Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το USS Gerald R. Ford, απέπλευσε από την Κροατία μετά την ολοκλήρωση επισκευών κατά τη διάρκεια πενθήμερης επίσκεψης σε λιμάνι, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό την Πέμπτη, ένδειξη ότι το πολεμικό πλοίο θα μπορούσε να είναι έτοιμο να επανενταχθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Το πλοίο απέπλευσε από την περιοχή νωρίς την περασμένη εβδομάδα, αφού υπέστη ζημιές από πυρκαγιά στο πλυντήριο και στον θάλαμο ενδιαίτησης εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με το Ιράν.
Το Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη ότι οι επισκευές ολοκληρώθηκαν και το πλοίο έλαβε εφόδια για τη συνέχιση των επιχειρήσεων ενώ βρισκόταν ελλιμενισμένο στο Σπλιτ της Κροατίας.
«Το Gerald R. Ford παραμένει έτοιμο για πλήρη ανάληψη αποστολών προς υποστήριξη των εθνικών στόχων σε οποιαδήποτε περιοχή επιχειρήσεων», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η έρευνα για την πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι τα μέλη του πληρώματος του πλοίου «αφιέρωσαν χρόνο για να απολαύσουν λίγη άδεια» στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Ο διοικητής της Ομάδας Κρούσης Αεροπλανοφόρου 12, Υποναύαρχος Paul Lanzilotta, και άλλοι ναυτικοί διοικητές συναντήθηκαν επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, με την Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κροατία, Nicole McGraw, για να συζητήσουν «τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της ομάδας κρούσης και τη συνεχή επιχειρησιακή ετοιμότητα» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο λιμάνι.
Το USS Gerald R. Ford και τα πλοία συνοδείας του στάλθηκαν στη Μέση Ανατολή στα μέσα Φεβρουαρίου για να ενωθούν με επιπλέον πολεμικά πλοία που ήταν ήδη τοποθετημένα στα ανοικτά των ιρανικών ακτών, ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή εβδομάδες πριν από την αρχική έναρξη των κοινών πληγμάτων ΗΠΑ-Ισραήλ.
Τα πλοία, συμπεριλαμβανομένου του USS Abraham Lincoln, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία δεκάδων αεροσκαφών και χιλιάδων στρατιωτικών που υποστηρίζουν την εναέρια εκστρατεία κατά της Τεχεράνης.
Ένα τρίτο αεροπλανοφόρο, το USS George H.W. Bush, φέρεται επίσης να κατευθύνεται προς τη Μέση Ανατολή με τρία αντιτορπιλικά και μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου που αποτελείται από περισσότερους από 6.000 ναύτες, σύμφωνα με το Associated Press.
Η Ομάδα Κρούσης του αεροπλανοφόρου Ford βρίσκεται στη θάλασσα από τον Ιούνιο του 2025, διεξάγοντας επιχειρήσεις στον Αρκτικό Κύκλο, τη Μεσόγειο, την Καραϊβική και την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό.



