“Τελειωτικό κτύπημα στην παραγωγή”: Το ΚΚΕ για τις συνέπειες του εμπάργκο της Ρωσίας στα πρώιμα κηπευτικά προϊόντα της Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ,για τις συνέπειες του εμπάργκο της Ρωσίας στα πρώιμα κηπευτικά προϊόντα, τονίζει:

«Οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών των περιοχών Τυμπακίου, Βιάννου και Ιεράπετρας, Παλαιόχωρας και Πλατάνου, δέχονται τις τραγικές συνέπειες των αντιμέτρων της Ρωσίας, απέναντι στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων από μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ για τις μεταξύ τους διαμάχες, έπειτα από την ωμή επέμβαση ΕΕ – ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Η απαγόρευση εισαγωγών στη Ρωσία δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην παραγωγή και στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, μετά τις δυσβάστακτες υποχρεώσεις τους, το υψηλό κόστος παραγωγής και τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού από την πλευρά εμπόρων – εξαγωγέων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή παραγωγού για το αγγούρι έφτασε μέχρι τα 12-15 λεπτά. Η όποια πρόσκαιρη αύξηση των τιμών στις γιορτές λόγω αυξημένης ζήτησης μεταφέρει το πρόβλημα για το επόμενο διάστημα.

"Sponsored links"

Οι παραγωγοί των περιοχών αυτών που πολλές φορές μένουν απλήρωτοι για προηγούμενες παραγωγές δεν ελπίζουν σε δίκαιες αποζημιώσεις από το φοροεισπρακτικό και αντιασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Το σταμάτημα των εξαγωγών για μια σειρά κηπευτικών προϊόντων σε μία μεγάλη αγορά απορρόφησης των τελευταίων ετών, είναι ένα ακόμη ηχηρό πλήγμα στο αναμενόμενο φετινό εισόδημά τους, και δυσκολεύει την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Η όποια αποζημίωση δόθηκε σε άλλα αγροτικά προϊόντα της Βορείου Ελλάδας λόγω του εμπάργκο είναι ψίχουλα μπροστά στην καταστροφή που υπέστησαν.

Η κυβέρνηση ταυτίζεται με τη στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης της χώρας να προσδεθεί στο άρμα ΕΕ και ΗΠΑ υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομίλων, γυρίζοντας την πλάτη στα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους μικρομεσαίους αγρότες είναι υποκριτική, αφού συμφωνεί με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και με την καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγρότες Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η κυβέρνηση επιβάλλεται να στηρίξει το εισόδημα της αγροτιάς διαχωρίζοντας τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. Απαιτείται να αναπληρώσει με συγκεκριμένα μέτρα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Να πάρει άμεσα μέτρα για την απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων σε τιμές που να καλύπτουν τις ανάγκες των παραγωγών.

Η μικρομεσαία αγροτιά, οργανωμένη σε Αγροτικούς Συλλόγους, πρέπει να πιέσει συλλογικά και να διεκδικήσει την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος του 2014, για την επιβίωση των ίδιων των αγροτών και των οικογενειών τους. Να μην επαναπαυτούν σε πιθανές προεκλογικές “διαβεβαιώσεις” που μπορεί να λάβουν, αλλά να προχωρήσουν σε αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στον αγώνα επιβίωσης.

Να παλέψουν:

  • Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

  • Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Κούρεμα σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

  • Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

  • Για εγγυημένες τιμές των προϊόντων από το κράτος που να διασφαλίζει το εισόδημά τους και να αποτρέπει το συνεχή κίνδυνο οικονομικής καταστροφής.

    "Sponsored links"

  • Ενάντια στο υψηλό κόστος παραγωγής που τους επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο για τα εφόδια, το σπόρο, την ενέργεια, το νερό, την κατασκευή των θερμοκηπίων, τις συσκευασίες των προϊόντων.

  • Ενάντια στην αθρόα εισαγωγή αγροτικών προϊόντων που μπορούν να παραχθούν σε αφθονία για να καλυφθούν οι αγροτοδιατροφικές ανάγκες του λαού και οι εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας.

  • Για επιδότηση στην τιμή του προϊόντος για την κάλυψη των υψηλών μεταφορικών τους εξόδων.

  • Για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που θα καλύπτει στο 100% τις ζημιές των προϊόντων.

Το ΚΚΕ καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να βγάλει τα απαιτούμενα συμπεράσματα από την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που και με τη νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες, με τη μείωση των επιδοτήσεων, τους φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, την αποδέσμευση της παραγωγής από τις επιδοτήσεις. Η ΚΑΠ αντικειμενικά θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό, χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά, γιατί είναι το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών.

Γι’ αυτό και η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους και η κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της αποτελεί μονόδρομο.

Μόνο μέσα από αυτό το δρόμο μπορεί να υπάρξει πραγματική διέξοδος και για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα οι αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να ζουν τις οικογένειές τους. Μέσα από ένα κεντρικό σχεδιασμό μπορούν να υλοποιηθούν μέτρα που θα φέρουν εξασφάλιση των αναγκαίων αγροεφοδίων και εργαλείων, μπορεί να υπάρξει πραγματική στήριξη των καλλιεργητών της γης με ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, όπου η συγκέντρωση και διακίνηση των προϊόντων θα γίνεται μέσα από την οργάνωση κρατικού – κοινωνικοποιημένου εμπορίου, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του ελληνικού λαού. Σε αυτή την προσπάθεια το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις».

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live