17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Τέλος οι τηγανιτές πατάτες; Σκέψεις να «κοπούν» τα τηγανητά στην εστίαση λόγω έλλειψης ηλιέλαιου

Ημερομηνία:

Ετοιμαστείτε να αποχωριστείτε τις τηγανητές πατάτες από τα μεζεδοπωλεία και τις ταβέρνες.

Ο λόγος, οι ελλείψεις που έχουν αρχίσει να υπάρχουν κυρίως στο ηλιέλαιο, βασική πρώτη ύλη για αυτά τα καταστήματα εστίασης.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης στο GRTimes όπου αποκάλυψε πως υπάρχουν σκέψεις να κοπούν τελείως τα τηγανητά φαγητά.

«Οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ταβέρνες, εστιατόρια ή ταχυφαγεία βρίσκουν πολύ δύσκολα ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις είτε να μειώσουν τα τηγανητά φαγητά είτε να τα βγάλουν εκτός καταλόγου. Οι τηγανητές πατάτες είναι τεράστιο πρόβλημα και μία εναλλακτική είναι να τις αντικαταστήσουν με πατάτες φούρνου», είπε χαρακτηριστικά.

«Το δεκάλιτρο ηλιέλαιο είχε αρχική τιμή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία γύρω στα 14 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 30 ευρώ, εξαιτίας και της τεράστιας έλλειψης. Οπότε, αρκετοί επαγγελματίες θα μπουν στην διαδικασία να σταματήσουν τα τηγανισμένα, διότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση ελαιόλαδο».

Η συγκεκριμένη δύσκολη ομολογουμένως κατάσταση δεν αφορά μόνο τον τομέα της εστίασης αλλά πλήγματα δέχεται και ο τουρισμός. Όπως είπε ο κ. Κουφίδης, «όλα έχουν παγώσει, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ξενοδόχοι και επαγγελματίες της εστίασης βρίσκονται στον «αέρα». Οι κρατήσεις είναι στάσιμες αυτή την περίοδο. Η εξάρτηση που είχαμε ως Νομός Χαλκιδικής από τους Ρώσους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με πριν 6-7 χρόνια. Όμως, αρκετά μέρη της, όπως η Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος που ήταν πόλος έλξης για Ρώσους, αλλά και Ουκρανούς τουρίστες θα πληγούν οικονομικά, λόγω του Πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία».

Άρχισαν τα πλαφόν σε προϊόντα τα σούπερ μάρκετ

Στο μεταξύ, υπό τον φόβο της επισιτιστικής κρίσης και των ελλείψεων τροφίμων η κυβέρνηση βάζει στο «μικροσκόπιο» ορισμένες κατηγορίες προϊόντων που ενδεχομένως εκλείψουν και ακριβύνουν εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.

Τα σούπερ μάρκετ, παράλληλα, καλούνται εντός 48 ωρών να δηλώσουν τα αποθέματα των 7 επίμαχων κατηγοριών και προχωρούν σε επιβολή πλαφόν σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι μεγάλες αλυσίδες επέβαλαν αρχικά «κόφτες» στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα βάζοντας στη «μαύρη» λίστα ηλιέλαια και τα πιο δημοφιλή άλευρα, ενώ σύμφωνα με την «Καθημερινή» έχουν ήδη προχωρήσει σε περιορισμούς και στα φυσικά καταστήματα.

Εκτός από τα ηλιέλαια και τα άλευρα στον κατάλογο με τις πιθανές ελλείψεις, τα σούπερ μάρκετ πρόσθεσαν και τη ζάχαρη, για την οποία παρακολουθήσαμε σκηνές πανικού στη Ρωσία, όπου τελείωναν τα αποθέματα.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε χθες η μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος τίθεται πλαφόν στους καταναλωτές για αγορά έως 3 συσκευασιών προϊόντων αραβοσιτελαίου και ηλιέλαιου 1 lt ή 2 lt, ανεξαρτήτως μάρκας. Μέχρι 2 τεμάχια σπορέλαιου 5 lt, ανεξαρτήτως μάρκας και μέχρι 3 τεμάχια στα άλευρα για όλους τους τύπους.

Επίσης στην επιβολή ορίου στα φυσικά καταστήματα έχει προχωρήσει και η αλυσίδα My Market, σύμφωνα με την Καθημερινή, αλλά μόνο για το ηλιέλαιο, ενώ ο Σκλαβενίτης έχει βάλει πλαφόν στα ηλεκτρονικά του καταστήματα για αραβοσιτέλαιο και ζάχαρη.

Στο My Market μπορείς να αγοράσεις στο κατάστημα έως 4 τεμάχια ηλιέλαιου για 1 και 2 lt και μία για τις συσκευασίες έως 5 lt.

"google ad"

Όριο αγοράς σε έξι κωδικούς αλεύρων, ηλιέλαιου και αραβοσιτέλαιου θα επιβάλει τις επόμενες μέρες και η Lidl, η οποία διαθέτει μόνο φυσικά καταστήματα.

Συγκεκριμένα: μέχρι τρία τεμάχια αλευριού συσκευασίας 1 κιλού, μέχρι τρία τεμάχια ηλιελαίου συσκευασίας 1 lt, μέχρι δύο τεμάχια ηλιελαίου συσκευασίας 2 lt, μέχρι ένα τεμάχιο ηλιελαίου συσκευασίας 5 lt, μέχρι τρία τεμάχια αραβοσιτελαίου συσκευασίας 1lt και μέχρι ένα τεμάχιο αραβοιστελαίου συσκευασίας 3lt.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ