22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τι ειναι το παράξενο άτριχο πλάσμα που ξέβρασε ποταμός στην Κρήτη; | Βίντεο

Ημερομηνία:

Η θεομηνία έπληξε πριν από λίγες ημέρες στο νησί. Ποτάμια φούσκωσαν και ξεχείλισαν και δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες. Αυτή η θεομηνία είχε σαν αποτέλεσμα το ποτάμι στις Γούρνες να ξεβράσει ένα παράξενο πλάσμα χωρίς τρίχες επάνω στο κορμί του.

Οι εικόνες που έφερε στη δημοσιότητα το ekriti.gr με αυτό το παράξενο πλάσμα έχουν ξεσηκώσει μεγάλη κουβέντα. Όλοι αναρωτιούνται τι ζώο είναι αυτό που ξέβρασε το ποτάμι. Ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης Έφορος Συλλογών Σπονδυλωτών, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα να πρόκειται για έναν μεγάλο ασβό που ζει στο νησί και οι ντόπιοι τον αποκαλούν άρκαλο.

Όμως και πάλι ο άρκαλος είναι ένα ιδιαιτέρως τριχωτό ζώο κάτι που το πλάσμα που ξεβράστηκε δεν είναι. Σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράκη, όμως, ο άρκαλος αυτός φαίνεται πως έμεινε για αρκετές ώρες στο νερό, με αποτέλεσμα να φουσκώσει, να μαδηθεί και να πάρει αυτή την απόκοσμη όψη.

Τι είναι ο άρκαλος

Ο ασβός της Κρήτης ή άρκαλος (επιστ. Meles meles arcalus) αποτελεί ενδημικό υποείδος του κοινού ασβού. Είναι σαρκοφάγο θηλαστικό που θυμίζει αρκούδα με κοντά πόδια και σχετικά μακρύ σώμα (70-95 εκατοστά) και κοντή ουρά (15 εκατοστά), ενώ φτάνει σε βάρος τα 20 κιλά. Έχει τρίχωμα κοντό, πυκνό και σκληρό ασημόλευκο στη ράχη, στα πλευρά και την ουρά. Φέρει μια χαρακτηριστική λευκή ταινία που ξεκινά από το άκρο του ρύγχους του και φτάνει ως το πίσω μέρος της κεφαλής. Στις δύο πλευρές υπάρχουν, παράλληλα, δύο άλλες ταινίες με καφέ σκούρα απόχρωση, οι οποίες περνάνε πάνω από τα μάτια θυμίζοντας κλέφτη.

Είναι ζώο παμφάγο, τρώει λαγούς, κουνέλια, αρουραίους, ποντίκια, σκουλήκια, ρίζες, φρούτα (τα αμπέλια αναστενάζουν), σκαθάρια, σπόρους (βελανίδια), έντομα (σφήκες, μέλισσες κλπ) και σαλιγκάρια. Γενικά προτιμά τη ζωική τροφή και δεν είναι επιθετικός στον άνθρωπο, εκτός αν βρεθεί σε δύσκολο θέση.

Γεννά Φεβρουάριο με Μάρτιο 3-5 μικρά ύστερα από εγκυμοσύνη 7-8 μηνών. Μετά από 6 εβδομάδες τα μικρά αποχωρίζονται από τους γονείς για να ζήσουν μόνα. Ενηλικιώνονται σε δύο χρόνια. Ζει περίπου 15 χρόνια.

Είναι νυκτόβιο ζώο, περνά τη ζωή του σε υπόγεια φωλιά (ένα πολύπλοκο τούνελ με πολλούς διαδρόμους και εξόδους διαφυγής) που κατασκευάζει στο έδαφος. Ο άρκαλος είναι κοινό ζώο στην Κρήτη κια συναντάται έως τα 1500 μέτρα υψόμετρο. Την δεκαετία του 1960 και πριν το κυνηγούσαν για το δέρμα του, αλλά πλέον το κυνήγι του απαγορεύεται. Μάλιστα υπάρχει μια πόλη στο κέντρο του Νομού Ηρακλείου, κοντά στην οποία υπήρχαν πολλοί ασβοί, η οποία ονομάζεται Αρκαλοχώρι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ