2 ευρώ είναι μια καλή τιμή.
Όλα αυτά νομίζω ότι πρέπει ο λαός να τα δει. Πρέπει να τους τιμωρήσει! Και τους δύο πρέπει να τιμωρήσει γιατί και η αντιπολίτευση έχει ακολουθήσει λάθος γραμμή! Η αλήθεια είναι ότι σε αυτά τα ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανύπαρκτος! Αν ήταν ο Νίκος ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα, η αντιπολίτευση πολύ πιο στιβαρή και αυτό θα πίεζε και την κυβέρνηση να είναι καλύτερη και το όφελος θα ήταν για όλους τους πολίτες.
ΕΡ.: Τουρισμός στην Κρήτη. Οπωσδήποτε τα θετικά είναι πολλά όμως υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες. Φέτος βλέπουμε ότι στα ξενοδοχεία έχουν μία αυξημένη δυσκολία εύρεσης εργαζομένων. Υπάρχουν όμως και ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ειδικά σε περιοχές που υπάρχει μία μεγάλη αύξηση του τουρισμού, βλέπουμε μια αύξηση των τιμών των ενοικίων. Τι πρέπει να γίνει;
Τ.Κ.: Όλα είναι στον αυτόματο πιλότο από τη σημερινή κυβέρνηση. Κινδυνεύουν να μη μπορούν να ανοίξουν ξενοδοχεία επειδή δε βρίσκουν εργαζόμενους να εργαστούν. Ούτε στις υπηρεσίες που προσφέρουν βρίσκουν εργαζόμενους, για εργασία σε πισίνες, σε μπαρ. Τα μεγάλα ξενοδοχεία θέλουν δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες κόσμο για να λειτουργήσουν. Οι άνθρωποι τα έχουν αφήσει στον αυτόματο πιλότο.
Κάτι αντίστοιχο έκαναν και στον αγροτικό τομέα που αν δε μας ευνοούσε φέτος ο καιρός ούτε ελιές θα είχαν μαζευτεί, ούτε τίποτα. Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα καλό πρόγραμμα. Μιλά για επιδοτήσεις στην εργασία όχι στην ανεργία κάτι το οποίο ακούμε τόσο και τόσα χρόνια και όμως δεν υλοποιείται.
Πρέπει να διαμορφωθεί μία σωστή σχέση όπου ο εργαζόμενος να αμείβεται δίκαια για το έργο που παράγει και όχι να τον έχει ο κάθε επιχειρηματίες υποχείριό του. Όλα ξεκινούν από εκεί. Από τη δίκαιη αμοιβή στον εργαζόμενο και τον σεβασμό στα δικαιώματά του.