20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Μαρμελάδα πορτοκάλι (1)
Ενάμιση κιλό πορτοκάλια, ένα λεμόνι, ζάχαρη.
Απ’ τα μισά πορτοκάλια κόβετε τη φλούδα, το κίτρινο μόνο. Κατόπιν την ξανακόβετε σαν σπιρτόξυλα. Τα σκεπάζετε με κρύο νερό και βράζετε έως να μαλακώσουν. Στύβετε καλά τα πορτοκάλια και το λεμόνι. Προσθέτετε την κομμένη φλούδα και το νερό που την βράσατε και μετράτε το μείγμα με φλυτζάνι. Όσο μείγμα τόση ζάχαρη. Βράζετε επί μια ώρα. Την αφήνετε να μείνει 24 ώρες και την ξαναβράζετε να δέσει.

Μαρμελάδα πορτοκάλι (2)
Έξι μεγάλα πορτοκάλια, ένα μεγάλο λεμόνι, δύο κιλά νερό, δύο κιλά ζάχαρη.
Κόβετε στη μέση τα πορτοκάλια και το λεμόνι και τα στύβετε καλά. Στραγγίζετε το χυμό και βάζετε τα κουκούτσια σε τουλπάνι. Κόβετε τις φλούδες σε λεπτά μακριά κομμάτια και τις βάζετε σε γυάλινο σκεύος. Προσθέτετε το νερό, τον χυμό και το τουλπάνι με τα κουκούτσια. Αφήνετε να μείνουν 24 ώρες και μετά τα βράζετε έως ότου εξατμιστεί το μισό υγρό. Περίπου δύο ώρες. Βγάζετε και στύβετε το τουλπάνι, προσθέτετε στο μείγμα τη ζάχαρη, βράζετε τη μαρμελάδα επί μισή ώρα. Την επόμενη μέρα την ξαναβράζετε έως να δέσει ενώ αφαιρείτε τον αφρό. Τη βάζετε ζεστή σε στεγνά αποστειρωμένα ζεστά βάζα, τοποθετείτε επάνω λαδόκολλα βουτηγμένη σε κονιάκ και κλείνετε τα καπάκια.

Λικέρ πορτοκάλι
Εννιά φλυτζάνια κονιάκ, ενάμιση φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού, φλούδα έξι πορτοκαλιών, δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη.
Αφαιρούμε την φλούδα των πορτοκαλιών. Ανακατεύουμε τον χυμό, την φλούδα, το κονιάκ, και τη ζάχαρη. Αδειάζομε σε φιάλη με φαρδύ στόμιο, την ταπώνουμε καλά και αφήνουμε σε δροσερό μέρος επί ένα μήνα. Το στραγγίζομε και είναι έτοιμο.

Πορτοκαλόπιτα
Τρία αβγά, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα ποτήρι λάδι, ένα μπέικιν, ένα γιαούρτι, ξύσμα δύο πορτοκαλιών, χυμό από ένα πορτοκάλι, μισό κιλό φύλλο κρούστας. Το ξεραίνομε στο φούρνο και το θρυμματίζομε.
Χτυπάνε τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτομε τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας τελευταίο το φύλλο κρούστας. Ψήνομε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει.
Σιρόπι: δύο ποτήρια ζάχαρη, τρία ποτήρια νερό. Ξύσμα πορτοκαλιού. Βράζομε για δέκα λεπτά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Δήμαρχο Χανίων ο Γιώργος Κουμεντάκης

Τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη,...