30.8 C
Chania
Thursday, June 20, 2024

Το Σωματείο Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η. για την αναμονή για PET-CT: Προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις δεν είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων:

Η αναμονή για εξέταση ΡΕΤ-CT στο ΠΑΓΝΗ φτάνει τους δύο μήνες, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του τμήματος πυρηνικής ιατρικής, καθώς και της μη παραγωγής του ραδιοφαρμάκου στην Κρήτη. Το τμήμα αυτό εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την Κρήτη, αφού δεν υπάρχει άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας στην περιοχή που να προσφέρει ΡΕΤ-CT.

Παρόλη την επέκταση των δραστηριοτήτων του τμήματος με την έναρξη του ΡΕΤ-CT το Φεβρουάριο του 2023, η πυρηνική ιατρική δεν ενισχύθηκε με μόνιμο προσωπικό. Μόνο μία θέση ιατρού προκηρύχθηκε (προ τριμήνου) για αυτό το τμήμα τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ οι υπηρετούντες πυρηνικοί ιατροί και τεχνολόγοι δεν επαρκούν για την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών. Όσον αφορά το λοιπό προσωπικό, στο ΡΕΤ-CT υπηρετούν μόνο μία νοσηλεύτρια και μία γραμματέας. Σε περίπτωση άδειας της νοσηλεύτριας, μετακινείται νοσηλεύτρια από άλλο τμήμα, ενώ σε περίπτωση απουσίας της γραμματέως, δεν αναπληρώνεται και δεν κλείνονται ραντεβού.

Παρά την υποστελέχωση, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 3.600 εξετάσεις ΡΕΤ-CT σε ένα χρόνο λειτουργίας του (κατά μέσο όρο 260 το μήνα). Διενεργούνται κατά μέσο όρο 12 εξετάσεις ημερησίως μόνο κατά το πρωινό ωράριο, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί για να λειτουργεί το ΡΕΤ-CT και το απόγευμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αναμονής για μια εξέταση καθοριστική για τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων. Καθυστέρηση στη διενέργεια ΡΕΤ-CT συνεπάγεται καθυστέρηση στην αντιμετώπιση ενός καρκινοπαθούς, με πιθανή επέκταση της νόσου και αρνητικές επιπτώσεις στην πρόγνωση και την επιβίωση. Για να αποφύγουν την αναμονή, δεκάδες ογκολογικοί ασθενείς από την Κρήτη μεταβαίνουν στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την οικονομική τους επιβάρυνση.

Η υποστελέχωση, ο περιορισμένος χρόνος λειτουργίας του ΡΕΤ-CT και η αύξηση της αναμονής είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας. Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ δήλωσε ότι το ΡΕΤ-CT επιβαρύνει το νοσοκομείο κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο και ότι είναι αδύνατη η απογευματινή λειτουργία του. Προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις δεν είναι η βελτίωση της ποιότητας και η παράταση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών, αλλά η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη κάλυψης των αναγκών περίθαλψης και η μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς. Στα πλαίσια της εξοικονόμησης κρατικών δαπανών, ελαχιστοποιείται και εξουθενώνεται το μόνιμο υγειονομικό προσωπικό.

Απαιτούμε:

Στελέχωση του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (γιατρούς, τεχνολόγους, νοσηλευτές, γραμματείς)

Επέκταση της λειτουργίας του PET-CT σε απογευματινή βάρδια χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: “Όχι” των δικαστών στην αποφυλάκιση της 39χρονης με το βιτριόλι

Στενός συνεργάτης του Απόστολου Λύτρα βρέθηκε χθες στο Ηράκλειο,...

Ηράκλειο: Επίσκεψη του Πρέσβη της Κίνας

Τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng και τους διπλωματικούς...