Στο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιφερειακού Τύπου που διοργανώνει η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) στα Χανιά, κυριάρχησαν η τεχνητή νοημοσύνη, οι προκλήσεις της δημοσιογραφίας στην ψηφιακή εποχή και οι ορθές πρακτικές στη χρήση των νέων τεχνολογιών στα ΜΜΕ.
Αντώνης Μουντάκης: «Σημαντικό και γόνιμο συνέδριο για το μέλλον του έντυπου τύπου»
Ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ, Αντώνης Μουντάκης, δήλωσε:
«Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα του Πανελληνίου Συνεδρίου που πραγματοποιείται εδώ στα Χανιά. Ένα συνέδριο που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, όσο και για την ανάπτυξη του έντυπου τύπου από δω και στο εξής».
Ο κ. Μουντάκης αναφέρθηκε στην κατάθεση προτάσεων τροποποίησης του νόμου περί εφημερίδων (ν.5005) στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, ενώ τόνισε την αξία της συμμετοχής διακεκριμένων ομιλητών:
«Έχουμε προσκεκλημένους σημαντικούς ομιλητές: από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την κυρία Σοφίου από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την κυρία Αναστασιάδου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, και φυσικά τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας κ. Γαλαμάτη. Εύχομαι το συνέδριο να είναι γόνιμο και να αποτελέσει το εφαλτήριο για τις αλλαγές που χρειάζεται ο κλάδος».
Νίκος Σουρλόπουλος: «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναβαθμίσει το δημοσιογραφικό έργο»
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΙΕΤ, Νίκος Σουρλόπουλος, δήλωσε:
«Η πρώτη και κύρια θεματική του συνεδρίου αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, τα εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν, οι πιθανοί κίνδυνοι και πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ώστε να κάνουμε τη δημοσιογραφία πιο καλή και όχι μόνο πιο γρήγορη».
Ο κ. Σουρλόπουλος αναφέρθηκε στην παρουσία τεσσάρων καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι αναλύουν τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην πράξη, καθώς και σε θεματικές που αφορούν καλές πρακτικές από τη Γαλλία:
«Η εξωστρέφεια είναι σημαντική. Βλέπουμε τι γίνεται στο εξωτερικό και προσπαθούμε να υιοθετήσουμε ό,τι καλό μπορεί να εφαρμοστεί και σε εμάς. Θα μιλήσουμε για τα νέα μητρώα, για το νομοθετικό πλαίσιο και φυσικά θα έχουμε την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας κ. Γαλαμάτη».
Τέλος, αναφερόμενος στις πρακτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, τόνισε:
«Ήδη υπάρχουν εργαλεία που μας βοηθούν: επεξεργασία μεγάλων δεδομένων, δημιουργία περιλήψεων. Οι καθηγητές θα μας πουν ακόμα περισσότερα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ – για να ακούσουμε και να μάθουμε».