14.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Το παραδεισένιο κεδρόδασος της Χρυσής έγινε νεκρό δάσος – Ας μην συμβεί το ίδιο και στο Κεδρόδασος

Ημερομηνία:

Άραγε, έπρεπε να φτάσουμε εδώ για να ληφθούν κάποια μέτρα; Θα ληφθούν;

Η τουριστική ανάπτυξη σκοτώνει τη φύση. Και δε χρειάζεται να είναι μεγαλοξενοδοχεία, μπορεί να είναι και ένα… τσαντήρι. Όταν γίνονται πολλά, όταν χιλιάδες επισκέπτονται ευαίσθητα οικοσυστήματα χωρίς να νοιάζονται για την σπανιότητα της ομορφιάς με την οποία καλούνται να συνυπάρξουν, η καταστροφή δεν είναι μακριά.

Στη προστατευόμενη περιοχή NATURA, Χρυσή, νότια του Λασιθίου, συντελέστηκε ένα έγκλημα το οποίο ήταν εις γνώση όλων εδώ και χρόνια, όμως ουδείς δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν.

Θυμόμαστε πριν 4 χρόνια, το 2016 γράφαμε ξανά για το μοναδικό δάσος από αυτοφυείς Κέδρους σπανιότατης ποικιλίας που πεθαίνει επειδή κάποιοι κάνουν αυτό που γουστάρουν και αδιαφορούν για τις συνέπειες των πράξεών τους.

Ήδη από το 2016, η δασική υπηρεσία είχε καταγράψει “καλπάζουσα ξήρανση” με ραγδαία νέκρωση κέδρων. Τότε, η νέκρωση είχε φτάσει το 50% των δέντρων στο δάσος της Αμμοθίνας και στην ολοκληρωτική σχεδόν νέκρωση του κεδροδάσους στο εσωτερικό του νησιού!

Τέσσερα χρόνια μετά λίγα άλλαξαν. Οι τουρίστες συνέχισαν να συρρέουν, συνέχισαν να βγάζουν selfies από τον παράδεισο, να φτάνουν εκεί με καραβάκια, να στήνουν σκηνές.

Με 200.000 ανθρώπους να περνούν κάθε καλοκαίρι μέσα από το δάσος από κέδρους, οι ρίζες των κέδρων που βρίσκονται στην επιφάνεια, δεν αντέχουν. Τα δέντρα πεθαίνουν. Για να φτάσουμε στη σημερινή είδηση ότι πλέον  το 80% των υπεραιωνόβιων κέδρων έχει ξηρανθεί.

Τώρα, τα μέτρα που χρειάζονται είναι ριζικά. Πλήρης απαγόρευση όχι μόνο της κατασκήνωσης αλλά ακόμη και του περπατήματος. Για να επιβιώσει το 20% των δέντρων που έχει απομείνει, λέει ο δασολόγος κ. Φιλιππάκης, πρέπει να απαγορευτεί κάθε ανθρώπινη παρουσία στη Χρυσή για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια!

Το κεδρόδασος της Χρυσής μετατρέπεται σε νεκρό δάσος, και σε αυτό έχουμε όλοι μας ευθύνη. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον τώρα θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και η καταστροφή της Χρυσής θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων και για άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα που υποφέρουν από την παρουσία χιλιάδων τουριστών.

Όπως το Κεδρόδασος, εδώ στα Χανιά που θέλουμε να ελπίζουμε ότι δε θα περιμένουμε πρώτα να καταστραφεί για να ληφθούν μέτρα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ