22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τσίπρας: «Φιλοδώρημα» οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τις συντάξεις, η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια

Ημερομηνία:

Ως μια «παλαιοκομματική λογική» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας την εφάπαξ παροχή προς τους συνταξιούχους, την οποία ανακοίνωσε σήμερα από τη Δυτική Μακεδονία ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Εμείς είχαμε θεσμοθετήσει ως μόνιμες και όχι εφάπαξ και πριν τις εκλογές» ανάλογες παροχές παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε 7 δις ευρώ από τους συνταξιούχους». «Εμένα αυτό μου ακούγεται ως μια παλαιοκομματική λογική» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υπογραμμίζοντας επιπλέον πως «καμία κυβέρνηση δε σώθηκε από αυτό».

Ο ίδιος εμφανίστηκε εξαιρετικά μετριοπαθής ως προς το πρόγραμμα παροχών του κόμματός του, λέγοντας πως «είμαστε δεδομένων των συνθηκών πάρα πολύ φειδωλοί και καθόλου σπάταλοι σε αυτά που προτείνουμε», καθώς «έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των δυνατοτήτων», όπως είπε. Στον αντίποδα, εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, ως μέσο πάταξης της αισχροκέρδειας.

Αναφορικά με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, «κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για εισοδηματική πολιτική, αλλά έδινε στους ευάλωτους. Σήμερα η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε από πλευράς του πως «ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015-8 ήταν μια κυβέρνηση που συγκυβερνούσε με την τρόικα. Δεν ήταν δικές μας όλες οι επιλογές, όπως δεν ήταν και των προηγούμενων».

Κληθείς να τοποθετηθεί για το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για την «μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει δει η χώρα από τον πόλεμο και μετά», ενώ υπενθύμισε ότι την προστασία της πρώτης κατοικίας την είχε επεκτείνει το κόμμα του μέχρι το τέλος του 2019. «Είπα εγώ ότι δεν έγιναν πλειστηριασμοί;» ανταπάντησε για ανάλογες καταστάσεις επί των ημερών του, επισημαίνοντας πως οι πλειστηριασμοί της διακυβέρνησής του αφορούσαν στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ «25.000 πλειστηριασμοί δεν είναι πολλοί», σημείωσε. Ακόμη, υπενθύμισε πως «αυτό που προστάτευε την ελληνική περιουσία της μεσαίας τάξης ήταν ο νόμος Κατσέλη που αργότερα έγινε νόμος Σταθάκη» με διάρκεια έως το καλοκαίρι του 2020, ασκώντας κριτική προς την κυβέρνηση ότι έκτοτε ακολούθησε εσκεμμένα την στρατηγική των ανεξέλεγκτων πλειστηριασμών χωρίς τη δυνατότητα ρύθμισης

«Το κρίσιμο είναι αυτός ο πτωχευτικός κώδικας που εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ να παρθεί πίσω» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει την προστασία της πρώτης κατοικίας, φέρνοντας ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και επιδότηση της δόσης από το δημόσιο για τους πολύ ευάλωτους.

«Είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα από τον πόλεμο και μετά» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι το πώς θα αποτρέψουμε την οδυνηρή προοπτική για τη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης.

Αναφορικά με τους δανειολήπτες οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς και πλέον οι δόσεις τους αυξάνονται, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ πρέπει να αποσυρθεί. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για επαναφορά της προστασίας της α’ κατοικίας και για ρύθμιση των servicers.

«Ο κ. Πάτσης δεν ήταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν της ΝΔ», υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας τον πρώην γαλάζιο βουλευτή «κοράκι που απειλούσε τους δανειολήπτες με πλειστηριασμούς».

Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για επιλογή της ΝΔ, ώστε η μεγάλη πλειοψηφία να χάσει την περιουσία της και να ευνοηθούν οι λίγοι. «Δεν πρόκειται για λάθος στον πτωχευτικό κώδικα είναι σχέδιο» της κυβέρνησης.

Ως προς το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε πως «θα έπρεπε κάποια στιγμή σε αυτή την χώρα να έχουμε μια πολιτισμένη αντιπαράθεση και να γνωρίζουμε δυο μήνες πριν πότε θα γίνουν οι εκλογές», ενώ ερωτηθείς για την απόφαση του κόμματός του να απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, «εμείς αποφασίσαμε την αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας» είπε, προκρίνοντας μια θεσμική οδό, μετά και την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

26814033

Ταυτόχρονα, «εγώ δεν μπορώ να μπω σε μια τέτοια συζήτηση» σχολίασε στα περί «εκβιασμού» του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ διευκρίνισε πως «αυτό που είπε η Πόπη Τσαπανίδου, ένα ερώτημα έθεσε», εκτιμώντας ακόμη πως ο κ. Μητσοτάκης άκουγε τον κ. Ανδρουλάκη για να τον έχει σε ομηρεία. «Άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι έκαναν την πάπια, οι υπουργοί της ΝΔ» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «μακριά από εμάς η αντίληψη ότι εμείς θέλουμε να υπονοήσουμε οτιδήποτε».

Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, «δεν μας χαλάει το αφήγημα, θα μπορούσα να πω ότι μας το ενισχύει κιόλας» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «για να έχουμε προοδευτική διακυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει τις εκλογές», ενώ χαρακτήρισε στο ίδιο πλαίσιο τις εκλογές μονές και όχι διπλές.

Απαντώντας στα περί στήριξης μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, «πιστεύω στην κυβέρνηση της προοδευτικής συνεργασίας, που θα είναι κυβέρνηση νικητών το βράδυ των εκλογών» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντάς ως το «μοναδικό σενάριο που μπορεί να δώσει μια σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής». «Θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που μπορεί να προκύψει το βράδυ της απλής αναλογικής με το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο» σημείωσε και αποτίμησε ως μη ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης τις δημοσκοπήσεις.

"google ad"

Αντίθετα, «οι εκλογές θα κριθούν από το ποιοι θα πάνε στην κάλπη» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προβλέποντας ότι η εκλογική μάχη δεν θα είναι «μια καθαρά ιδεολογική μάχη», αλλά πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί «στα θέματα που αφορούν στην κοινωνική προστασία, στην ακρίβεια».

«Όταν το διακύβευμα είναι η επιβίωση και όταν το διακύβευμα είναι η δημοκρατία, η μάχη δεν είναι αμιγώς ιδεολογική» σημείωσε, σε αντίθεση με το 2019. «Για εμάς υπάρχει η καθαρή νίκη στις πρώτες εκλογές που θα δώσει τη δυνατότητα μιας σταθερής κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας» απάντησε αναφορικά με τον εκλογικό πήχη, ενώ «εγώ έχω θέσει τους προσωπικούς μου στόχους κάθε φορά με βάση αυτό που είναι ωφέλιμο για την παράταξη και τη χώρα» ανέφερε αναφορικά με τις προσωπικές του επιδιώξεις.

Ειδικά για την παρούσα συγκυρία, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή» και ευχήθηκε να διεξαχθεί ένας «γόνιμος πολιτικός διάλογος» προεκλογικά. «Η τοξικότητα υπάρχει όταν δεν διασταυρώνονται οι απόψεις και τα επιχειρήματα», κατέληξε.

topontiki.gr

protothema.gr

avgi.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε χθες, Τετάρτη, από τη ζωή σε ηλικία 73...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...