21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ήξεις-αφήξεις Χαρδαλιά: Δεν είμαστε για τα πανηγύρια, αλλά… στους δημάρχους η ευθύνη της απαγόρευσης

Ημερομηνία:

Αν και ο ίδιος τάχθηκε κατά των πανηγυριών και άλλων τέτοιων συναθροίσεων, ενώπιον του κινδύνου ανεξέλεγκτης διασποράς του κορωνοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αφού δήλωσε ότι έχει σαφή… προσωπική άποψη, «πέταξε το μπαλάκι» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχετικά με τις τελικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία», ο Ν. Χαρδαλιάς, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για τις επιπτώσεις του Covid-19, που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, αφού τόνισε ότι «η προσωπική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγύρια ούτε για συναθροίσεις ούτε για το παραμικρό. Είναι ώρα ευθύνης για τι τίποτα δεν έχει τελειώσει», στη συνέχει είπε ότι «πρέπει η αυτοδιοίκηση και ειδικά οι δήμαρχοι να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε όλο αυτό. Ένα πανηγύρι γίνεται γιατί ένας δήμαρχος παραχωρεί έναν χώρο. Άρα εκ των πραγμάτων ο δήμαρχος που παραχωρεί τον χώρο, προφανώς έχει την ευθύνη να ελέγξει ότι τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που οι επιδημιολόγοι μας έχουν καταθέσει».

«Δεν έχει τελειώσει τίποτα»

Συμπλήρωσε, δε, ότι «με την περισσή ευθύνη που όλον αυτόν τον καιρό πορευθήκαμε, μην περιμένουμε οριζόντιες νόρμες, ότι απαγορεύονται όλα τα πανηγύρια. Ο καθένας θα σταθμίσει τα δεδομένα της περιοχής του, το είδος των εκδηλώσεων που πρέπει και αν πρέπει να γίνουν», ενώ σχετικά με την πανδημία υπογράμμισε: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Σας καλώ και παρακαλώ να δείτε τι συμβαίνει γύρω μας στα Βαλκάνια, σε χώρες που όχι μόνο τα συστήματα τους υγείας αλλά και τα συστήματα πολιτικής προστασίας ήταν παράδειγμα για μας πριν ένα χρόνο που με εντολή του πρωθυπουργού ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να φτιάξουμε δομές, κάθετες στην κοινωνία έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε κίνδυνο και διαχειριστούν την όποια κρίση. Γιατί υπάρχουν φωτιές, πλημμύρες, καταστροφές, τα είδαμε όλα αυτό τον χρόνο, και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες από αυτό το μετερίζι».

Όσον αφορά δε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αν υπάρξει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, ο υφυπουργός εξήγησε ότι «υπάρχουν πρωτόκολλα διαδικασιών. Δεν υπάρχουν οριζόντιες αντιμετωπίσεις. Ανάλογα με το σενάριο ενεργοποιούνται και ορισμένα πρωτόκολλα. Δεν υπάρχει αυτό που ακούω πολύ συχνά, στα πόσα κρούσμα πάμε στο lockdown. Πολύ καλά γνωρίζουν και οι επιδημιολόγοι μας ότι μπορεί να έχουμε 60 κρούσματα, π.χ., σε μια περιοχή, τα οποία όμως να είναι σε ελεγχόμενο κύκλο και να μπορούμε να τα στεγανοποιήσουμε, ενώ μπορεί να έχουμε πέντε κρούσμα διάσπαρτα σε μια κοινότητα, που οι ιχνηλατήσεις να δείχνουν ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής, οπότε θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, τοπικά. Δεν υπάρχει μοτίβο πάνω σε αυτό και η συζήτηση σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, ποσοτικά, είναι και αβάσιμη και πέρα από κάθε επιχειρησιακή προσέγγιση»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ