Το υπουργείο Πολιτισμού παραποίησε διακήρυξη της ΕΕ για να δικαιολογήσει το πολιτιστικό μποϊκοτάζ στη Ρωσία

Κανένα σχόλιο

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για το μποϊκοτάζ της κυβέρνησης ενάντια στον ρωσικό πολιτισμό – που ξεκίνησε με την απαγόρευση της παράστασης της «Λίμνης των Κύκνων» – η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, προχώρησε και σε παραποίηση επίσημης διακήρυξης υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να «τεκμηριώσει», προφανώς, το μποϊκοτάζ της, όπως προκύπτει από την απλή σύγκριση της ανακοίνωσης του υπουργείου Πολιτισμού, με το πρωτότυπο κείμενο.

Ειδικότερα, το υπουργείο Πολιτισμού ισχυρίζεται, ότι «στη Διακήρυξή τους οι Υπουργοί Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισαν ότι πρέπει να διακοπούν οι σχέσεις της ΕΕ με πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας, καθώς η τέχνη χρησιμοποιείται ως όργανο προπαγάνδας. Επίσης, πρέπει να κλείσουν στις ευρωπαϊκές χώρες τα ΜΜΕ, τα οποία ελέγχονται από τη Ρωσία.».

Το ενδιαφέρον είναι, ότι τα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται, ούτε στην επίσημη διακήρυξη της Συνόδου, όπως δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, ούτε, όμως, στην ίδια την ανακοίνωση του υπουργείου, στο σημείο που αναφέρεται στις αποφάσεις των υπουργών, όπως έχουν δημοσιευθεί στη Διακήρυξη.

"Sponsored links"

Μάλιστα, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του υπουργείου Πολιτισμού και τις πολιτικές του αποκλεισμού της Ρωσίας από το χώρο του πολιτισμού, στη Διακήρυξη επισημαίνεται «η σημασία της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτιστικής συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης, του διαλόγου, του σεβασμού, την ανεκτικότητα και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών και τη σημασία της προώθησης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών».

Σημειώνεται δε πως «οι δημοκρατικές αξίες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της δημιουργίας, της πολιτιστικής πολυμορφίας, της ελευθερίας της έκφρασης, ελευθερία μετάδοσης και λήψης πληροφοριών, ελευθερία και πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, το κίνημα των καλλιτεχνών και οι επαγγελματίες του πολιτισμού, καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι παγκόσμιες αξίες».

Η απάντηση Μενδώνη και η πολιτική αποκλεισμού

Σε απάντησή της στην «Αυγή», η Λίνα Μενδώνη παραδέχεται πως υπήρξε παραποίηση της Διακήρυξης, υποστηρίζοντας ωστόσο πως προκειται για «λάθος συνεργάτη της απο το Γραφείο Τύπου», ο οποίος έστειλε αρχικό αρχικό draft του κειμένου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το σχετικό δελτίο Τύπου με την παραποιημένη είχε αναρτηθεί από τη Δευτέρα και είχε προβληθεί σε όλα τα εγχώρια μέσα, χωρίς να υπάρξει κάποια διόρθωση. Παρέμεινε δε αναρτημένο στην επίσημη σελίδα του υπουργείου ακόμη και μετά την αποκάλυψη της παραποίησης. Ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε πως «δεν υπήρχε καμία πρόθεση να παραποιηθει το κείμενο».

Υπενθυμίζετα πως το υπουργείο Πολιτισμού εφαρμόζει πολιτική αποκλεισμού έχοντας δώσει εντολή να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

tvxs.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live