14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τα Χανιά πάνω από 9.000 καταχωρήσεις πανελλαδικά στο Airbnb, για πρώτη φορά τις περισσότερες σε όλη την Ελλάδα – Θερμότερος και από το 2019 αποδεικνύεται ο φετινός Αύγουστος

Ημερομηνία:

Θερμότερος και από το 2019 αποδεικνύεται ο φετινός Αύγουστος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb ανά την Ελλάδα, με τα επίσημα νούμερα, τόσο σε επίπεδο κρατήσεων όσο και τιμών, να έχουν ξεπεράσει ήδη αυτά του Αυγούστου του 2019, μία ακόμη επιβεβαίωση για τις υψηλές επιδόσεις του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι.

Οι αριθμοί για τον φετινό Αύγουστο έχουν ως εξής: πάνω από 1,5 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις σε όλη την Ελλάδα, αυξημένες σε ποσοστό 3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, με μέση τιμή στα 230 ευρώ σε όλη την Ελλάδα, αυξημένη σε διψήφιο ποσοστό, κατά 10%, σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας ενώ η προσφορά όσον αφορά τα διαθέσιμα καταλύματα πανελλαδικά είναι λίγο πάνω από τα 115.000 καταλύματα, μειωμένη κατά 6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019. Τα Χανιά και η ευρύτερη περιοχή έχουν φέτος για πρώτη φορά τις περισσότερες καταχωρήσεις πανελλαδικά, πάνω από τις 9.000, ενώ τρεις κορυφαίοι προορισμοί της χώρας, η Κως, η Σαντορίνη και η Κέρκυρα, ξεπερνούν κατά πολύ τις επιδόσεις του 2019 όσον αφορά τη ζήτηση, με υψηλά διψήφια ποσοστά στις κρατήσεις.

Συγκεκριμένα, οι διανυκτερεύσεις φέτος τον Αύγουστο είναι αυξημένες κατά 82% για την Κω, και μάλιστα με υψηλότερη προσφορά σε καταλύματα έναντι του 2019, κατά 42% για τη Σαντορίνη, με λιγότερα όμως καταλύματα, και κατά 32% για την Κέρκυρα με υψηλότερη προσφορά. Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Μήλος με επιπλέον διανυκτερεύσεις φέτος κατά 31% έναντι του 2019. Μειωμένη εμφανίζεται φέτος η ζήτηση για Θεσσαλονίκη, κατά 17%, η οποία όμως αναμένεται παραδοσιακά να αυξηθεί κατακόρυφα τον Σεπτέμβριο λόγω της Διεθνούς Εκθεσης. Η Αθήνα παρουσιάζει επίσης μείωση ως προς τις διανυκτερεύσεις της τάξεως του 13% έναντι του 2019, ενώ ο premium και παράλληλα ο πιο ακριβός προορισμός της χώρας, η Μύκονος, με μέση τιμή στα 735 ευρώ ανά διανυκτέρευση, παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτά προ πανδημίας.

Τα στοιχεία, με βάση τα δεδομένα της προσφοράς και της ζήτησης έως και το τέλος Ιουλίου, επεξεργάστηκε για λογαριασμό του «business stories» η γνωστή διεθνής εταιρεία αναλύσεων δεδομένων βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA με βάση τα στοιχεία για την Ελλάδα τον Αύγουστο, τον κορυφαίο μήνα του καλοκαιριού, όπως αυτά προκύπτουν από τις καταχωρήσεις στις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες Airbnb και Vrbo. Η AirDNA επεξεργάζεται πάνω από 10 εκατομμύρια καταχωρήσεις καταλυμάτων διεθνώς σε 120.000 επιμέρους αγορές/προορισμούς, αναλύοντας τα σχετικά στοιχεία για την πορεία της αγοράς, την προσφορά και τη ζήτηση, την πληρότητα, τις κρατήσεις ανά μήνα κ.ο.κ.

10bb-2048x897

Προσφορά 2022 Vs 2021 και 2019

Πανελλαδικά, αυτή τη στιγμή, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις καταλυμάτων στις κορυφαίες ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν αυξηθεί κατά 16% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, που ήταν κάτω των 100.000, αλλά παραμένουν μειωμένες σε σύγκριση με την περίοδο της κανονικότητας κατά 6%. Ειδικότερα, τα καταλύματα που μισθώνονται σε τουρίστες φέτος τον Αύγουστο σε όλη την Ελλάδα μέσα από τις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες είναι 115.290 από τα 99.414 τον Αύγουστο του 2021 και τα 122.590 τον Αύγουστο του 2019.

Η Κως, μια μικρή πάντως αγορά, έχει φέτος πολύ περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση παρουσιάζοντας και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταλυμάτων κατά 14% (από τα 568 το 2019 και τα 518 του 2021 στα 646 φέτος). Στον αντίποδα, τρεις προορισμοί πρώτης γραμμής της χώρας όπως η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη, έχουν φέτος κατά πολύ λιγότερες καταχωρήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει και την αποχώρηση από την αγορά, μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, αρκετών μεμονωμένων ιδιωτών-ιδιοκτητών σπιτιών που προτίμησαν να μείνουν φέτος εκτός. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αθήνα, όπου το 2019 τα προσφερόμενα καταλύματα άγγιζαν σχεδόν τα 11.000, τώρα είναι κοντά στα 8.400 (-23%), αν και αυξημένα σε σύγκριση με τα 6.800 τον Αύγουστο του 2021. Σε Μύκονο και Σαντορίνη φέτος η προσφορά είναι μειωμένη κατά 16% και 15% αντίστοιχα, με 3.414 καταχωρήσεις για το Νησί των Ανέμων και 3.509 για τη Σαντορίνη. Εντυπωσιακή είναι η προσφορά καταλυμάτων στον Νομό Χανίων που ξεπέρασε την Αθήνα και έρχεται πρώτος όσον αφορά τα διαθέσιμα σπίτια και καταλύματα φέτος το καλοκαίρι, συνολικά με 9.060, από τα 8.001 τον Αύγουστο του 2021 και 9.226 τον Αύγουστο προ κορωνοϊού. Στους μεγάλους προορισμούς είναι επίσης σημαντική η αύξηση της προσφοράς στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, στο 12% έναντι του 2019 (και 27% έναντι του 2021), με προσφορά φέτος 5.413 καταλυμάτων.

Ζήτηση και τιμές

Ακριβότερες 10% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2019, αλλά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, εμφανίζονται οι τιμές στη βραχυχρόνια μίσθωση πανελλαδικά, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, για τον Αύγουστο διαμορφώνονται στα 230 ευρώ από τα 209 ευρώ τον Αύγουστο του 2019. Από τους μεγάλους προορισμούς, στη Σαντορίνη η μέση τιμή διανυκτέρευσης παρουσιάζει πτώση κατά 3%, στα 416 ευρώ (427 ευρώ τον Αύγουστο του 2019), και στην Κέρκυρα κατά 4%, στα 206 ευρώ. Τη μεγαλύτερη πτώση κατά 17% καταγράφει η AirDNA στην (ακριβή) Πάτμο φέτος έναντι του 2019, στα 316 ευρώ για ένα δίκλινο τον Αύγουστο.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλες αυξήσεις άνω του 20% καταγράφονται στις Κυκλάδες. Συγκεκριμένα, στην Πάρο η μέση τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 363 ευρώ φέτος τον Αύγουστο (από 299 ευρώ, +21%), στη Μήλο στα 246 ευρώ (με το εντυπωσιακό +27%), ενώ στη Μύκονο η αύξηση φέτος είναι οριακή, μόλις κατά 2%, αν και η μέση τιμή είναι η υψηλότερη στην Ελλάδα, στα 722 ευρώ. Στον κορυφαίο προορισμό της Κρήτης τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν σημειώσει επίσης διψήφια ποσοστά ανόδου: κατά 19% στο Ηράκλειο, με τη μέση τιμή στα 184 ευρώ, και κατά 13% στα Χανιά, με τη μέση τιμή στα 265 ευρώ.

Σε ποιους προορισμούς οι κρατήσεις φέτος τον Αύγουστο έχουν χτυπήσει κόκκινο; Μετά την Κω, τη Σαντορίνη και την Κέρκυρα, που είναι, όπως προαναφέρθηκε, στο top 3, ακολουθούν η Μήλος με αύξηση κατά 31% όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις για τις οποίες έχουν ήδη γίνει κρατήσεις τον Αύγουστο -πάντα με βάση τα δεδομένα έως και το τέλος Ιουλίου- και το Ηράκλειο με επιπλέον κρατήσεις φέτος κατά 59% σε σύγκριση με το 2021 και κατά 30% έναντι του 2019, αγγίζοντας για μέσα στον Αύγουστο τις 67.000 διανυκτερεύσεις.

Πανελλαδικά τον μεγαλύτερο αριθμό διανυκτερεύσεων φέτος έχει η περιοχή των Χανίων (+8% έναντι του 2019), αγγίζοντας τις 141.000, ακολουθεί η Κέρκυρα με λίγο κάτω των 120.000 και εν συνεχεία η Αθήνα με κοντά στις 107.000 διανυκτερεύσεις/κρατήσεις, μειωμένες φέτος κατά 13%. Στους δύο premium προορισμούς, Μύκονο και Σαντορίνη, η πρώτη παραμένει φέτος σταθερή με λίγο πάνω από 47.000 διανυκτερεύσεις μέσα στον Αύγουστο και η δεύτερη ανήκει στις πρωταθλήτριες με λίγο κάτω των 72.000 διανυκτερεύσεων (+42% έναντι του 2019). Στη Βόρεια Ελλάδα, η Χαλκιδική με λίγο πάνω από τις 6.300 διανυκτερεύσεις φέτος τον Αύγουστο σημειώνει μείωση κατά 11% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, ποσοστό που συμπίπτει και με τον μειωμένο αριθμό καταχωρήσεων καταλυμάτων, στις 6.318 φέτος, επιβεβαιώνοντας την πιο αργή ανάκαμψη του οδικού τουρισμού.

Πιέσεις στην Ε.Ε.

"google ad"

Η ανάκαμψη στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι πιέσεις κεντρικά στις Βρυξέλλες για την υιοθέτηση ευρωπαϊκών κανόνων στην αγορά, στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας που έχει ήδη ανακοινώσει εδώ και καιρό η Κομισιόν, ωστόσο έχει πάει πίσω.

Μάλιστα, πολύ πρόσφατα σε επιστολή τους που απέστειλαν προς την εκτελεστική αντιπρόεδρο Μαργκρέτε Βεστάγκερ και τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και 10 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις-δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί ζητούν άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πολύ περισσότερο με δεδομένες «τις τρέχουσες αυξήσεις στις δαπάνες διαβίωσης, ενοικίων και τιμών πώλησης των κατοικιών που θέτουν επιπλέον πιέσεις στα εισοδήματα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών».

Από την πλευρά της, η Συνομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (HOTREC) προχώρησε στη δημοσίευση έκθεσης που εκπονήθηκε από την Toposophy και περιλαμβάνει συστάσεις και κατευθύνσεις σε σχέση με την επερχόμενη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η έκθεση βασίζεται σε πλήθος μελετών, συναντήσεων εργασίας και διαδικτυακών webinars με τους 47 οργανισμούς-μέλη της HOTREC (ανάμεσά τους και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος) από 36 χώρες της Ευρώπης και καταλήγει στους στόχους που θα εξυπηρετήσει η εισαγωγή αποτελεσματικών, αναλογικών και δίκαιων κανόνων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

■ Εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού με άλλους παρόχους υπηρεσιών τουριστικών καταλυμάτων.

■ Διασφάλιση ότι η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν υπονομεύει την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση για τους κατοίκους.

■ Προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων ανά γειτονιά.

■ Διασφάλιση ότι η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων συμβάλλει αποτελεσματικά στην τοπική οικονομία και την ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η έκθεση αξιοποιεί στοιχεία και δεδομένα τόσο από δευτερογενείς πηγές όσο και από συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους δημόσιων φορέων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν φέτος το καλοκαίρι με την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Newmoney.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ