14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Υποθέσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές ανώτερους αξιωματούχους της Ουκρανίας εν μέσω πολέμου

Ημερομηνία:

Δύο υποθέσεις διαφθοράς συγκλονίζουν την κοινή γνώμη στην Ουκρανία καθώς, όπως αποκαλύπτεται, ανώτεροι αξιωματούχοι επιχείρησαν να βγάλουν «βρόμικο χρήμα» εκμεταλλευόμενοι την ιμπεριαλιστική σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, η ουκρανική αστυνομία κατά της διαφθοράς ανακοίνωσε την Κυριακή ότι συνέλαβε τον υφυπουργό Υποδομών με την υποψία ότι έλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο μίζα 400.000 δολαρίων για να διευκολύνει την εισαγωγή γεννητριών στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύθηκε σε μια εφημερίδα το Σάββατο κατηγόρησε το υπουργείο Άμυνας για υπέρογκες πληρωμές σε προμηθευτές τροφίμων για τους Ουκρανούς στρατιώτες. Το υπουργείο είπε ότι το δημοσίευμα περιείχε «ενδείξεις εσκεμμένης χειραγώγησης» και ήταν «παραπλανητικό».

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση, ο Νταβίντ Αραχαμία, επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Ζελένσκι, «Υπηρέτης του Λαού» δήλωσε σήμερα ότι οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι θα συλληφθούν και θα φυλακιστούν στο πλαίσιο μιας πολιτικής «μηδενικής ανοχής».

Ο Αραχαμία, είπε ότι «σίγουρα θα προχωρήσουμε ενεργά σε φυλακίσεις αυτήν την άνοιξη. Αν η ανθρώπινη προσέγγιση δεν φέρει αποτέλεσμα, θα το κάνουμε σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο».

Στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του χθες το βράδυ, ο Ζελένσκι είπε ότι μέτρα θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Κίριλο Τιμοσένκο, ζήτησε σήμερα να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του.

«Ευχαρίστησα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία να κάνω καλές πράξεις κάθε ημέρα και κάθε λεπτό», επεσήμανε ο Τιμοσένκο σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο Τιμοσένκο δεν διευκρίνισε τους λόγους της παραίτησής του. Ωστόσο ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αποχώρησή του ενδέχεται να εντάσσεται στις ευρύτερες αλλαγές προσωπικού τις οποίες ανακοίνωσε ο Ζελένσκι.

Ο 33χρονος Τιμοσένκο ήταν αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου από το 2019, αρμόδιος για τις τοπικές και περιφερειακές πολιτικές. Επίσης συνεργάστηκε με τον Ζελένσκι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.  Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Τιμοσένκο, όπως έχουν μεταδώσει ουκρανικά μέσα, έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα που αφορούσαν κυρίως τη χρήση ακριβών αυτοκινήτων. Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις καταγγελίες.

Παραιτήθηκε και ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, που είναι επιφορτισμένος με τον εφοδιασμό του στρατεύματος με τρόφιμα και εξοπλισμό, παραιτήθηκε σήμερα το πρωί, επικαλούμενος “κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης” για διαφθορά, τις οποίες το υπουργείο του και ο ίδιος δηλώνουν ότι είναι αβάσιμες.

Η παραίτηση του Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ ήταν μια “άξια πράξη” που θα βοηθήσει στην διατήρηση της εμπιστοσύνης στο υπουργείο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

"google ad"

Αρκετοί υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα την παραίτησή τους μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου για καταγγελλόμενες αγορές προμηθειών για το στράτευμα με φουσκωμένες τιμές, γνωστοποίησαν οι αρχές εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Νωρίτερα σήμερα είχε ανακοινώσει την παραίτησή του ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Κίριλο Τιμοσένκο.

Απομάκρυνση του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα

Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολέκσιι Σιμονένκο στο πλαίσιο ανασχηματισμού υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελία για την απομάκρυνσή του δεν δίδεται κάποια αιτιολογία γι’ αυτήν την απόφαση, αλλά επισημαίνεται ότι ήταν “σύμφωνα με δική του επιθυμία”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ