“Ανοίξαμε ανανεωμένοι με αγάπη για το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας”
Mε αυτό το λιτό μήνυμα, η διεύθυνση του Βοτανικού Πάρκου Κρήτης ανακοίνωσε την επανεκίννηση λειτουργίας του.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο, ο βοτανικός κήπος θα είναι ανοικτός καθημερινά, με πρώτη είσοδο 09:00 το πρωί και τελευταία 2 ώρες πριν την δύση του ηλίου. Το εστιατόριο λειτουργεί έως τις 6 το απογευμα.
Το βοτανικό πάρκο και οι κήποι Κρήτης δημιουργήθηκαν στις στάχτες μιας καταστροφικής πυρκαγιάς.
Ήταν Οκτώβρης του 2003 και το σύνολο σχεδόν των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης, αλλά και πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων από την Αθήνα έδιναν αγώνα να σώσουν ότι μπορούσε να σωθεί σε Λάκκους και Σκορδαλού μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε από καλώδιο της ΔΕΗ.
Το μέγεθος της καταστροφής ανυπολόγιστο. Ολοκλήρες περιουσίες καταστράφηκαν, δεκάδες χιλιάδες δέντρα κατακάηκαν, μεταξύ αυτών και οι ελαιώνες της περιοχής που αποτελούσαν μνημείο της φύσης. Το τοπίο που άφησε πίσω της η πύρινη γλώσσα έμοιαζε βγαλμένο από την κόλαση. Παντού αποκαΐδια, απομεινάρια κορμών δέντρων που κείτονταν νεκρά και μαύρη γη.
Η οικογένεια Μαρινάκη υπέφερε κι αυτή από την καταστροφή. Μέσα σε μία νύχτα είδε την περιουσία της να αφανίζεται. Στα 200 στρέμματα γης ιδιοκτησίας της δεν είχε μείνει ούτε ένα δέντρο.
Πολλοί θα απελπίζονταν. Όμως ο Πέτρος Μαρινάκης δεν ήθελε να υποκύψει στην απόγνωση. Μέσα από το μαύρο της καμμένης γης γεννήθηκε μια ελπιδοφόρα ιδέα. Η ζωή θα ξαναβρεί το δρόμο της, θα ξεπηδήσει κάτι ακόμα καλύτερο, κάτι ακόμα πιο όμορφο. Το όμορφο που είχε στο μυαλό του ο Πέτρος Μαρινάκης ήταν το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης.
Είχε γράψει σχετικά:
«Στα παιδικα μου χρονια τα καλοκαίρια ερχόντουσαν πολλά παιδιά από την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας με τις οικογένειες τους που είχαν καταγωγή από εκεί για διακοπές. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι δεν γνώριζαν από χλωρίδα ακόμα και το ελαιόδεντρο με την πορτοκάλια ούτε συζήτηση βέβαια για την μουσμουλιά η την χαρουπιά για παράδειγμα. Φυσικά είναι λογικό όταν μεγαλώνεις σε μια μεγαλούπολη ή σε ένα μέρος με διαφορετική χλωρίδα να μη ξέρεις και πολλά πράγματα.»
Μοιράστηκε την ιδέα του με τα αδέλφια του και αυτά συμφώνησαν, κι όλοι μαζί προχώρησαν στην υλοποίησή της.
Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2004. Χρειάστηκαν 5 ολόκληρα χρόνια κοπιαστικής εργασίας για την ολοκλήρωση του πάρκου. Τον Απρίλη του 2009 οι πύλες του άνοιξαν.
Ο σπόρος που φύτεψαν στις στάχτες έγινε δέντρο που άνθισε και κάρπισε, μεγάλωσε, κι έγινε ένας επίγειος παράδεισος, το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης, που σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα καλύτερα βοτανικά πάρκα παγκοσμίως.
Στην έναρξη της διαδρομής υπάρχει συμβολικά μια καμένη αιωνόβια ελιά για να υπενθυμίζει σε όλους τους επισκέπτες την πυρκαγιά του 2003 που στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία του πάρκου, το γεγονός ότι ο παράδεισος που πρόκειται να επισκεφθούν ξεκίνησε μετά από μια καταστροφή.
Οι επισκέπτες του, μέσα στις μία με δύο ώρες (αναλόγως της διαδρομής που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν) και τα 2,5 χιλιόμετρα της διαδρομής του, θα γνωρίσουν πάνω από 950 ποικιλίες 170 διαφορετικών φρουτόδεντρων αλλά και πάνω από 100 είδη μεσογειακών και ενδημικών βοτάνων, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και δεκάδες καλλωπιστικά και άλλα φυτά.
Πρόσβαση – Οδηγίες προς τους επισκέπτες
Τοποθεσία:
Σκορδαλού Κυδωνίας, περιοχή Φουρνέ, Χανιά, Κρήτη, 17ο χλμ. Εθνικής οδού Χανίων, Φουρνές, Ομαλός
Με συγκοινωνία:
ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ: Καθημερινά δρομολόγια από τα Χανιά προς το Βοτανικό Πάρκο (Φουρνές) και επιστροφή.
Αφετηρία | Ώρες αναχώρησης |
Από Χανιά [ ΚΤΕΛ ] | 09:30 |
Άγιοι Απόστολοι | 09:35 |
Σταλό | 09:40 |
Αγία Μαρίνα | 09:45 |
Πλατανιάς | 09:50 |
Βοτανικό πάρκο & κήποι Κρήτης προς Πλατανιά-Αγία Μαρίνα-Σταλό-Χανιά | 14:30 |
Κατά τους χειμερινούς μήνες τα δρομολόγια ενδέχεται να αλλάξουν. https://bus-service-crete-ktel.com
Με αυτοκίνητο:
- Συντεταγμένες: 35.25.06 N, 23.56.22 E
- Σε κομβικά σημεία έχουν τοποθετηθεί σχετικές κατατοπιστικές πινακίδες.
- Aπό το κέντρο Χανίων:
Ακολουθείστε την κατεύθυνση προς Ομαλό – φαράγγι Σαμαριάς. Όταν φτάσετε στον Φουρνέ στρίβετε δεξιά για Λάκκους – Ομαλό. Συνεχίστε για δυο χιλιόμετρα και φτάνετε στο Βοτανικό Πάρκο. - Από το Ρέθυμνο, Ηράκλειο:
Βγαίνετε στην τρίτη έξοδο δεξιά και αμέσως μετά αριστερά με κατεύθυνση Λάκκους-Ομαλό. Όταν φτάσετε στον Φουρνέ στρίβετε δεξιά για Λάκκους – Ομαλό. Συνεχίστε για δυο χιλιόμετρα και φτάνετε στο Βοτανικό Κήπο - Από τον Πλατανιά:
Στην γέφυρα του Πλατανιά, στρίβετε προς Πατελάρι. Όταν φτάσετε στον Φουρνέ στρίβετε δεξιά για Λάκκους – Ομαλό. Συνεχίστε για δυο χιλιόμετρα και φτάνετε στο Βοτανικό Κήπο.
Χρήσιμες Πληροφορίες προς τους επισκέπτες:
Η διαδρομή στο Βοτανικό Πάρκο και Κήπους Κρήτης είναι χωμάτινη και απολύτως βατή καλύπτοντας απόσταση 2,5 Km σε πλαγιά περίπου. Αρχικά, η διαδρομή ακολουθεί την πλαγιά του βουνού με τις αντίστοιχες ανηφοριές και κατηφοριές για να καταλήξει στη λίμνη του Πάρκου και στη συνέχεια ακολουθεί ένα φιδωτό μονοπάτι που οδηγεί στην έξοδο και στο εστιατόριο του Πάρκου.
1. Επειδή η διαδρομές και τα μονοπάτια στο Πάρκο είναι χωμάτινα και ακολουθούν την αντίστοιχη φυσιολογία του εδάφους συστήνεται στους επισκέπτες να φορούν άνετα υποδήματα, όπως αθλητικά παπούτσια.
2. Ο μέσος χρόνος που χρειάζονται οι επισκέπτες προκειμένου να περιηγηθούν στο Κήπο είναι περίπου 1, 5 – 2 ώρες. Δεν υπάρχει, ωστόσο, χρονικός περιορισμός στους επισκέπτες για το πόση ώρα μπορούν να παραμείνουν στο Κήπο.
3. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η καλύτερη ώρα επίσκεψης του Κήπου είναι το πρωί, ώστε να μην υπάρχει αρκετή ζέστη, αλλά και να υπάρχει αρκετός χρόνος για περιήγηση χωρίς χρονική πίεση.
4. Επειδή στο Κήπου φιλοξενούνται και ενδημούν ζώα άγρια Φύσης, απαγορεύονται οι σκύλοι προκειμένου να μην διαταχθεί το οικοσύστημα του Κήπου, όπως άλλωστε προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς του τμήματος Δασών. Επιτρέπονται, όμως, στο εστιατόριο του Κήπου.
5. Στο Κήπο, σε αρκετά σημεία, έχουν διαμορφωθεί χώροι στάσης και ανάπαυσης των επισκεπτών.
6. Στην είσοδο του Κήπου λειτουργεί εστιατόριο που διαθέτει πανοραμική θέα της περιοχής και προσφέρει παραδοσιακά φαγητά, χρησιμοποιώντας ντόπια, βιολογικά υλικά, όπως επίσης και προϊόντα που προέρχονται από τα φυτά του Πάρκου.
7. Ο Βοτανικός Κήπος Κρήτης είναι ανοιχτά καθημερινά, από αρχές Μαρτίου έως και το τέλος Νοέμβριου, από τις 09:00 το πρωί ως τις 20:30 το βράδυ. Για επισκέψεις σχολείων, συλλόγων κ.τ.λ. όπως επίσης και τη χρήση του αμφιθεάτρου, θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση.
8. Η είσοδος κοστίζει 7 ευρώ για τους ενήλικες. Για παιδιά από 6 έως 12 ετών κοστίζει 4 ευρώ, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για τα παιδιά έως 6 ετών. 30% έκπτωση για τους Έλληνες.