14.8 C
Chania
Monday, December 4, 2023

Το πολύβουο μελίσσι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Ημερομηνία:

«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων μετατρέπει το Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας σε πολύβουο μελίσσι», σημείωσε ο διευθυντής του, Ματθαίος Φραντζεσκάκης κατά την τελετή έναρξης, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023. Και τα λόγια του επιβεβαιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο κατά τις επόμενες μέρες του φεστιβάλ, όπου από νωρίς το πρωί με τις μαθητικές προβολές και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, έως τα απογευματινά masterclasses, τις βραδυνές προβολές και την καθιερωμένη μεταμεσονύκτια, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών κατέκλυζε τις τρεις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

Το χαμόγελο των συνεργατών και των εθελοντών του φεστιβάλ, η άρτια οργάνωση, η κρητική φιλοξενία, μα πάνω απ’ όλα οι γεμάτες αίθουσες, ήταν τα κυριότερα στοιχεία που εντυπωσίασαν τους πολυάριθμους καλεσμένους – σκηνοθέτες, παραγωγούς, ηθοποιούς κλπ. – που τίμησαν με την παρουσία τους το φεστιβάλ.

Ο πολύπλευρος χαρακτήρας του φεστιβάλ αναδείχτηκε και μέσα από τα πρόσωπα που επέλεξε να τιμήσει. Όπως έχει καθιερωθεί ήδη από τις προηγούμενες χρονιές, το φεστιβάλ τιμά την ελληνικότητά του προσφέροντας βραβείο σε έναν καταξιωμένο εκπρόσωπο του ελληνικού κινηματογράφου, και φέτος ο εκπρόσωπος αυτός ήταν ο Κώστας Φέρρης, ο οποίος με συγκίνηση παρέλαβε το βραβείο πριν την προβολή της ταινίας του “Ρεμπέτικο”. Το παρόν έδωσε και ο Παντελής Βούλγαρης, διαχρονικός φίλος του φεστιβάλ, του οποίου η ταινία “Όλα είναι δρόμος” παρουσιάστηκε σε μία κατάμεστη από κόσμο μεταμεσονύχτια προβολή.

Ο Φατίχ Ακίν, αγαπημένος Γερμανός σκηνοθέτης με τουρκική καταγωγή και διεθνή αναγνώριση, ήταν επίσης μεταξύ των τιμώμενων προσώπων του φεστιβάλ. Ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν του επέτρεψαν να βρεθεί δια ζώσης στα Χανιά, όμως μετά την προβολή της ταινίας του “Μαζί ή τίποτα” είχε μία θερμή συζήτηση με τον δ/ντή του Φεστιβάλ Ματθαίο Φραντζεσκάκη για τις ρίζες και τους δεσμούς του με την Κρήτη, για το μέλλον του κινηματογράφου, τον ρόλο των φεστιβάλ, των κοινωνικών δικτύων και πολλά άλλα, καταχειροκροτούμενος από το κοινό που ξεπερνούσε τα 500 άτομα.

Ο διεθνής χαρακτήρας του φεστιβάλ ήταν φέτος ιδιαίτερα έντονος, με ταινίες από Αυστρία, Αφγανιστάν, Βέλγιο, Βολιβία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ινδία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδά, Μεξικό, Νεπάλ, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία.

Η “συγγένεια” του κινηματογράφου με τις εικαστικές τέχνες και τη γραφιστική αναδείχτηκε μέσα από τα τρία ακόμα πρόσωπα που τίμησε το φεστιβάλ: τον σχεδιαστή γραφιστικής τέχνης Δημήτρη Αρβανίτη, τον εικαστικό Μιχάλη Μανουσάκη και την εικαστικό – σκηνοθέτη Βουβούλα Σκούρα.

Και επειδή ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας είναι ένα από τα πιο καίρια και αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του φεστιβάλ, τα τιμώμενα πρόσωπα επισκέφθηκαν σχολεία των Χανίων και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μαθητές και να τους προσφέρουν κάτι από τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους.

"google ad"

Η αυξημένη παρουσία του κοινού, σε όλες τις μέρες και ώρες προβολών ήταν το χαρακτηριστικό που εντυπωσίασε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους επισκέπτες του. Όπως επεσήμανε ο κ. Φραντζεσκάκης «το φεστιβάλ βρίσκεται εδώ για ενδέκατη χρονιά και δίνει το παρόν με τις δράσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ το πιο σημαντικό κομμάτι του, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, είχαν λειτουργήσει ως προπομπός του φεστιβάλ, ακόμα πιο πριν. Επομένως, αυτό που βλέπει κανείς στα Χανιά είναι ένα κοινό καλλιεργημένο στην οπτικοακουστική παιδεία, που αισθάνεται ότι το φεστιβάλ το υπολογίζει, οπότε με τη σειρά του το αγκαλιάζει. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτόν τον διάλογο με την πόλη και είναι σαφώς ένα από τα κίνητρά μας να συνεχίζουμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο, κάθε χρονιά».

Άλλωστε, η τελετή λήξης του Φεστιβάλ το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, είναι σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένη στην εκπαιδευτική κοινότητα, με την προβολή αποσπασμάτων από τις ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που υλοποιεί όλο τον χρόνο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, από τις 5:15 μ.μ.

Στις 8 μ.μ., μετά την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στα σχολεία που συμμετείχαν στα προγράμματα, θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Θα ακολουθήσει το αποχαιρετιστήριο πάρτι του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στον εξωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι προβολές και οι παράλληλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ προσφέρονται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών, καθώς και των παράλληλων δράσεων του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι διαθέσιμο στο: www.chaniafilmfestival.com όπου μπορείτε επίσης να βρείτε τον πολυσέλιδο κατάλογο και το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ σε ηλεκτρονική μορφή.    

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έχουν ελεύθερη είσοδο και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.         

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ CFF

Το 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα τελούν υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας – Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Υποστηρίζονται από τη Βουλή των Ελλήνων, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, της ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ και του Πνευματικού Κέντρου Χανίων,

Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης,

Πραγματοποιούνται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Έχουν τη συνέργεια των σημαντικότερων φορέων του Κινηματογράφου, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης.

Χορηγοί #CFF11

COSMOTE TV

Τράπεζα Χανίων, Κρητικά Ακίνητα, Samaria

Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μετακινήσεων: ANEK Lines BlueStar Ferries
Χορηγός Αεροπορικών Μετακινήσεων:
 Aegean Airlines
Χορηγός Τοπικών Μετακινήσεων: 
CarwizGr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ