17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κατσέλη: Πολύ πιθανό να δούμε φαινόμενα Ισπανίας – Τα τρία πράγματα που επείγει να γίνουν

Ημερομηνία:

Πολύ πιθανό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εμφάνισης φαινομένων Ισπανίας και στη χώρα μας η ομότιμη καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα funds και τους πλειστηριασμούς την Τρίτη (14/02).

Η απόφαση του Αρείου Πάγου και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως είπε η υπουργός στο Πρώτο Πρόγραμμα, με σημαντικότερες ότι θα προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και θα χάσουμε φορολογικά έσοδα. «Την ίδια στιγμή ένας οφειλέτης μπορεί να χάσει το σπίτι του χωρίς να έχει κληθεί να ρυθμίσει τις οφειλές του ή να προσφέρει εναλλακτική, να το αγοράσει σε μια λογική τιμή παραδείγματος χάριν, σε αυτή που την αγόρασε το fund», πρόσθεσε.

«Το τέταρτο που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι γίνεται μια μεγάλη ανακατανομή πλούτου από ελληνικά ευάλωτα νοικοκυριά σε νομικά πρόσωπα, η πλειοψηφία των οποίων έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό και έχουν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους Έλληνες έχουν μετοχικό κεφάλαιο κάτω από ένα εκατομμύριο, έχουν δανειστεί είτε μέσω έκδοσης ομολόγων είτε κατευθείαν από δανεισμό για να αγοράσουν και να προβούν σε αυτές τις αγοραπωλησίες και στους πλειστηριασμούς». Αυτή η αγορά των απαιτήσεων, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, γίνεται χωρίς διαφάνεια, καθώς αυτοί προχωρούν σε εκτέλεση χωρίς να έχουν κανένα έγγραφο που να αφορά το ποσό που καταβλήθηκε, το ποσό στο οποίο προχώρησε ο πλειστηριασμός ή το ποσοστό κέρδους, καθώς δεν υπάρχει ένας δεσμευτικός κώδικας δεοντολογίας κάτι το οποίο, κατά την υπουργό, είναι ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει περίπτωση να δούμε φαινόμενα Ισπανίας, η κ. Κατσέλη απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό. «Αύτο διότι όταν προβαίνει μία εταιρεία σε έναν πλειστηριασμό, δίνει το ακίνητο σε έναν καινούργιο ιδιοκτήτη. Αυτός ο ιδιοκτήτης χωρίς ο οφειλέτης να έχει πληροφόρηση και να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, να μπορεί να μπαίνει στο σπίτι και να πει βγες έξω, όπως το είδαμε και έγινε πριν δύο μήνες. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, θα δημιουργήσει και έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα σε μια πολύ δύσκολη εποχή», είπε η κ. Κατσέλη σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος.

Τα τρία βασικά πράγματα που επείγει να γίνουν

Αναφερόμενη στο επίμαχο ζήτημα, η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι επείγει να γίνουν τρία βασικά πράγματα με πρώτο να υπάρξει μια συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της σημερινής και της μελλοντικής κυβέρνησης για το πώς θα ρυθμιστούν τα θέματα αυτά και να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ουσιαστικά να κτίζει πάνω στις εμπειρίες των δύο προηγούμενων νόμων.

«Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν οξυμμένα προβλήματα σε αυτή τη φάση. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου αμέσως μετά τις εκλογές, μέχρι να υπάρξει ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο», συμπλήρωσε η πρώην υπουργός.

«Το τρίτο και σημαντικό, το οποίο πρέπει να γίνει όσον αφορά τις συστημικές τράπεζες και ως προς τους διαχειριστές των απαιτήσεων τους, δηλαδή τα funds είναι να υπάρχει ένας δεσμευτικός κώδικας δεοντολογίας, αναμορφωμένος και αποτελεσματικός από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος. Ένα εποπτικό πλαίσιο το οποίο να ορίζει διαδικασίες, χρονοδιαγράμματα και κινήσεις», ανέφερε η κ. Κατσέλη.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...