17.8 C
Chania
Monday, December 9, 2024

Τέμπη: Ο ΟΣΕ έχασε τα βίντεο που έπρεπε να είχε σώσει

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ.4 της οδηγίας 1/2011, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σε εξαιρετικές περιπτώσεις που το συµβάν αφορά τον ίδιο τον υπεύθυνο επεξεργασίας – στην περίπτωση αυτή τον ΟΣΕ – και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, όπως το δυστύχημα των Τεμπών, ο υπεύθυνος (ΟΣΕ) έχει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει στην Αρχή το αναγκαίο χρονικό διάστημα τήρησης των εικόνων.

Ο ΟΣΕ στην υπόθεση των Τεμπών είναι υπεύθυνος επεξεργασίας των βίντεο και των ηχητικών. Τον Αύγουστο του 2023 ανταποκρίθηκε στο καθυστερημένο αίτημα των ανακριτικών αρχών για τα βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία. Ωστόσο, σε εκείνο το χρονικό διάστημα τα βίντεο είχαν πια διαγραφεί, με αποτέλεσμα να πρέπει να σταλούν για επεξεργασία. Η ανάκτηση των αρχείων στα ειδικά εργαστήρια, όπως είδε σε έγγραφο το NEWS 24/7, δεν κατάφερε να φτάσει στην ημέρα του δυστυχήματος.

Αν ο ΟΣΕ είχε ενημερώσει τον ανακριτή, όπως όφειλε, ότι τα βίντεο θα διαγραφούν εντός 15 ημερών και ότι μπορούν να διατηρηθούν μέχρι την 1 Ιουνίου, τότε ενδεχομένως οι αρχές να μπορούσαν να έχουν στα χέρια τους αξιοποιήσιμο υλικό. Η παράλειψη και η αδιαφορία του ΟΣΕ οδήγησαν στην αυτοματοποιημένη καταστροφή του κρίσιμου αποδεικτικού υλικού.

Η εισαγγελία Λάρισας, με παραγγελία της στις 14.03.2023 προς τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ζητούσε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών να προβεί στην κατάσχεση κάθε φορέα ήχου, εικόνας ή ψηφιακών δεδομένων που θα έβρισκε κατά την έρευνα. Κατάσχεση, παρά την παραγγελία, δεν υπήρξε. Έτσι, μεσολάβησαν 13 μήνες και δημοσιεύματα για το μοντάζ των ηχητικών και αργότερα των βίντεο, προκειμένου οι αρχές να κινητοποιηθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύνολο των τεκμηρίων.

Ο Παναγιώτης Τερεζάκης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, δήλωσε στις 6 Ιουνίου 2023 σε έγγραφο του προς τον ανακριτή: «Δεν έχουν διατηρηθεί έως σήμερα αρχεία ήχου – εικόνας από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, διότι παρήλθε ο προβλεπόμενος μέγιστος χρόνος αποθήκευσής τους σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1/2011 Οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων». 

Πρόκειται για την ίδια οδηγία από την οποία προκύπτει ότι ο ΟΣΕ είχε υποχρέωση μετά τη σύγκρουση, και καθώς το συμβάν έχρηζε διερεύνησης, να ενημερώσει τον ανακριτή ότι θα διαγραφούν (άρθρο 8§4) και ότι μπορεί να τα διατηρήσει για 3 επιπλέον μήνες (άρθρο 8§3). Αντίστοιχα, στις 12 Δεκεμβρίου 2023, ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, ισχυρίστηκε ότι ο ΟΣΕ ήταν υποχρεωμένος να τα σβήσει εντός 15 ημερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την κατάθεση (13/3/2024) του Χρυσάγη Κωνσταντίνου, διευθυντή κυκλοφορίας του ΟΣΕ που πέθανε σε τροχαίο πριν καταθέσει στον ανακριτή, ο Παναγιώτης Τερεζάκης είναι ο άνθρωπος που χειρίστηκε την απομάστευση όλων των ψηφιακών αρχείων του δυστυχήματος.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατάθλιψη: Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα

ΗΕλλάδα τοποθετείται δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τα...

Διάλεξη του παιδοψυχιάτρου Δημήτρη Καραγιάννη

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η ΕΤΑΝΑΠ...