17.8 C
Chania
Sunday, April 14, 2024

Τέμπη: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «αδειάζει» το πόρισμα της ΝΔ – Εκθέτει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Ημερομηνία:

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «αδειάζει» το πόρισμα της κυβέρνησης -που δεν αναγνωρίζει καμία πολιτική ευθύνη- σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «εάν είχε ολοκληρωθεί η Σύμβαση 717, τότε με βεβαιότητα θα είχε αποφευχθεί το σιδηροδρομικό δυστύχημα».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το news247.gr, το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στρέφεται κατά 14 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ που χειρίστηκαν τη Σύμβαση 717, το διάστημα 2016-2021. Το πολυσέλιδο έγγραφο «αδειάζει» το πόρισμα της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή, το οποίο αποδίδει την τραγωδία στο ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη και την παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης.

Το ίδιο κατηγορητήριο εκθέτει τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος, εξεταζόμενος στη Βουλή, στις 13 Φεβρουαρίου, είχε πει: «Αυτός ο Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας, λοιπόν, παραβιάστηκε δυστυχώς κατά συρροή εκείνο το μοιραίο βράδυ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και τέτοιες παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας, καμία ολοκλήρωση της 717 δεν θα μπορούσε να τις υπερνικήσει».

«Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής – το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία», σημειώνεται στο κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας – τα βασικά στοιχεία παρουσίασαν το Σάββατο «ΤΑ ΝΕΑ».

Στο ίδιο συμπέρασμα, όπως είχε αποκαλύψει το news247.gr, είχε καταλήξει και ο εφέτης ανακριτής κ. Σωτήρης Μπακαΐμης, ο οποίος διεξάγει τη βασική έρευνα για το δυστύχημα. Ο ίδιος ζήτησε τη συσχέτιση-ενημέρωση της έρευνας που διενεργεί στη Λάρισα με τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, κρίνοντας, μετά βεβαιότητας όπως σημειώνει, ότι αν είχε ολοκληρωθεί η Σύμβαση 717 για τα συστήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο, τότε δεν θα συνέβαινε το δυστύχημα.

Τα 14 πρώην στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ έχουν λάβει κλήσεις για απολογία ενώπιον της Ευρωπαίας ανακρίτριας στην Αθήνα κ. Χριστίνας Σαλάππα, από την τρέχουσα εβδομάδα έως τα τέλη Απριλίου. Κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για κακουργηματική απάτη σχετικά με τις επιχορηγήσεις σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση -η Σύμβαση 717 χρηματοδοτήθηκε κατά 85% με κοινοτικούς πόρους- ψευδή βεβαίωση και ηθική αυτουργία στα παραπάνω.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ