24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

“Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”: 1 χρόνος από τα Τέμπη, κοινό κάλεσμα φοιτητών, αγροτών, εργατών για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης | Βίντεο

Ημερομηνία:

Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου οι εκπρόσωποι των εργατικών και φοιτητικών σωματείων καλώντας σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 28 Φλεβάρη στις 10.30 το πρωί στη δημοτική αγορά.

Η πανελλαδική απεργία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 1 χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη με κεντρικό σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”.

Αναδείχθηκαν θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της υγείας, τα ζητήματα των αγροτών.

  • Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ Ν. Χανίων – πρόεδρος Κυριάκος Γραμματικόπουλος
  • Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών παράρτημα Χανίων – εκπρόσωπος ΔΣ Σαριδάκης Μάνος
  • Πανελλήνιος Μουσικός σύλλογος Παράρτημα Χανίων – εκπρόσωπος Εργατικού κέντρου Τρυπιάς Μάνος
  • Ένωση Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Χανίων – γενικός γραμματέας Λούντζης Αντώνης
  • Σωματείο τροφίμων και ποτών Ν. Χανίων – πρόεδρος Κωνσταντίνος Παππάς
  • Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν Χανίων – γενικός γραμματέας Σαριδάκης Σταμάτης
  • Σωματείο εργαζομένων Χρηματοπιστωτικων και συναφών επιχειρήσεων Ν . Χανίων – πρόεδρος Μαλεκάκης Μανώλης
  • Σύνδεσμος εργαζομένων Γεωργικών οργανώσεων και επιχειρήσεων Ν. Χανίων – πρόεδρος Κορναράκης Γιώργος
  • Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χανίων – πρόεδρος Πατσουράκη Ηλέκτρα
  • Σωματείο επισιτισμού – Αντιπρόεδρος Κριτσιώπης Ασημάκης
  • ΕΛΜΕ Χανίων – αντιπρόεδρος Κυριακάκης Γιάννης
  • Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων- πρόεδρος Γεωργιακάκης Βαρδής

Η Ρένια Γεωργιακάκη, πρόεδρος του Συλλόγου ΕΔΙΠ Πολυτεχνείου Κρήτης είπε μεταξύ άλλων:

 

Έχουμε πάρει αποφάσεις από Γενικές Συνελεύσεις που καταδικάζουν το νομοσχέδιο που έχει κατέβει για διαβούλευση και θα ψηφιστεί στις 8 του Μάρτη. Θεωρούμε ότι είναι αντισυνταγματικό αν και δεν είμαστε νομικοί. Θεωρούμε ότι είναι ενάντια στο Άρθρο 16 του Συντάγματος και δεν καλύπτει καμία ανάγκη που δε μπορεί να λύσει η σωστή χρηματοδότηση όπως ορίζει το Σύνταγμα ότι είναι υποχρέωση του κράτους. Η κυβέρνηση συστηματικά εδώ και χρόνια δεν τηρεί το Άρθρο αυτό του Συντάγματος που λέει ότι θα πρέπει να φροντίζει για την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έτσι ώστε να καλύπτονται όλες τους οι ανάγκες. Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μόνο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα γιατί θα πρέπει με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτεί εξίσου και τα ιδιωτικά και τα δημόσια. Που σημαίνει ότι θα έχουμε πολύ λιγότερη χρηματοδότηση, πολύ λιγότερο κομμάτι από την πίτα για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο Βαρδής Γεωργαλάκης, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων είπε:

Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη στήριξή και τη συμπόρευσή μας στην κινητοποίηση της Τετάρτης στην Αγορά έτσι ώστε όλοι μαζί να στηρίξουμε τα παιδιά μας, τους φοιτητές μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Ιδιωτικοποιούν και την υγεία, δηλαδή τα δύο πιο πολύτιμα αγαθά. Χωρίς παιδεία, χωρίς υγεία δεν υπάρχει τίποτα. Πρέπει όλη η τοπική κοινωνία να κατέβουμε στην Αγορά γιατί Υγεία, Παιδεία, Ρεύμα και Νερό, όπως λέει και το σύνθημα, είναι ότι πολυτιμότερο υπάρχει. Όλοι μαζί στο πλευρό των παιδιών μας. Όχι στην ιδιωτικοποιήσεις!

Ο Στάθης Δαγάνης, εκλεγμένος στο Δ.Σ. του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης είπε:

Πραγματοποιούμε αυτή τη συνέντευξη μαζί με τους φορείς για να δείξουμε την κοινή εναντίωση στο νομοσχέδιο που φέρνει ο Υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας. Είναι ένα νομοσχέδιο που μας έχει οδηγήσει σε κινητοποιήσεις εδώ και 8 βδομάδες, φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές, εργαζόμενους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η κυβέρνηση έχει βρει απέναντι της όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης γιατί αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα νομοσχέδιο που παρακάμπτει το Άρθρο 16 του Συντάγματος.

Ο Θεμιστοκλής Ψαρράς, πρόεδρος του συλλόγου Διοικητικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης είπε:

Όλα τα μέλη μας έχουν περάσει από τα φοιτητικά έδρανα και είχαμε τον ρόλο του φοιτητή. Καταλαβαίνουμε λοιπόν απόλυτα την αγωνία και τον αγώνα των παιδιών που προσπαθούν να εμποδίσουν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου το οποίο έχει ως κύριο στόχο την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και τη δημιουργία σχολών όπου πλέον δε θα υπάρχουν φοιτητές, θα υπάρχουν πελάτες. Θα υπάρχουν πελάτες που αγοράζουν πτυχία.

Ο Μάνος Σαριδάκης, εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Μισθωτών τεχνικών Χανίων είπε:

Θέλουμε να διατρανώσουμε και εμείς την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές στους δρόμους τόσους μήνες. Η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης δε θα περάσει! Θέλουμε να σταθούμε στο πλευρό όλων των εργαζομένων στην εκπαίδευση και εμείς ως απόφοιτοι είμαστε ξεκάθαρα ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται να υποτιμήσει τις σπουδές των φοιτητών και κατ’ επέκταση την εργατική μας δύναμη ως αυριανοί εργαζόμενοι και εργαζόμενες.

Ο Γιάννης Κυριακάκης, Αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων είπε:

Οι φοιτητές εδώ και πολλές βδομάδες δίνουν ένα αγώνα για να προασπιστούν όχι μόνο τα στενά συμφέροντα του χώρου τους αλλά γενικότερα το δικαίωμα της ελληνικής οικογένειας να στέλνει τα παιδιά της στα πανεπιστήμια τα οποία θα είναι δημόσια και δωρεάν. Αυτό γίνεται γενιές και γενιές τώρα, οι φοιτητές να βρίσκονται στην πρώτη τη γραμμή για την προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Σε αυτή τη γενιά έλαχε να βρεθεί απέναντί της μια κυβέρνηση η οποία ανοικτά παραβιάζει το Σύνταγμα, παρακάμπτει το Άρθρο 16. Δεν είναι υπόθεση μόνο των φοιτητών όταν μία κυβέρνηση αγνοεί το Σύνταγμα μίας χώρας μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.

 

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ