20.8 C
Chania
Saturday, December 2, 2023

Τι είπε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκη στους Financial Times για τους ολιγάρχες των ΜΜΕ, των κρατικών προμηθειών και του real estate

Ημερομηνία:

Σε συνέντευξη που έδωσε ο βουλευτής Χανίων Γιώργος Σταθάκης στην εφημερίδα Financial Times αναφέρθηκε στις πρώτες βασικές παρεμβάσεις στην οικονομία τις οποίες σκοπεύει να υλοποιήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε περίπτωση ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων, προτεραιότητα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κίνηση η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τον κ. Σταθάκη είναι σκόπιμο να διακρίνουμε ανάμεσα στην υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα, που πρέπει να ενισχυθεί και να διευκολυνθεί, και στις εταιρίες οι οποίες διατηρούν διασυνδέσεις με την πολιτική ελίτ και με αυτό τον τρόπο βλάπτουν τον ανταγωνισμό και δημιουργούν αποπνικτικές συνθήκες για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, προτεραιότητα για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτελεί η σύγκρουση με τους «ολιγάρχες» της ελληνικής οικονομίας.

Ως παράδειγμα μη υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας ο κ. Σταθάκης ανέφερε τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, στις κρατικές προμήθειες και στον χώρο της αγοράς ακινήτων. Η περίπτωση των μεγάλων μέσων ενημέρωσης ξεχωρίζει εξαιτίας της μέχρι σήμερα απουσίας οποιασδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκμίσθωση από το ελληνικό δημόσιο των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Η συγκεκριμένη κίνηση, όπως ανέφερε ο βουλευτής Χανίων, θα απέφερε έσοδα πάνω από εκατό εκατομμύρια ευρώ για το κράτος. Άλλο συναφές παράδειγμα μη υγιούς οικονομικής δραστηριότητας είναι η σχέση της υφιστάμενης πολιτικής ελίτ με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις συμβάσεων προ του 2009 που αποκαλύπτουν υπερβολικά μεγάλες αποδόσεις για τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την διαχείριση κρίσιμων υποδομών. Τέλος, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις προβληματικών ιδιωτικοποιήσεων όπως αυτές του Ελληνικού καθώς και αυτές των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Οι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις δεν έχουν ακόμα επικυρωθεί νομικά και σε περίπτωση ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα μπορούσαν να ακυρωθούν από τη Βουλή.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα μεγάλα περιθώρια αύξησης των εσόδων για το ελληνικό δημόσιο μέσα από τον περιορισμό εξόφθαλμων περιπτώσεων φοροδιαφυγής που οφείλονται στις σχέσεις ανάμεσα στην οικονομική και την πολιτική ελίτ.

Η περίπτωση της «λίστας Λαγκάρντ» και άλλες συναφείς υποθέσεις αποτελούν παραδείγματα μορφών φοροδιαφυγής η πάταξη των οποίων θα μπορούσε να αποφέρει έως και 1 δις ευρώ για το ελληνικό δημόσιο. Τα έσοδα αυτά θα κατευθύνονταν άμεσα προς την χρηματοδότηση του προγράμματος για την ανακούφιση από την φτώχεια και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τέλος, κατά τον κ. Σταθάκη οι ανησυχίες αναφορικά με την αδυναμία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας δεν ευσταθούν. Η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τον Ιούλιο και αυτό χωρίς να συνυπολογιστούν μορφές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης από την έκδοση εντόκων γραμματίων στην εσωτερική αγορά. Ως εκ τούτου οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση συνθηκών οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας για τη χώρα μετά από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι εξασφαλισμένες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Guardian «αδειάζει» τον Σούνακ – Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης με Μητσοτάκη

Σε αποκαλύψεις αναφορικά με τα όσα προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής...

Κρήτη: Με τηλεφωνήματα και sms αποσπούν χρήματα οι απατεώνες

Δύο υποθέσεις εξαπάτησης καταγγέλθηκαν, χθες, στις διωκτικές Αρχές. Και οι δύο...

Κρήτη: Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 15 ετών

Σε ακραία επίπεδα σχεδόν σε όλη τη χώρα κυμάνθηκε η...