16.8 C
Chania
Saturday, February 24, 2024

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποκαλύπτει την πραγματικότητα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης – Δεν δίνουν λύσεις τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ημερομηνία:

Την πραγματικότητα που δεν κρύβεται πίσω από ιδεολογήματα και ψεύδη παρουσίασε με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αφορμή τη συζήτηση περί υποχρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων και ενόψει του νομοσχεδίου που θα ανοίξει τον δρόμο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τη στιγμή όπου ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήριζε fake news ότι η κυβέρνηση μειώνει τη χρηματοδότηση στα δημόσια Πανεπιστήμια με στόχο την υποβάθμισή τους τα στοιχεία που παρουσιάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν αφήνουν καμία αμφιβολία

Όπως φαίνεται, η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2024 έχει περικοπεί κατά 58,62% σε σχέση με το 2009, τα μέλη ΔΕΠ έχουν μειωθεί κατά 8,76%, οι άλλες κατηγορίες προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι) κατά 22,71%, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών αυξήθηκε κατά 39,78%. Με απλά λόγια, ενώ τα κόστη έχουν ανέβει σε σχέση με το 2009, ενώ ο αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε κατακόρυφα άρα και οι ανάγκες, μειώθηκε κατά δραματικό τρόπο η χρηματοδότηση, ο αριθμός των εκπαιδευτικών και του προσωπικού.

Και τώρα, ετοιμάζουν να ανοίξουν τις κερκόπορτες και στα κερδοσκοπικά ιδιωτικά πανεπιστήμια…

Διαβάστε την αποκαλυπτική ανακοίνωση όχι κόποιου κόμματος της Αριστεράς, ούτε φοιτητών που αντιδρούν αλλά της ίδιας της Συγκλήτου ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας:

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης εν όψει της κατάθεσης για διαβούλευση του ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δημοσιοποιεί κάποια στοιχεία που αφορούν στο πανεπιστήμιο και καταδεικνύουν ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

παν κρητης

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς έχει περικοπεί κατά 58,62% σε σχέση με το 2009, τα μέλη ΔΕΠ έχουν μειωθεί κατά 8,76%, οι άλλες κατηγορίες προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι) κατά 22,71%, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών αυξήθηκε κατά 39,78%.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει καταφέρει να διακρίνεται και να τιμά τη χώρα μας διεθνώς. Σύμφωνα με τη λίστα της Times Higher Education World University Rankings το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια  ανάμεσα στα 500 κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο και στα 100 καλύτερα νέα πανεπιστήμια με χρόνο ζωής κάτω από 50 χρόνια.

Οι επιτυχίες αυτές έχουν καταστεί εφικτές χάρις στο φιλότιμο και τις άοκνες προσπάθειες του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου που εργάζεται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Παρά τις διακρίσεις του πανεπιστημίου όμως, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη βιωσιμότητα του πανεπιστημίου, την ποιότητα του παραγόμενου ερευνητικού έργου, το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους φοιτητές του.  

Σε αυτόν τον τομέα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης πρωτοπορεί καθώς είναι το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που ξεκίνησε ήδη από το 2019 τη διαδικασία για την κατασκευή 2.846 φοιτητικών κατοικιών μέσω ΣΔΙΤ, ένα έργο που θα βοηθήσει χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους, παρέχοντας στέγαση υψηλής ποιότητας με χαμηλό ή και μηδενικό κόστος.

Παρ’ όλα αυτά, το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα από την παράθεση των παραπάνω στοιχείων, είναι ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο γενικότερα, χρήζει άμεσης γενναίας ενίσχυσης από την ελληνική Πολιτεία τόσο όσον αφορά στον προϋπολογισμό του όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο του, να στηρίζει την ελληνική  κοινωνία και να τιμά τη χώρα μας διεθνώς.

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, εκτός του ότι παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, δεν αναμένεται να λύσει κανένα από τα παραπάνω προβλήματα. Πέραν τούτου, το δημόσιο πανεπιστήμιο διασφαλίζει την ποιότητα της έρευνας και της εκπαίδευσης, προασπίζει την ελευθερία της σκέψης και προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες πολίτες για πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Η ενίσχυσή του λοιπόν πρέπει να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα της ελληνικής Πολιτείας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλγα Γεροβασίλη: «Είμαι παρούσα, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» – Κασσελάκης: «Σε καλωσορίζω, πάμε στις 10 Μαρτίου»

Την υποψηφιότητά της απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε...

Χανιά: 25 μετανάστες εντοπίστηκαν στη Γαύδο – Θα μεταφερθούν στην Χώρα Σφακίων

Ακόμη ένα σκάφος με μετανάστες εντοπίστηκε στη Γαύδο, νωρίς...

Συμφωνία Ελλάδας – Ινδίας για χιλιάδες εργάτες γης και όχι μόνο

Ένα ταξίδι με αρκετά πολλαπλασιαστικά οφέλη χαρακτηρίζεται η επίσκεψη...

Η Κρητικιά ηθοποιός και παραγωγός που “κατέκτησε” το Μπόλιγουντ

Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία ζει τα τελευταία περίπου 6...