13.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

ΤΑΙΠΕΔ και πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών: Τι πραγματικά συμβαίνει;

Ημερομηνία:

Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί με συνέπεια στο Εθνοκτόνο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.

Οι τοπικοί φορείς δεν ηγήθηκαν εγκαίρως των πρωτοβουλιών αξιοποίησης.

Τώρα κάτω από την πίεση των γεγονότων σύρονται σε αντιδράσεις….

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη και οι κινητοποιήσεις με αίτημα την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών, ίσως επιτύχουν μικρή παράταση του μοιραίου….

Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν έχουμε καταλάβει ούτε τη μοναδικότητα του ακινήτου ούτε τη σημαντικότητα ΕΚΕΙΝΟΥ που θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε αυτό, αλλά ούτε και τον ρόλο μας ως πολιτών.

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Με την αποχώρηση της Αμερικάνικης βάσης οι πολυάριθμες και αξιόλογες εγκαταστάσεις δεν αξιοποιήθηκαν αλλά λεηλατήθηκαν άγρια, προσφέροντας τώρα επιχειρήματα στους υποστηρικτές του ξεπουλήματος…

Ακολούθως μεταφέρθηκαν κάποιες ετερόκλητες δραστηριότητες, χωρίς τον απαραίτητο εξειδικευμένο σχεδιασμό, αφού έτσι βόλευε τότε ….

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Το ακίνητο με έκταση 700 στρ. μεγάλη πρόσοψη στη θάλασσα και θέση βαρυκεντρική. Αποτελεί το σημαντικότερο ακίνητο στην Κρήτη.

Θα πρέπει συνεπώς να φιλοξενήσει ότι πιο σημαντικό και πολύτιμο υπάρχει σε αυτό το νησί, με υπερτοπική ή δυνατόν σημασία.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Η <Κίνηση Πολιτών> προτείνει την ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού, με τη δημιουργία της <Minoan Land>, στα πρότυπα οργάνωσης μιας <Disney Land>, σε φυσικό μέγεθος και λειτουργία.

Δηλαδή την κατασκευή και λειτουργία των πιο σημαντικών ανακτόρων, Κνωσού, Φαιστού, Ζάκρου, Μαλίων κλπ, σε φυσικό μέγεθος.

Σήμερα ο επισκέπτης θαυμάζει μόνο τα λιγοστά ερείπια των αρχαιολογικών χώρων και τα διάφορα εκθέματα που βρίσκονται συνωστισμένα στα μουσεία. Αδυνατεί όμως να συλλάβει το μέγεθος, το μεγαλείο, τη σημαντικότητα και την επίδραση που άσκησε αυτός ο πολιτισμός, στους μετέπειτα πολιτισμούς, μέχρι και σήμερα.

Ο τρόπος που προβάλλεται ο μοναδικός Μινωικός πολιτισμός είναι πολύ φτωχός.

Διερωτηθήκαμε πόσοι Ηρακλειώτες έχουν επισκεφθεί το μουσείο;

Ελάχιστοι….

Πρέπει να υιοθετήσουμε ένα τρόπο ζωντανό κι ελκυστικό.

Μπορούμε να γνωρίσουμε το Μινωικό κόσμο, βιώνοντας τα ανάκτορα σε φυσικό μέγεθος και σε πλήρη λειτουργία:

Να γνωρίσουμε άμεσα τον τρόπο ζωής τους, το μεγαλείο του βασιλιά Μίνωα στο θρόνο του, το ειδύλλιο του Θησέα και της Αριάδνης, την καθημερινότητά τους, τις γιορτές, την οργάνωση, τη διοίκηση, τις τελετές, την τέχνη, την Αρχιτεκτονική, την τεχνολογία, τα Μινωικά πλοία που θα φθάνουν από το Κρητικό πέλαγος……

Είναι όμως ρεαλιστική μια τόσο μεγάλη πρόταση;

Ας θυμηθούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, ανά τον κόσμο αλλά και εδώ.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Φωτισμένοι άνθρωποι αξιοποίησαν τις ιστορίες του Ντίσνεϊ, του Αστερίξ και πρόσφατα του Χάρι Πότερ κλπ. και δημιούργησαν επιχειρηματικά θαύματα μεγάλης κλίμακας. Όσοι δεν τα έχουν δει από κοντά, ας τα επισκεφθούν μέσω ιντερνέτ. Μετά έχουμε τα μουσεία κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τυσσώ.και Βρέλλη. Ακολούθως έχουμε τη μακέτα του Μινωικού ανακτόρου στο Αρχαιολογικό μουσείο και του Μινωικού πλοίου στο ναυτικό Μουσείο Χανίων. Τέλος είδαμε το καλοκαίρι και τα Μινωικά δρώμενα στον Ιππικό όμιλο Καρτερού….

Άρα υπάρχει η απαιτούμενη τεχνογνωσία.

Ακολουθεί το ερώτημα: Ποιος θα χρηματοδοτήσει ένα τόσο μεγάλο έργο;
Απάντηση: Μια δυνατότητα έχουμε από τον άνεμο που φυσά ασταμάτητα στα περήφανα Κρητικά βουνά και τον Ήλιο που κάθε πρωί ανατέλλει.
Υπάρχουν όμως κι άλλες…

Την παρούσα πρόταση, τη θεωρούμε ( για λόγους Δημοκρατικούς), όχι καλύτερη αλλά ισότιμη με κάθε άλλη, ακόμη και με εκείνη του ΤΑΙΠΕΔ…..

Άρα αναδεικνύεται η αναγκαιότητα επιλογής της ορθότερης πρότασης, με τρόπο αντικειμενικό.

Η επίλυση και αυτού του προβλήματος θα πρέπει να δοθεί τοπικά, με τη σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας (όχι της κοινοβουλευτικής).

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς, γνωρίζουν καλύτερα παντός άλλου το συμφέρον του τόπου και καλούνται να αποφασίσουν.

Η Αιρετή Περιφέρεια, έχει την υποχρέωση μετά τον Ενεργειακό και Χωροταξικό σχεδιασμό (που μας χρωστάει ακόμη), να οργανώσει άμεσα ένα νέο Συνέδριο αποκλειστικά για την αξιοποίηση της πρώην Αμερικάνικης βάσης, όπου όλοι θα κληθούν να καταθέσουν και να υποστηρίξουν τις προτάσεις τους..

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Επειδή το πολιτικό σύστημα έχει χάσει παντελώς την ικανότητα της ορθοκρισίας, κυρίως όμως την εντιμότητά του, θα πρέπει οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πολίτες και τοπικοί φορείς να αποφασίζουν πλέον οι ίδιοι για την τύχη τους και το Κοινοβούλιο μετά να νομοθετεί. Δηλαδή:
Τις αποφάσεις θα πρέπει να παίρνουν οι πολίτες και όχι πλέον οι πολιτικοί.

Γιώργος Θεοδωράκης g.a.theodorakis@gmail.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ