15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τα ντοκουμέντα της κλοπής της Γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη από τον Λάκη Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο

Ημερομηνία:

Πολλοί, ακόμη και σήμερα, αμφισβητούν ότι ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέος κατέβασαν τη σημαία των ναζί από την Ακρόπολη στις 30 Μαϊου του 1941 σε ένδειξη συμπαράστασης στους Κρητικούς που αντιστέκονταν στους ναζί.

Όμως η ίδια η ιστορία και τα ντοκουμέντα της εποχής τους διαψεύσουν.

Ανάγκασαν το σιδηρόφρακτο ναζιστικό καθεστώς και τους ντόπιους φασίστες συνεργάτες τους και δωσιλόγους να βγάλουν αυτές τις ανακοινώσεις:

Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, την οποία είχε δώσει στον Αλέξη Τσίπρα, το 2009, στο περιοδικό ‘ΕΨΙΛΟΝ’ της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, είχε πει ο Λάκης Σάντας:

Ντοκουμέντο της περιόδου του Εμφυλίου. Ο Λάκης Σάντας, που σύμφωνα με τον στρατηγό Σαρλ Ντε Γκολ ήταν μαζί με τον Μανόλη Γλέζο ‘οι πρώτοι αντιστασιακοί της Ευρώπης’ υπέστη διάωξεις που παραλίγο να τον στείλουν στο απόσπασμα -το ίδιο και ο Γλέζος. Εδώ, η σταρτιωτική του ταυτότητα, Δεκέμβριος του 1948, έγκλειστος στη Μακρόνησο στο σκληρό Γ’ Τάγμα Σκαπανέων.

«Εμείς είμαστε δρακογενιά. Κοιμηθήκαμε πάνω στο χιόνι κι ανάμεσα στα σκίνα, δεχτήκαμε ιατρικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό, ζήσαμε στα ξερονήσια και τις φυλακές, μάθαμε εν ολίγοις ν’ αντέχουμε».

Ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας έφυγε από τη ζωή ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της σημαίας με τη σβάστικα από την Ακρόπολη, μαζί με το Μανώλη Γλέζο,  και παραμονή της εργατικής Πρωτομαγιάς, κλικ εδώ.

Τρίτος από αριστερά στην επάνω σειρά είναι ο Λάκης Σάντας. Είναι ‘Η φρουρά του ασυρμάτου’ στην Πάρνηθα. Δεξιά του είναι ο καπετάν-Ρήγας (Γιάννης Ορφανός), πρώτος από αριστερά στη μεσαία σειρά ο γιατρός Μανώλης Αρούχ, δεύτερος από αριστερά ο θρυλικός Σαλβατόρ Μπακόλας (‘Σωτήρης’) και ένας απ’ όλους λογικά πρέπει να είναι ο ‘Μακαμπής’, που μάλλον λεγόταν Ιντο Ιμσι και ήταν από τη Θεσσαλονίκη. Οι τρεις (Σάντας, Ρήγας, Μακαμπής) έκαναν πολύ παρέα και ήταν οι πιο έμπιστοι της διοίκησης, σύμωνα με το βιβλίο του Λάκη Σάντα.

Το βιβλίο του Λάκη Σάντα, με τίτλο ‘Μια νύχτα στην Ακρόπολη, Μνήμες από μια σπουδαία εποχή’, κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις ‘Βιβλιόραμα’, κλικ εδώ.

Το εξώφυλλο του βιβλίου. Λάκης Σάντας, Μία νύχτα στην Ακρόπολη, Βιβλιόραμα, 2010

Το εξώφυλλο του βιβλίου. Λάκης Σάντας, Μία νύχτα στην Ακρόπολη, Βιβλιόραμα, 2010

“Εντοιχισμός αναθηματικής πλάκας στην Ακρόπολη (30.05.1982). Μελίνα Μερκούρη, Λάκης Σάντας, Μανόλης Γλέζος, Μανόλης Ανδρόνικος.” Αρχείο Λ. Σάντα.

Πηγές:

– Λάκης Σάντας (1922-2011): «Εμείς είμαστε δρακογενιά» + Τα ντοκουμέντα της κλοπής της σημαίας από την Ακρόπολη

– 75 χρόνια από το κατέβασμα της χιτλερικής σημαίας από την Ακρόπολη. Οι αναμνήσεις του Λάκη Σάντα για το ηρωικό κατόρθωμα 

Διαβάστε επίσης:

"google ad"

– 30 Μαϊου 1941: Όταν οι Γλέζος και Σάντας με αφορμή τη νίκη των ναζί στην Κρήτη κατέβασαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ