20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τα ρομπότ του σεξ ίσως προκαλέσουν ψυχολογικές βλάβες, προειδοποιούν επιστήμονες

Ημερομηνία:

Αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι η χρήση ρομπότ του σεξ με τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια εν δυνάμει ψυχολογική και ηθική απειλή προς το άτομο και την κοινωνία.

Όπως υποστηρίζουν, η τεχνολογία αυτή ξεφεύγει από την επίβλεψη επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες «ντρέπονται» να τη διερευνήσουν.

Η Κριστίν Χέντρεν του Πανεπιστημίου Ντιουκ είπε στο BBC Νews ότι το θέμα είναι σημαντικό: «Κάποια ρομπότ προγραμματίζονται να διαμαρτύρονται, για τη δημιουργία σεναρίων βιασμού. Κάποια είναι σχεδιασμένα να μοιάζουν με παιδιά. Ένας δημιουργός τέτοιων στην Ιαπωνία είναι καθ’ομολογία παιδόφιλος, ο οποίος λέει ότι η συσκευή του αποτελεί προφύλαξη απέναντι στο ενδεχομένο να βλάψει ο ίδιος πραγματικό παιδί. Αλλά μήπως αυτό καθιερώνει και δίνει σε ανθρώπους την ευκαιρία να επιδίδονται σε τέτοιες συμπεριφορές που θα έπρεπε να τις αντιμετωπίζουμε απλά ξεριζώνοντάς τες;».

ASSOCIATED PRESS

Η Χέντρεν μίλησε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της American Association for the Advancement of Science. Κάποια ρομπότ του σεξ ήδη διαφημίζονται online, και μια αμερικανική εταιρεία, η Realrobitix, έχει δημοσιεύσει ένα βίντεο όπου προωθεί το ρομπότ της, Harmony, για 8.000 με 10.000 δολάρια. Πρόκειται στην ουσία για μια κούκλα που μπορεί να ανοιγοκλείνει και να κουνάει τα μάτια της, όπως και τον λαιμό της. Επίσης, όταν μιλά κινούνται τα χείλη της.

ETHAN MILLER VIA GETTY IMAGES

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ματ ΜακΚάλεν, εξηγεί πως η Harmony έχει τεχνητή νοημοσύνη που της επιτρέπει να δημιουργεί μια «σχέση» με τον ιδιοκτήτη της. «Θα θυμάται πράγματα για εσάς, τι σας αρέσει, τι δε σας αρέσει και τις εμπειρίες σας» σημειώνει ο ίδιος.

GABE GINSBERG VIA GETTY IMAGES

ETHAN MILLER VIA GETTY IMAGES

Η Κάθλιν Ρίτσαρντσον, καθηγήτρια Ηθικής και Κουλτούρας Ρομπότ και Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο ντε Μονφόρ στο Λέστερ, είπε ότι θέλει αυτού του είδους η διαφήμιση να απαγορευτεί. «Αυτές οι εταιρείες λένε, “δεν έχετε φίλους; δεν έχετε σύντροφο; Μην ανησυχείτε, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ρομποτική φιλενάδα για εσάς».

«Μία σχέση βασίζεται στην οικειότητα, τη σύνδεση και την αμοιβαιότητα. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μηχανές» πρόσθεσε.

Η Ρίτσαρντσον ζητά να δημιουργηθεί μια ομάδα πίεσης για την παρακολούθηση αυτών των προϊόντων. Η εκστρατεία ενάντια στα ρομπότ του σεξ συνεργάζεται με ειδικούς σε θέματα πολιτικής για τη διαμόρφωση νόμων με σκοπό την απαγόρευση ισχυρισμών πως τα ρομπότ- σύντροφοι μπορούν να υποκαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...