13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Τη θάλασσα της γειτονιάς μας/ αυτή κανείς δε θα την πάρει»: Και η Οικολογικ΄Πρωτοβουλία καλεί στη δράση της Καθαράς Δευτέρας στη Φαλάσαρνα

Ημερομηνία:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων με ανακοίνωσή της καλεί σε συμμετοχή στη δράση της Καθαράς Δευτέρας στη Φαλάσαρνα.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει:

«Από τους Αγίους Αποστόλους μέχρι τον Καλαθά, το Σταυρό και τα Φαλάσαρνα, οι πολίτες υπερασπίζονται τις ακτές, την ελεύθερη πρόσβαση όλων και τη βιοποικιλότητα ενάντια σε σχέδια καταστροφικά για τη φύση. Μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας θα δώσουν το παρών σε Αγίους Αποστόλους και Φαλάσαρνα φέτος την Καθαρά Δευτέρα.

Η μεγάλη εκστρατεία για την υπεράσπιση της δημόσιας έκτασης με το δάσος και τις ελεύθερες παραλίες των Αγίων Αποστόλων ξεκίνησε την Καθαρά Δευτέρα του 2001 το –έθιμο πλέον- πέταγμα των χαρταετών στους Αγίους Αποστόλους με τους «Χαρταετούς ενάντια στο Ξεπούλημα» που οργάνωσε η Επιτροπή Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων. Με τη μεγάλη αυτή εκστρατεία που συγκέντρωσε 11.500 υπογραφές πολιτών αποτράπηκε η ιδιωτικοποίηση της περιοχής και η τσιμεντοποίησή της με ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο για 2000 άτομα, ιδιωτικές παραλίες κλπ.

Μια ανάλογη εκδήλωση οργανώνεται φέτος την Καθαρά Δευτέρα στα Φαλάσαρνα από την πρωτοβουλία «Σώστε τα Φαλάσαρνα», ενάντια στα καταστροφικά σχέδια για δημιουργία ουσιαστικά ενός ολόκληρου τουριστικού χωριού μέσα και δίπλα στην προστατευόμενη παραλία που εντάσσεται στο δίκτυο ευρωπαϊκών οικοτόπων NATURA 2000 και αποτελεί επίσης και σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, ένα μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Τι θα γίνει με τα σκουπίδια, την ενέργεια, το νερό που απαιτούνται για ένα ολόκληρο τουριστικό χωριό σε μια περιοχή ήδη γεμάτη από χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι, τι θα γίνει με τη σπάνια βιοποικιλότητα και της περιοχής και τις αυθαίρετες επεμβάσεις στις αμμοθίνες; Θυσία όλα στα ιδιωτικά συμφέροντα;

Αλλά και στο Σταυρό του Ακρωτηρίου, μια περιοχή που πρέπει να ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000, καθώς μεταξύ άλλων πρόκειται για σημαντικό οικότοπο όπου φωλιάζει η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, πολίτες που πρόσφατα δημιούργησαν το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος του Σταυρού, κινητοποιούνται ενάντια στα καταστροφικά σχέδια για δημιουργία αντλιοστασίου λίγα μόλις μέτρα από φωλιές θαλασσίων χελωνών, ακτή κολύμβησης και αρχαιολογικό χώρο.

Σε όλες αυτές τις μάχες πολίτες υπερασπίζονται τις ακτές και τη φύση ενάντια σε καταστροφικά σχέδια. Είμαστε μαζί τους!».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...