19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Με ανθρωπιά μέλη του Πανεπιστήμιου των Ορέων στο Νίππος, εξέτασαν 70 κατοίκους και συζήτησαν στα καφενεία ανδρών και γυναικών

Ημερομηνία:

Το Νίππος Αποκορώνου επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο των Ορέων.

Στην ανακοίνωση κατοίκων του χωριού αναφέρεται:

“Απο νωρίς το πρωί της Παρασκευής 8 του Μάη μαζεύτηκε πολύς κόσμος στην αυλή του Σχολείου στο χωριό μας. Για μας ήταν έκπληξη και ιδιαίτερη  ευχαρίστηση όταν μια βδομάδα πριν  πληροφορηθήκαμε πως το Πανεπιστήμιο των Ορέων είχε προγραμματίσει την «εξόρμηση» του στο χωριό μας.

Λίγα ξέραμε για τηντοσο ωραία αυτή ιδέα κι’ετσι μπήκαμε στο site:  http://www.panoreon.gr  και διαβάσαμε τις πληροφορίες που μας έλειπαν: «Το Πανεπιστήμιο ρων Ορέων είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ξεκίνησε απο μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης και ιδρύθηκε με σκοπό να επιτύχει ένα δυναμικό άνοιγμα της ακαδημαîκής κοινότητας προς την κοινωνία, τους ανθρώπους της υπαίθρου,την αγνή λαϊκή γνώση και ευγένεια.

Εχοντας ως σκοπό του ν’αφουγκράζεται τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, έχει αναπτύξει διάφορους πυλώνες δράσης, μεταξύ αυτών: στα θέματα της Υγείας, της Κοινωνίας, του Πολιτισμoύ, της Παιδείας»  Μεταβαίνουν σε διάφορες περιοχές της Κρήτης σε συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές.

Βεβαίως μόλις ενημερωθήκαμε, με πολύ χαρά κι’ενθουσιασμό ανακοινώσαμε  τον ερχομό των γιατρών στο χωριό μας.

Τοιχοκολλήσαμε την είδηση και στα γειτονικά χωριά, απ’ όπου  πολλοί ενδιαφέρθηκαν, έφθασαν νωρίς και περίμεναν υπομονητικά, κάτω από την καρυδιά, αφού πήραν  αριθμό  προτεραιότητας απο την επι τόπου γραμματεία της «Αγίας Σοφίας» Αρμένων, που πρόθυμα μας πρόσφεραν τη βοήθειά τους και τους ευχαριστούμε πολύ.

Στο Νίππος δεχθήκαμε διάφορες ειδικότητες γιατρών: Στη μεγάλη αίθουσα του Σχολείου εγκαταστάθηκε η μεγάλη Ομάδα Οφθαλμιάτρων με τα μηχανήματά τους, υλικό και πίνακες διάγνωσης και με πολλούς τελειόφοιτους εκπαιδευόμενους οφθαλμιάτρους και πολλούς  νοσηλευτές.

Μας εξήγησαν πως ήταν η ομάδα του πασίγνωστου καθηγητή Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ιωάν.Παλλήκαρη μεγάλου ανθρωπιστή, που είναι ο εμπνευστής  και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου των Ορέων.

Όλες οι ιατρικές ειδικότητες απο τους καθηγητές μέχρι τους νέους νοσηλευτές αποτελούνταν απο προσηνείς, υπομονετικούς και χαμογελαστούς εθελοντές. Υπεύθυνος της Ομάδας Οφθαλμιάτρων, ήταν η κα Ολγα Ηλιάκη, διευθύντρια ΕΣΥ.

Η Ομάδα Κλινικής και Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας δεχόταν τους ασθενείς στο χώρο του Ιατρείου, υπεύθυνος αυτής της Ομάδας ήταν ο κ. Χρήστος Λιονής καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Η Ομάδα Νευροχειρουγικής ήταν στην αίθουσα του Συλλόγου «Περβολίτσια».  Υπεύθυνος ομάδας: κ. Αντώνης Βάκης, επικ. καθηγητής Νευροχειρουργικής.

Όλες οι ειδικότητες εξέτασαν πάνω από 70 ασθενείς που άδραξαν αυτή τη σπάνια ευκαιρία για δωρεάν ιατρικές εξετάσεις απο πανεπιστημιακούς γιατρούς, χωρίς να περιμένουν μήνες για ένα ρεντεβού.     Δώρο Θεού αυτές οι εξετάσεις στο χωριό μας, όταν όλοι ξέρουμε τα προβλήματα που μαστίζουν τη Δημόσια Υγεία.

Μετά το τέλος των εξετάσεων – ήταν κιόλας τρείς το απόγευμα – αυτή η πλούσια, χρήσιμη και ανθρώπινη εμπειρία, όλα τα μέλη της  αποστολής -μια 25αριά- κατάκοποι αλλά και πολύ ικανοποιοιμένοι, ξαπόστασαν στο ΙΠΠΟΚΟΡΩΝΙΟΝ όπου είχε ετοιμασθεί ένα νιππιανό, πλούσιο κέρασμα, προσφορά του Δήμου Αποκορώνου.

"google ad"

Ο Δήμαρχος  κ. Χαρ. Κουκιανάκης απουσίαζε κείνη τη μέρα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ο χωριανός μας αντιδήμαρχος Κρυονερίδας, ο κ. Αντώνης Νικ. Κοτσιφάκης τον εκπροσώπησε επαξίως. Μπράβο Αντωνιό!!

Το ίδιο απόγευμα, είχε προγραμματισθεί το «ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΑΝΔΡΩΝ» στο…. καφενείο – που αλλού – όπου οι άνδρες του χωριού βρέθηκαν για μιά ανοιχτή συζήτηση πάνω σε θέματα που αφορούν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τούς καλλιεργητές, με ειδικούς της Συν-Βιωματικής Παιδείας.

Μίλησαν για την ελαιοκαλλιέργεια, το δάκο, τα καινούργια βακτήρια, τα διάφορα «μαμούνια» της εληάς, την αντιμετώπισή τους, για τα κλαδέματα, για την κτηνοτροφία με τα προβλήματα της και όσα αφορούν κι ενδιαφέρουν τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Εισηγητές ήταν: Ο κ. Α.Στεφανάκης κτηνίατρος και πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, Ο κ. Σπ. Λιονάκης καθηγητής Δενδροκομίας, ΤΕΙ Κρήτης, Ο κ. Α. Κουλετάκης, εκπαιδευτικός.

Την ίδια ώρα, με την «Αποστολή Πηνελόπη Γκάντι»- έναν  απο τους πυλώνες του Πανεπιστημίου των Ορέων- στην έδρα του συλλόγου «Περβολίτσια» είχαμε άλλου είδους συζήτηση ως «ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» με κύριο θέμα: «Η ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα»

Με προβολή βίντεο, διαφάνειες, μουσική και έντυπο υλικό, ο συντονιστής του Πανεπιστημίου των Ορέων κ. Μιχ. Σκουλάς μας έκανε να θυμηθούμε πολλά για τον – σχεδόν ξεχασμένο πιά – αργαλειό των γιαγιάδων μας και τα αριστουργήματα που έφτιαχναν οι «ανυφάντρες» με ντόπια υλικά, όπως το μαλλί, το μετάξι –είχαμε πολλές μουρνιές για να τραφούν μεταξοσκώληκες, το βαμβάκι και το λινάρι – τότε καλλιεργούνταν ακόμη στα χωριά μας – επεξεργασμένα από τις ίδιες.

Παληά δεν υπήρχε σπίτι χωρίς «αργαστήρι» όπως το λέγανε, οι γυναίκες τότε ύφαιναν από «πατανίες» μέχρι και «κρεββατόρουχα» και οι κοπελιές τά «προυκιά» τους και το μεταξωτό πουκάμισο του..γαμπρού.

Η ιδέα της αναβίωσης της υφαντικής στα χωριά μας, άρεσε σε όλες μας, ξύπνησαν οι αναμνήσεις κι’ εμφανίστηκαν ιδέες και…καλλιτεχνική διάθεση.

Η εισηγήτρια: κα Βαρβάρα Τερζάκη – Παλλήκαρη, επικεφαλής της αποστολής, μας μίλησε και για τις εμπορικές διαστάσεις του πειραματισμού σε σωστές βάσεις που μπορει να γίνει και επάγγελμα, μη ξεχνώντας πως η πρώτη ύλη, το μαλλί προβάτων είναι διαθέσιμο και « πάει στράφι» αφού δεν χρησιμοποιείται πια απο τη βιομηχανία στον τόπο μας, και το συναντούμε πεταγμένο στα χωράφια και τους δρόμους, μετά την «κουρά» τα καλοκαίρια ..

Η κα Κωνστ. Μπατάλα, Προïστ Εκπαιδ. θεμάτων, Δ/νση Δ/θμιας Εκπ.Ηρακλείου, μας είπε πολλά για την ικανοποίηση της χειροποίητης καλαίσθητης δημιουργίας που είχε  παραχωρήσει παθητικά τη θέση της στην…τηλεόραση τις τελευταίες δεκαετίες!

Μαζί μας ήταν και ο Σχολικός Σύμβουλος Χανίων κ. Αντώνης Μυλωνάκης με τη σύζυγό του – εκπαιδευτικό – και με διαλεγμένο και προσιτό λεξιλόγιο, μας έδωσαν παραδείγματα και πολλές ιδέες, εφικτές και ανέξοδες για τις νέες γυναίκες σε αναζήτηση μιας προσοδοφόρου, δημιουργικής απασχόλησης.

Ηταν μια «γεμάτη» μέρα με τόσα που είδανε τα μάτια μας από το πρωί και το βράδυ είχαμε πολλά καλά κι’ ωραία να πούμε στους δικούς μας, τόσο που ξεχάσαμε …ν’ ανοίξουμε την τηλεόραση!!

Εκτιμούμε κι’ υποκλινόμαστε μπροστά στον άδολο και ανιδιοτελή εθελοντισμό των επιστημόνων που ερχόμενοι από την άλλη άκρη της Κρήτης, διέθεσαν το χρόνο και τις γνώσεις τους για να δώσουν σε μάς τόσο πολύ περίσσευμα αγάπης και κατανόησης.

Όλο κέρδος για όλους μας η κοινωνικότητα και η «ανθρωπιά» που όλοι μας αποκομίσαμε αυτή την ημέρα και ελπίζουμε να έχουμε και άλλες τέτοιες ευκαιρίες δημιουργικών  συναντήσεων, ξεφεύγοντας – έστω και περιστασιακά- απο τη μέγγενη της ανησυχίας και της αβεβαιότητας που μας ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια. Φωτεινό παράδειγμα αλληλεγγύης, όλοι ωφελούνται απο τη μοιρασιά της γνώσης.

Πόσο καλό θα ήταν να γίνονται συχνά και παντού τέτοιου είδους συναντήσεις και από άλλους φορείς, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να «δίνουμε» αγάπη και ευγένεια ψυχής, για να προκόψει αυτός ο τόπος που τόσο το έχει ανάγκη. Θερμά ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο των Ορέων για την «εξόρμησή» και την προσφορά  αγάπης τους στο χωριό μας το Νίππος. “

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...