22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τσίπρας: Η χώρα δεν έχει κυβέρνηση – Αποκρουστική εικόνα με ανθρώπους του υποκόσμου να έχουν πλάτες στην εξουσία

Ημερομηνία:

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με βασικό ζήτημα τη διαχείριση της πανδημίας, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας. «Καταθέτω ως μεγάλη και βαθύτατη ανησυχία ότι τούτη την κρίσιμη ώρα η χώρα δεν έχει κυβέρνηση. Δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς τον κύριο Μητσοτάκη και τους υπουργούς όταν την Παρασκευή το μεσημέρι λέει στη Βουλή “τα πέτυχα όλα, είμαστε πρωταθλητές” ενώ βουλιάζουμε» υποστήριξε. Κατήγγειλε επίσης ότι «τις τελευταίες ημέρες ζούμε μία αποκρουστική εικόνα, μία εικόνα παρακμής με ανθρώπους του υποκόσμου που έχουν τη δυνατότητα να έχουν πλάτες στην κυβερνητική εξουσία και να συμπεριφέρονται με σκαιό τρόπο ακόμα και σε υπουργούς».

«Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Η κυβέρνηση έχει χάσει τελείως τον έλεγχο και η μπάλα παίρνει δυστυχώς και την επιτροπή των ειδικών. Η επιτροπή είναι σαν το σάκο του μποξ, έχει εργαλειοποιηθεί από την κυβέρνηση» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο Κοntra και πρόσθεσε:

«Καταθέτω ως μεγάλη και βαθύτατη ανησυχία ότι τούτη την κρίσιμη ώρα η χώρα δεν έχει κυβέρνηση. Δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς τον κύριο Μητσοτάκη και τους υπουργούς όταν την Παρασκευή το μεσημέρι λέει στη Βουλή “τα πέτυχα όλα, είμαστε πρωταθλητές” ενώ βουλιάζουμε».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εργαλειοποιήσει την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων: «Η επιτροπή των ειδικών έχει εργαλειοποιηθεί από την κυβέρνηση και έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας…Ζητήσαμε να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής για να την προστατεύσουμε καθώς έχουμε πληροφορίες ότι δέχονται αφόρητες πιέσεις για να λαμβάνουν τις αποφάσεις που θέλει η κυβέρνηση». Σημείωσε ότι την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και όχι η επιστήμη που κάνει τη δουλειά της. Ξεκαθάρισε ότι εμείς δεν ζητήσαμε από την κυβέρνηση να δημοσιοποιεί τα πρακτικά αλλά, να έχουν πρόσβαση οι βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα».

Σχετικά με την υπόθεση Φουρθιώτη, επιτέθηκε με βαριές εκφράσεις στην κυβέρνηση:

«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μία αποκρουστική εικόνα, μία εικόνα παρακμής με ανθρώπους του υποκόσμου που έχουν τη δυνατότητα να έχουν πλάτες στην κυβερνητική εξουσία και να συμπεριφέρονται με σκαιό τρόπο ακόμα και σε υπουργούς. Εικόνες που επιτείνουν την αίσθηση ανησυχίας που αισθάνομαι εγώ και ο μέσος πολίτης.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ο κύριος Βρούτσης, είπε ότι ένας τηλεπαρουσιαστής, μάνατζερ, πήγε στο γραφείο του και με μπράβους απειλούσε τον υπουργό. Αντί αυτό να γίνει θέμα την ίδια στιγμή και να πάει η αστυνομία να τον συλλάβει, η αστυνομία ήταν μαζί του γιατί ο κύριος Χρυσοχοΐδης του είχε δώσει 14 αστυνομικούς να τον φυλάνε, τρία περιπολικά και δύο τεθωρακισμένα. Ποιος είναι ο κύριος για να έχει αυτή τη φύλαξη και αυτή τη συμπεριφορά; Ποιες είναι οι σχέσεις που διέπουν αυτόν τον συμπαθή κατά τα άλλα κύριο με το σύστημα εξουσίας του κυρίου Μητσοτάκη; Τρεις μέρες τώρα δεν απαντά το Μέγαρο Μαξίμου. Τι ακριβώς συνδιαλλαγές έχει και έχει αυτός να έχει τη δυνατότητα φύλαξη υπουργού και τη συμπεριφορά νονούκαι να απειλεί τον υπουργό; Ο ίδιος τα είπε, όχι εγώ».

Για την καταγγελία για την Siemens σε σχέση με τα self test, απάντησε ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με τις απευθείας αναθέσεις. Ανέφερε: «Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε τοποθέτηση στελεχών χωρίς προηγούμενη εξακρίβωση της καταγγελίας. Είπαμε τότε ότι έγινε λάθος αλλά να δούμε τι γίνεται με τους διαγωνισμούς…Σε μία σειρά υπουργεία γίνεται πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Υπάρχει ένα όργιο αναθέσεων σε εταιρείες που φτιάχνονται δύο ημέρες πριν πάρουν την ανάθεση. Πρωταθλήτρια είναι μία φιλόδοξη πολιτικός, η κ. Σοφία Νικολάου που δεν εξελέγη στις προηγούμενες εκλογές. Δεν έχει υπάρξει ημέρα που να μην έχει κάνει απευθείας ανάθεση…Όλα αυτά έχουν οσμή σκανδάλων. Είναι μία σειρά υπουργεία που ακολουθούν αυτή την πολιτική. Ένα από τα κρισιμότερα θέματα είναι οι αναθέσεις του κ. Μηταράκη όπως και η ανάθεση της CISCO στην εκπαίδευση. Η κ. Κεραμέως μας έλεγε ότι η σύμβαση με την CISCO είναι δωρεάν αλλά δεν μας έδινε την σύμβαση. Για να ανακαλύψουμε τελικά ότι δεν ήταν δωρεάν αλλά κόστισε 2.000.000 ευρώ και το σημαντικότερο, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πλέον τα δεδομένα 1,5 εκατ. πολιτών. Αν υπήρχε υποψία ότι αυτά συνέβαιναν σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο θα είχαν σπάσει τα πλακάκια. Συνολικά δημιουργείται με πρόσχημα την πανδημία ένα καθεστώς αδιαφάνειας που πλήττει συνολικά την δημοκρατία».

Την ανησυχία του όμως εξέφρασε και για τα self test με δεδομένη την περιορισμένη αξιοπιστία τους. Αναφέρθηκε και στα σχολεία λέγοντας ότι «ανοίγουν και κλείνουν με λάθος τρόπο, δίχως μείωση του αριθμού ανά τάξη και δίχως τεστ. Ελπίζω τώρα να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί. Υποστήριξε ότι πρέπει να εμβολιαστούν συνολικότερα οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν περισσότερο και που μπορεί να διασπείρουν τον ιό, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ή οι κούριερ».

Αμφισβήτησε τα στοιχεία της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς λέγοντας ότι «έχουμε μείνει πίσω στον εμβολιασμό σύμφωνα με τα στοιχεία και των New York Times. Δεν έχουμε λόγους να πανηγυρίζουμε για τους εμβολιασμούς, έχουμε μείνει πολύ πίσω». Ευθύνες όμως επέρριψε στην ΕΕ που όπως χαρακτηριστικά είπε «τα έκανε θάλασσα στο θέμα των εμβολίων». Όσο για την χώρα μας ρώτησε: «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε και το ρωσικό και το κινέζικο εμβόλιο; Η Ουγγαρία και η Σλοβενία πήραν εμβόλια δίχως έγκριση…». Επανέλαβε την πρότασή του «να καταργηθεί η αθλιότητα της πνευματικής ιδιοκτησίας της πατέντας που μπορεί να σώσει κόσμο. Αφού υπάρχει η μεθοδολογία ο λόγος που δεν παράγονται μαζικά τα εμβόλια είναι για να μην μειωθούν τα κέρδη των εταιρειών. Ωστόσο προέχει η ανθρώπινη ζωή και όχι τα κέρδη των εταιρειών».

Υποστήριξε ακόμη ότι «η ευθύνη της προέδρου της ΕΕ όπως και του Έλληνα επιτρόπου αλλά και της Γερμανίας που ηγείται της Ευρώπης είναι σημαντική…Αυτό που περιγελούσε ο κ. Μητσοτάκης για την πατέντα εγκρίθηκε από τους περισσότερους Διεθνείς Οργανισμούς αλλά όχι από τις κυβερνήσεις». Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι είναι σημαντικό εφόσον έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού. Τώρα λέει η ΕΕ ότι μπορούμε να δώσουμε ένα green pass που θα έχει καταγεγραμμένα τα στοιχεία και πότε έγινε το τελευταίο τεστ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε δεν είναι η ανοησία του πιστοποιητικού αλλά να βάλλει η ΕΕ σαν ενιαίο πρωτόκολλο ότι όποιος έρχεται σε μία χώρα να έχει κάνει μοριακό τεστ.

Με ειρωνεία σχολίασε και την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί τις αντιδράσεις για τα κλειστά μαγαζιά στις περιοχές που εξαιρέθηκαν. «Η ζωή και οι ανάγκες τους ωθούν σε κινητοποιήσεις και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ…Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την δυνατότητα να κατεβάζει τόσες δεκάδες χιλιάδες κόσμο στον δρόμο θα ήταν ένα βήμα πριν την εξουσία. Οι ίδιοι όμως που τον κατηγορούν για τις κινητοποιήσεις λένε ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν είναι σε αυτή την θέση…». Αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας: «Το μεγαλύτερο έγκλημα στη οικονομία είναι ότι η κυβέρνηση που έταξε λαγούς με πετραχήλια στη μεσαία τάξη τώρα την αποτελειώνει…Έχουμε την εστίαση και το λιανεμπόριο πέντε μήνες κλειστά. Τι θα μας πείραζε να είχαμε με προφυλάξεις τραπεζάκια έξω; Δεν αντέχει ο κόσμος ένα χρόνο να μην βλέπει κανέναν…Έχουμε ακολουθήσει ένα λάθος μοντέλο. Το πιο κρίσιμο από όλα είναι η ανυπαρξία οικονομικής ενίσχυσης. Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι μέτρα ασπιρίνες. Δεν είναι 24 δισ., είναι 10 δισ., τα άλλα είναι μέτρα για να τα εξαγγέλλουν οι υπουργοί και να τα παρουσιάζουν οι ειδήσεις, δεν είναι ποσά που έχουν φθάσει τους επαγγελματίες.

Σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί ένα συσσωρευμένο χρέος κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έθεσε το ερώτημα τί θα γίνει με αυτό το χρέος. Προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει τις θέσεις του για την βιώσιμη επανεκκίνηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την στήριξη των επαγγελματιών. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται διαγραφή χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο. Σημείωσε ότι εάν μία στις τρεις επιχειρήσεις κλείσει όπως είναι τα δυσοίωνα προγνωστικά τότε το κράτος δεν θα έχει από πουθενά να εισπράξει.

Αναφέρθηκε και στο σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την βιομηχανία και για τη μεταποίηση. Δεν έχει δέσμευση και στόχευση για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Όταν λέει ο κ. Σκυλακάκης ότι ο δανεισμός θα γίνεται από τις τράπεζες ο μέσος επιχειρηματίας καταλαβαίνει ότι δεν τον αφορά αφού σήμερα δεν μπορεί να περάσει ούτε απέξω από τις τράπεζες…Κατηγορούμε την κυβέρνηση ότι έχει μία αντιλαϊκή ατζέντα. Αυτή την ατζέντα είχε από την αρχή αλλά σε αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε να δεχθεί τις προτάσεις που κατέθεσα, τουλάχιστον να είχε κηρύξει ένα πολιτικό μορατόριουμ ώστε να μην προκαλεί πολιτική και κοινωνική ένταση. ‘Όχι μόνο προκαλούν με νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν καθεστωτικό χαρακτήρα, αλλά στοχοποιούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ετοιμάζονται να φέρουν μέσα στο Μάιο ένα νομοθέτημα που κηρύσσει τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας και στη κοινωνία…Η ΝΔ συμπεριφέρεται μέσα στην πανδημία σαν να μην υπάρχει αύριο, σαν να βιάζονται να ολοκληρώσουν όλη αυτή την αντιδραστική αναδιάρθρωση…

"google ad"

Αυτό που βλέπω είναι ότι αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να προωθεί έναν αντιλαϊκό σχεδιασμό απαιτώντας την ίδια στιγμή με πρόσχημα την πανδημία να μην έχει αντιδράσεις. Πώς να μην αντιδράσει ο κόσμος; Επιχειρεί να περάσει όλο τον αντιλαϊκό σχεδιασμό εν μέσω πανδημίας.

Αναφέρθηκε στην σύσταση της Προανακριτικής:

«Για ποιο λόγο απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των ΜΜΕ; Εγώ είμαι υπερήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε αυτούς τους αγώνες και πέτυχε να εξυγιάνει ως έναν βαθμό το τηλεοπτικό τοπίο, αν και δεν πέτυχε πλήρως την πολιτική του… Η ΝΔ στήνει δύο δικαστήρια και στέλνει καθεστωτικό μήνυμα: ότι όποιος προσπαθήσει να βάλλει κανόνες και να αγγίξει τον πυρήνα της διαπλοκής θα διώκεται…Βλέπω μόνο μία τακτική βγαλμένη από τα κιτάπια της οικογένειας Μητσοτάκη όπως το 1989-90. Εμείς σε αυτό το μήνυμα απαντάμε ότι οι δημοκρατικοί πολίτες σε αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις είναι αντίθετοι και καταλαβαίνουν τι συμβαίνει… Το κλίμα κατά την συζήτηση στην Βουλή στα έδρανα της ΝΔ ήταν σαν κηδεία…Επειδή υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν εμμονές και δίνουν εντολές;».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...