17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων καταγγέλει την ΕΛ.ΑΣ. Χανίων για πρόστιμα – στοχοποίηση μεταναστ(ρι)ών

Ημερομηνία:

Κείμενο καταγγελίας προς ΕΛ.ΑΣ. Χανίων:

Τον περασμένο καιρό έλαβε χώρα, για ακόμα μία φορά, μία εξόφθαλμη στοχοποίηση μεταναστών με αφορμή τα πρόστιμα για παραβίαση του μέτρου της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους κατά του Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, μας έχουν μεταφερθεί πολυάριθμες αναφορές, αλλά και έχουμε γίνει μάρτυρες της επιδεικτικής προτίμησης και «ευαισθησίας» της αστυνομίας σε έλεγχο και επιβολή προστίμου σε μετανάστες ανάμεσα σε πλήθη που κανείς και καμία δεν φοράει μάσκα. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς συλλαμβάνονται και κρατούνται για ώρες ή και μέρες στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, μέχρι να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους.

Σαφώς και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με τα παραπάνω. Είναι μία κατάσταση η οποία έχει οξυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια στην πόλη μας. Από τα πρόστιμα σε άστεγους ανθρώπους γιατί «δεν μένουν σπίτι»!, μέχρι το «εσένα γράφω τώρα, μη μου μιλάς για τους άλλους που δεν φοράνε μάσκα» στους μετανάστες. Από τα αναίτια ‘ψαχτήρια’, μέχρι τις αθόρυβες συλλήψεις, τις επιβιβάσεις τα ξημερώματα στο πλοίο της γραμμής, και την εγκατάλειψη σε κάποια πλατεία της Αθήνας.

Το φαινόμενο, βέβαια, δεν παρουσιάζεται μόνο στα Χανιά. Είναι γνωστές οι περιπτώσεις προσφύγων και μεταναστριών που δέχθηκαν πρόστιμα έξω από τα κέντρα ‘φυλάκισης’ της Λέσβου, και αλλού, ή τα δεκάδες πρόστιμα που μοιράστηκαν σε μέλη της Πακιστανικής κοινότητας στο Σύνταγμα την περασμένη παραμονή της Πρωτοχρονιάς με το πρόσχημα ότι, όπως ανέφερε ο υπουργός ΠΡΟΠΟ, «οι νόμοι είναι νόμοι και ισχύουν για όλους».

Αλήθεια, αν οι νόμοι σας ισχύουν για όλους, τι έχετε να πείτε για τις παράνομες αφαιρέσεις-κλοπές χαρτιών και κινητών από μετανάστ(ρι)ες που προσεγγίζουν ελληνικό έδαφος; Τι έχετε να πείτε για τη στέρηση ενημέρωσης για κάθε δικαίωμά τους κατά τη διάρκεια κράτησης ή για την εσκεμμένη παρεμπόδισή τους από την αίτηση ασύλου; Τι έχετε να πείτε για τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις, απαγωγές, εμβολισμούς ναυαγών, … που καταγράφονται και καταγγέλλονται σε διεθνές επίπεδο;

Και ερχόμαστε στο γενικό ερώτημα: Υπάρχει άραγε κάποια κεντρική εντολή για αυτή τη στοχοποίηση, τρομοκράτηση και καταστολή ανθρώπων δίχως σπίτι, εργασία, χρήματα, … την ίδια ώρα που η προσφορά κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών από το κράτος και τις δημοτικές αρχές είναι (σχεδόν) ανύπαρκτη; Ή μιλάμε για ατομικές-πρωτοβουλιακές επιλογές του δυναμικού της αστυνομίας, οι οποίες συνεπάγονται συμπεριφορές διάκρισης και ενέχουν ρατσιστικά κίνητρα;

Γνωρίζουμε τον ευρύτερο ρόλο των μηχανισμών καταστολής εντός του καπιταλιστικού κράτους. Δεν θα δεχτούμε να επιτελείται πουθενά το εθνικιστικό αφήγημα που προωθείται από τα πάνω.

Οι μετανάστ(ρι)ες δεν είναι ο ‘ξένος εχθρός’, δεν είναι το μίασμα που φέρει βιολογικές και πολιτισμικές απειλές/ιούς, δεν είναι ο ‘παράνομος Άλλος’ που πρέπει να αποκλειστεί, αλλά και να ξεχωρίσει στο ‘ομοεθνές’ πλήθος ώστε να κανιβαλιστεί.

Οι μετανάστ(ρι)ες είναι κομμάτια της κοινής μας ιστορίας, του παρόντος και του μέλλοντός μας, της κοινής μας πάλης για χειραφέτηση και ελευθερία. Είναι η δύναμη της αντίστασης και της δημιουργίας, το φωτεινό παράδειγμα υπερίσχυσης της ζωής απέναντι σε κάθε τείχος και κάθε ξεριζωμό.

Αυτά που καλούμαστε να καταπολεμήσουμε είναι οι απάνθρωπες πρακτικές που ορίζουν ποιες ζωές είναι (αν)άξιες να βιωθούν, οι πολιτικές διάκρισης βάσει τάξης και φυλής, η περαιτέρω εδραίωση και πλουτισμός όσων επενδύουν στον φόβο και τον θάνατο … όλα όσα σκόπιμα οξύνονται κατά την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...