17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τι επιλέγουμε να θυμόμαστε;

Ημερομηνία:

Πρόσφατα γιορτάσαμε την εθνική μας επέτειο. Και τι γιορτάσαμε ακριβώς; Όπως θα ρωτούσε και κάποιος δημοσιογράφος τους μαθητές στις παρελάσεις που μονίμως μπερδεύουν τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου με την επανάσταση του 1821. Στην ουσία αυτό που γιορτάζουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα είναι η επέτειος της εισβολής των Ναζί στη χώρα μας ή έστω για κάποιους την επέτειο του ΟΧΙ που είπε ο λαός και όχι ο Μεταξάς.

Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν γιορτάζει την απελευθέρωσή της. Ο λόγος το ανέγγιχτο τραύμα του εμφυλίου που φαίνεται ότι είναι η αιτία της αμνησίας για μια μέρα σαν και αυτή. Το γεγονός δηλαδή ότι μετά την απελευθέρωση από τον φασιστικό ζυγό ακολούθησε ο αδελφοκτόνος εμφύλιος μία από τις φοβερότερες συγκρούσεις του εικοστού αιώνα μαζί με τον ισπανικό εμφύλιο και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Στις 12 Οκτωβρίου 1944 οι Γερμανοί αποχώρησαν από τις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός της Κρήτης. Ωστόσο η μέρα της απελευθέρωσης ποτέ δεν καθιερώθηκε ως μέρα μνήμης, ούτε διοργανώθηκαν εορτασμοί, εκτός από μία απόπειρα που έγινε το 1964 για να τιμηθεί αυτή η επέτειος. Γιορτάζουμε λοιπόν την έναρξη του πολέμου και όχι τη λήξη του; Τι επιλέγουμε ως κοινωνία να θυμόμαστε και τι θέλουμε να ξεχάσουμε; Είναι καιρός πλέον, εκτός από την 28η Οκτωβρίου να γιορτάζουμε και την απελευθέρωση της χώρας. Δεν χρειάζονται παρελάσεις αλλά λιτές τελετές μνήμης, για να θυμηθεί ξανά η ελληνική κοινωνία τα δεινά που προκάλεσαν οι δυνάμεις κατοχής και τον αγώνα και τις θυσίες χιλιάδων ανθρώπων ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό.

Στις μέρες μας αυτή η μνήμη είναι αναγκαία και επίκαιρη όσο ποτέ.

Αγγελική Ελ. Ροσμαράκη

 

 

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγγελική Ελ. Ροσμαράκη
* Μed στην εκπαίδευση "Το ψέμα τρέχει, αλλά η αλήθεια είναι κουτσή. (κάποτε όμως φτάνει και αυτή)" | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...