Το αστρονομικό “επίδομα” που δικαιούται η Λιζ Τρας εφ όρου ζωής για 45 ημέρες καταστροφικής πρωθυπουργίας στη Βρετανία

Κανένα σχόλιο

Κατάφερε να την… παραιτήσουν από την εξουσία σε μόλις 45 ημέρες. Εγινε η βραχυβιότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας, συνδέοντας το ονομά της με ένα σχέδιο που κόντεψε να γκρεμίσει την οικονομία της χώρας. Ε και; Η Λιζ Τρας, αν και έγινε παγκόσμιος περίγελος, δικαιούται να λάβει ένα αστρονομικό επίδομα, για αυτό το ολιγοήμερο πέρασμά της από την πρωθυπουργία.

Οπως γράφει το CNN, η Τρας θα μπορεί να διεκδικήσει έξοδα έως και 115.000 λίρες (130.000 ευρώ) το χρόνο για το υπόλοιπο της ζωής της. Παρά την εξαιρετικά σύντομη θητεία της, δικαιούται να λαμβάνει πληρωμές στο πλαίσιο του Επιδόματος Δημοσίου Δασμού (PDCA), ενός προγράμματος που ρυθμίζεται από την κυβέρνηση, το οποίο εισήχθη το 1990 για να «βοηθήσει πρώην Πρωθυπουργούς που είναι ακόμη ενεργοί στη δημόσια ζωή».

Το επίδομα αυτό αποζημιώνει τους πρώην πρωθυπουργούς για έξοδα γραφείου και γραμματείας που προκύπτουν από τα δημόσια καθήκοντά τους. «Οι πληρωμές γίνονται μόνο για την κάλυψη του πραγματικού κόστους της συνέχισης της εκπλήρωσης των δημόσιων καθηκόντων», σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου .

"Sponsored links"

Ολοι οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας είναι επιλέξιμοι για το επίδομα PDCA, το οποίοέχει περιοριστεί στις 115.000 λίρες ετησίως από το 2011 και αναθεωρείται ετησίως από τον εν ενεργεία πρωθυπουργό. Οι πρώην ηγέτες δικαιούνται επίσης να διεκδικήσουν επίδομα για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες του προσωπικού τους, το οποίο περιορίζεται στο 10% του PDCA.

Από το 2020 έως το 2021, οι πρώην πρωθυπουργοί Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, Γκόρντον Μπράουν, Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ αποζημιώθηκαν με διαφορετικά ποσά.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικές οργανώσεις προτρέπουν την Τρας να αρνηθεί το ετήσιο επίδομα το οποίο χρηματοδοτείται από το δημόσιο, καθώς οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους ζωής από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και τον πληθωρισμό που έχει φράσει σε υψηλό 40 ετών.

(με πληροφορίες από CNN)

huffingtonpost.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live