28.8 C
Chania
Sunday, October 6, 2024

ΤΕΕ/ΤΕΔΚ: Ίδρυση Μεσογειακού Πολιτιστικού Δικτύου για τη δημιουργία ψηφιακού Αρχείου Μεσογειακής Αρχιτεκτονικής από το ΚΑΜ

Ημερομηνία:

Το Τεχνικό Επιμελητήριο, Τμήμα Δυτικής Κρήτης, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Χανίων προτείνει την «Ίδρυση Μεσογειακού Πολιτιστικού Δικτύου για τη δημιουργία ψηφιακού Αρχείου Μεσογειακής Αρχιτεκτονικής από το ΚΑΜ». Αναλυτικά αναφέρει:

Το ΤΕΕ /ΤΔΚ μέσα στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Κρήτης (ΠΣΚΚ) επιθυμεί να υποστηρίξει την αυτόνομη λειτουργία του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, λόγω των ειδικών σκοπών της επιχείρησης που τη διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες του Δήμου Χανίων και του ειδικού αντικειμένου που πραγματεύεται καθώς και της ταυτότητας που έχει καταθέσει σε διεθνές επίπεδο.[1]

Με την ευθύνη του Δήμου Χανίων το ΚΑΜ να αναλάβει την πρωτοβουλία της ίδρυσης Μεσογειακού Πολιτιστικού Δικτύου για τη δημιουργία ψηφιακού Αρχείου Μεσογειακής Αρχιτεκτονικής.

Ως έδρα του αρχείου προτείνουμε το Μεγάλο Αρσενάλι.

Το ΤΕΕ/ΤΔΚ μπορεί να συμμετέχει στην εποπτεία με έναν αρχιτέκτονα και τον αναπληρωτή του (επίσης αρχιτέκτονα).

Προτείνουμε ο Δήμος Χανίων να συμμετέχει με έναν αρχιτέκτονα, έναν υπεύθυνο αρχειοθέτησης και έναν χειριστή προγραμμάτων Αρχιτεκτονικής Σχεδίασης. Θα χρειαστεί κατ’ αρχάς ένας προγραμματιστής για την εγκατάσταση του ειδικού προγράμματος.

Το Αρχείο να αποτελεί ιδιοκτησία του ΚΑΜ (Δήμος Χανίων) και να τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Η παραπάνω πρόταση έχει τεθεί από την εκπρόσωπο μας στην Ομάδα Εργασίας Πολιτισμού – Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Κρήτης(ΠΣΚΚ) και έγινε κατ’ αρχάς αποδεκτή. Η δική σας συναίνεση είναι αποφασιστικής σημασίας προκειμένου να τεθεί υπ’ όψιν του Περιφερειάρχη Κρήτης.

Η πρόταση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ουσιαστικά έξοδα (διότι θα απασχολήσει προσωπικό του Δήμου που ήδη υπάρχει – και δεν είναι απαραίτητη, κατ’ αρχάς,  η καθημερινή απασχόληση.

Ο εξοπλισμός που χρειάζεται είναι:

1 scanner για μεγάλο μέγεθος σχεδίων (μεγαλύτερο από Α3)

1 Φωτοαντιγραφικό μηχάνημα ανάλογο

1 Φωτογραφική Μηχανή

1 Η/Υ με ειδικό πρόγραμμα

Το σύνολο των δαπανών για εξοπλισμό, ενδεχομένως και οι απαιτούμενς εργατοώρες μπορούν να καλυφθούν με την ένταξη σε πρόγραμμα συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε.

Η πρόταση αυτή θα καταστήσει το ΚΑΜ ως σημείο μεσογειακής αναφοράς στην Αρχιτεκτονική Έρευνα στην προώθηση επιστημονικών ανταλλαγών και στη συνεργασία με ανάλογους φορείς στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Παρακαλούμε για την διατύπωση της άποψης σας το αργότερο μέχρι την 18-08-2011 ώστε να διατυπώσουμε και με την σειρά μας το αίτημα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Κρήτης(ΠΣΚΚ) πριν την 31-8-2011.

Γνωρίζουμε την σύμφωνη άποψη σας για την αυτονομία του ΚΑΜ από τις λοιπές Δημοτικές Πολιτιστικές Επιχειρήσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι συμφωνείτε μαζί μας για την ανάγκη να ενδυναμωθεί το ΚΑΜ στην παρούσα φάση με τη κοινή μας προσπάθεια και την αιγίδα της περιφέρειας.

Για το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης

Ο Πρόεδρος: Αντώνης Πιταριδάκης


[1]Η πρόταση που καταθέτουμε παρακάτω βρίσκεται σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Η τελευταία αυτόνομη μορφή της επιχείρησης έως την 31-12-2010 ήταν “Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Χανίων” με διακριτό τίτλο “ΚΑΜ” (άρθρο 1. ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ).Απόφαση Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης αρ.11937/11-11-2009 (ΦΕΚ 2529/Β/29-12-2009. Η απόφαση αυτή αντικατέστησε την 14733/2-12-96 (ΦΕΚ 1119/Β/1996) Απόφαση του Αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Ν. Χανίων περί σύνταξης αμιγούς Δημοτικής Επιχείρησης στο Δήμο Χανίων όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 61/3-1-2004 (ΦΕΚ 409/Β/2004) με την ίδια ονομασία και έδρα (Δήμος Χανίων)

Άρθρο 3:  ΣΚΟΠΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

παρ. 3: Η συμβολή τόσο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής ταυτότητας της πόλης, όσο και στην αποκέντρωση

παρ.4: Η προαγωγή του διαλόγου, της πρόσβασης, της έρευνας, της γνώσης, της πληροφόρησης για την ανάπτυξη σχεδίων δράσης σε επίπεδο τοπικό, περιφερειακό και διεθνές και πιο ειδικά στον τομέα της Αρχιτεκτονικής.

παρ. 6: Η υποστήριξη με κάθε δυνατό τρόπο της δημιουργίας καλλιτεχνικού και θεωρητικού έργου υψηλής ποιότητας και η προβολή της ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας και δη της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

παρ.10: Η διερεύνηση και αξιοποίηση της δυνατότητας πραγματοποίησης πολιτιστικών παραγωγών, συμπαραγωγών και καλλιτεχνικών ανταλλαγών κάθε είδους, ιδιαίτερα δε αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, η συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά πολιτιστικά δίκτυα, η συνεργασία με άλλες πόλεις στο πλαίσιο της Επικράτειας πολιτισμού, καθώς και με άλλες ευρωπαϊκές και μεσογειακές πόλεις, η συμμετοχή στα προγράμματα της κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα των υποψήφιων προέδρων μπροστά από την κάλπη

Οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην εσωκκοματική κάλπη....

Κρήτη: Η βροχή εκατομμυρίων προκαλεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο…

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, σχετικά με...

Με μεγάλη συμμετοχή οι εκλογές για νέο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ και στα Χανιά

Ξεκίνησαν από νωρίς, στις 7 το πρωί, οι εσωκομματικές...